Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Tesla Model Y Juniper je čoraz bližšie. Čo môžeme očakávať?

7.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TESLATODAY01). O facelifte Tesly Model Y vieme čoraz viac. Auto sa môže (ale nemusí) dostať na trh ešte tento rok. Okrem iného ponúkne aj dlhší...

7.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TESLATODAY01).

O facelifte Tesly Model Y vieme čoraz viac. Auto sa môže (ale nemusí) dostať na trh ešte tento rok. Okrem iného ponúkne aj dlhší dojazd.

Tesla Model Y Juniper je čoraz bližšie. Čo môžeme očakávať?
Foto: youtube.com/@TESLATODAY01

Tesla Model Y bola v minulom roku najpredávanejším automobilom na svete. Zvíťazil aj v rebríčku najpredávanejších vozidiel v Európe. Dalo by sa preto predpokladať, že víťazná zostava sa nezmení a že vôbec nepotrebuje modernizáciu.

Konkurencia však nespí a takmer každá značka si Teslu berie na mušku. To znamená, že Model Y musí po vzore modernizovaného Modelu 3 v auguste 2023 podstúpiť rýchlu omladzovaciu kúru.

Tesla Model Y Juniper: čo sa zmení?

Tesla má tradíciu pomenovávať modely po restylingu nie číslami alebo kódmi, ale slovami. V prípade Modelu 3 to padlo na Highland, zatiaľ čo Model Y sa vraj bude krstiť prezývkou Juniper. V slovenčine toto slovo znamená borievka.

Čo sa zmení? Zatiaľ sa musíme spoliehať nie na oficiálne materiály značky. Pokiaľ ide o vzhľad, Tesla Model Y Juniper bude mať LED pásik, ktorý sa bude tiahnuť po celej šírke karosérie. Ide o módny detail v dizajne automobilov už roky (napríklad Volkswagen tento „patent“ využíva v modeloch ID.7 alebo ID.5), ale Tesla ho doteraz nepoužívala.

V prednej časti Model Y pravdepodobne dostane užšie svetlomety, ktoré vozidlu dodajú dynamickejší vzhľad. V interiéri sa pravdepodobne objaví ambientné osvetlenie, ventilácia sedadiel a vylepšené multimédiá. Podobne ako Model 3, aj model Y pravdepodobne dostane vylepšenú zvukovú izoláciu.

Väčšia batéria?

Podľa najnovších informácií dostane Tesla Model Y Juniper väčšiu batériu. V súčasnosti má kapacitu 75 kWh, ale hovorí sa, že nová trakčná batéria by mohla ponúknuť 95 kWh, čo predstavuje nárast o 26 %.

To znamená, že dojazd Modelu Y Juniper by mohol dosiahnuť až 800 km, a to aj vďaka aerodynamickým vylepšeniam. Súprava s kapacitou 95 kWh sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane do variantov Performance a Long Range. Základná verzia môže mať ešte menšiu batériu.

Model Y Juniper Project.

S najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o článkoch druhej generácie 4680, ktoré sa v súčasnosti používajú v nákladnom aute Cybertruck. V porovnaní s prvou generáciou, používanou v modeli Y, má nová 4680 v katódach menej kobaltu v porovnaní s niklom, čo znižuje výrobné náklady. Takisto neobsahuje mangán a v anódach je namiesto uhlíka kremík.

V súčasnosti ide celá výroba článkov 4680 do spoločnosti Cybertrucks. Očakáva sa však, že ich čoskoro začnú dodávať aj spoločnosti Panasonic a LG, čím sa zlepší ich dostupnosť.

S architektúrou 800 V?

To by určite zlepšilo rýchlosť a krivku nabíjania a zvýšilo konkurencieschopnosť tohto vozidla. Takúto architektúru už používa spoločnosť Cybertruck. Je však pravdepodobné, že Tesla Model Y Juniper ju nedostane. Možno to bude možné až s úplne novou generáciou tohto automobilu. Zatiaľ je ťažké predpovedať, kedy bude mať premiéru.

Tesla Model Y Juniper by mohla byť oficiálne predstavená ešte tento rok. O tom, že sa blíži facelift, svedčia napríklad atraktívne lízingové ponuky na súčasné exempláre „odchádzajúcej“ generácie.

Bude Tesla Model Y Juniper drahšia ako staršia verzia? V prípade tohto amerického výrobcu to nie je zrejmé. Jedno však môže byť isté – tento automobil opäť spôsobí rozruch na trhu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Konkurent BYD Yuan Plus debutuje s faceliftom. Nezha X pôjde do zámoria ako oveľa modernejšie SUV

Spoločnosť BYD pridáva do svojho arzenálu nové SUV. Konkurent Tiguanu debutuje s bezkonkurenčnou ponukou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov