Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Pozor na podvody na nabíjacích staniciach pre elektromobily!

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Máte auto na elektrinu? Potom máte ďalší problém. Podvodníci sa práve zamerali na nabíjacie stanice, čím spôsobili svojim zákazníkom stratu peňazí. Život s elektromobilmi...

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET).

Máte auto na elektrinu? Potom máte ďalší problém. Podvodníci sa práve zamerali na nabíjacie stanice, čím spôsobili svojim zákazníkom stratu peňazí.

Pozor na podvody na nabíjacích staniciach pre elektromobily!
Foto: youtube.com/@CNET

Život s elektromobilmi nepochybne nemá na ružiach ustlané. Nielenže ešte zďaleka nie sú dokonalé a majú obmedzený dojazd, ale vyžadujú si aj dobíjanie, ktoré je zvyčajne oveľa dlhšie ako tankovanie na čerpacej stanici spojené so zastávkou na kávu.

Áno, výrobcovia robia veľa pre urýchlenie procesu, ale samotné vozidlo s ultrarýchlym systémom nabíjania nestačí. Potrebujete na to aj správnu infraštruktúru. Inými slovami, výkonné nabíjačky.

Pozor na falošný QR kód

Každý, kto používa elektromobil, vie, že moderné nabíjacie stanice často vyžadujú overenie prostredníctvom QR kódu. Pomocou aplikácie, napríklad GreenWay, stačí takýto kód naskenovať, aby sa po pripojení vozidla k nabíjačke začala dopĺňať batéria.

Ako uvádza nemecký portál auto motor und sport, v Európe sa rozmáha vlna podvodných praktík s QR kódmi (tzv. quishing). Podvodníci tu operujú dvoma spôsobmi – ich spoločným menovateľom je falošný QR kód nalepený namiesto pôvodného.

V prvom prípade sú zákazníci po naskenovaní kódu presmerovaní na falošnú webovú stránku, kde môžu vykonať platbu. Je zrejmé, že tento postup by mal zvýšiť ich ostražitosť, keďže pri používaní aplikácie už majú s ňou prepojený vlastný bankový účet.

Akože došlo k technickému problému

V druhom prípade falošný QR kód presmeruje na webovú stránku, ktorá sa „tvári“ ako webová stránka prevádzkovateľa nabíjačky. Zákazníci sú potom vyzvaní na zadanie platobných údajov.

Po ich zadaní dobitie nefunguje, ale ďalší pokus už používateľa presmeruje na správnu webovú stránku prevádzkovateľa. Cieľom je uviesť používateľa do omylu. Obeť podvodu si má totiž myslieť, že predtým došlo k technickému problému.

Zatiaľ čo si nabíja auto, podvodníci sa zmocnia jej bankových údajov….

Zákazníci po naskenovaní kódu sú presmerovaní na falošnú webovú stránku, kde môžu vykonať platbu.
Foto: youtube.com/@CNET

Falošný QR kód: ako sa pred ním chrániť?

Nemecký auto motor und sport informuje o podobných prípadoch podvodov v Belgicku, Holandsku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Taliansku. Podľa bezpečnostného experta Eddyho Willemsa je však tento problém známy aj v iných oblastiach sveta.

Ako sa chrániť pred quishingom? Najlepším riešením je podľa Willemsovej používanie QR kódov, ktoré sa zobrazujú na obrazovkách zabudovaných do nabíjacej stanice.

Ale aj tu je problém. Podvodníci môžu použiť rušičky signálu, ktoré dočasne zablokujú príjem signálu zo smartfónu alebo nabíjacej stanice. Týmto spôsobom chcú prinútiť používateľa, aby siahol po pevnom QR kóde.

Preto treba byť pri nabíjačke mimoriadne opatrný a dávať pozor na každú odchýlku od štandardu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

ADAC kontroloval, či výrobcovia elektrických vozidiel uvádzajú pravdivé údaje o ich dojazde a rýchlosti nabíjania. Na čo prišiel?

Zaujímavý zákaz v Austrálii. Nemôžu nabíjať svoje elektromobily v noci „tu kábel“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L. Dongfeng Box…

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tvzrru). Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov