Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

9 vôní a zvukov z auta, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

9.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SeinfeldTV). Ak je vaše vozidlo v poriadku, nemali by ste počuť žiadne zvláštne zvuky ani cítiť neobvyklý zápach. Keď však dôjde k poruche, mali by...

9.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SeinfeldTV).

Ak je vaše vozidlo v poriadku, nemali by ste počuť žiadne zvláštne zvuky ani cítiť neobvyklý zápach. Keď však dôjde k poruche, mali by ste si dať pozor na niekoľko zvukových a vizuálnych príznakov. Tu je 9 pachov a zvukov auta, ktoré by ste nemali ignorovať.

9 vôní a zvukov z auta, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať.
Foto: youtube.com/@SeinfeldTV

Všetci chceme, aby naše auto fungovalo bezchybne celý život, ak by to bolo možné. Niektorí môžu mať šťastie a mať roky s vozidlom bez problémov. V iných situáciách sa problémy môžu vyskytnúť od prvého dňa, a to aj pri novom vozidle.

Preto by ste mali venovať pozornosť akýmkoľvek neočakávaným zvukom alebo nežiaducim pachom. Môžu vás totiž varovať, že vaše vozidlo má problém.

9 pachov a zvukov z auta, ktoré by ste nemali ignorovať

Keď sa vaše auto pokazí, pravdepodobne budete cítiť rôzne pachy alebo počuť nezvyčajné zvuky. Ľudia tvrdia, že by ste ich nikdy nemali ignorovať.

Tu je 9 pachov a zvukov auta, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať:

  1. zápach spáleného oleja;
  2. zápach spálenej gumy;
  3. sladkokyslý zápach;
  4. zápach spáleného plastu;
  5. zápach plesne;
  6. zápach vareného vajca;
  7. nezvyčajné vŕzganie pri brzdení;
  8. zvláštne klepanie pneumatík;
  9. neočakávané kovové hrkotanie.

Aj keď sa na prístrojovej doske nerozsvietili žiadne výstražné kontrolky, ktoré by nás upozornili na problém s vozidlom, tieto pachy sú varovaním, že ide o problém. A zvuky nás tiež upozorňujú, že vozidlo má poruchu.

Prečo vo svojom aute cítite zápach spáleného oleja

Zápach spáleného oleja je podobný charakteristickému zápachu v priemyselnej továrni. Ak tento zápach cítite vo svojom aute, je veľmi pravdepodobné, že v motore alebo posilňovači riadenia uniká olej. Uniká na horúce miesto v motore alebo výfukovom systéme.

To znamená, že existuje riziko, že motor už nie je správne mazaný. Alebo môže dôjsť k vyprázdneniu posilňovača riadenia, prípadne k vyhoreniu servočerpadla. Navyše hrozí, že olej rozliaty na horúci povrch by sa mohol vznietiť.

Zápach horiacej gumy v aute

Keď sa vo vašom aute objaví zápach spálenej gumy, pravdepodobne ide o problém s brzdovým strmeňom.

Brzdový strmeň je hydraulický mechanizmus, ktorý pri stlačení brzdového pedála pritláča brzdové doštičky k brzdovým kotúčom. Niekedy sa môžu zaseknúť, čo môže spôsobiť zablokovanie kolesa. Tým sa prestane správne otáčať a pneumatika sa začne trieť o asfalt.

Preto keď vo svojom vozidle ucítite zápach spálenej gumy, mali by ste ich okamžite skontrolovať.

Sladkokyslý zápach v aute

Mnohí vodiči sa stretli s sladko-kyslím zápachom podobným horúcemu sirupu, ktorý sa šíri do vozidla cez vetracie otvory.

Často to znamená, že chladič praskol a chladiaca kvapalina uniká na horúci povrch, alebo praskol chladiaci systém motora.

Tieto kvapaliny nie sú horľavé, takže nehrozí riziko požiaru. Ak však dôjde chladiaca kvapalina, motor sa prehreje a môže sa dokonca pokaziť.

Zápach spáleného plastu v aute

Zápach spáleného plastu môže jednoducho znamenať, že sa na výfukový systém vášho vozidla prilepilo plastové vrecko. To nie je veľký problém, pretože sa roztopí a zápach zmizne.

Ak však zápach pretrváva, je možné, že sa uvoľnil kábel alebo vodič a dotkol sa horúceho miesta. A to netreba prehliadať, pretože to môže spôsobiť skrat, ktorý môže zničiť celý elektrický systém. Alebo ešte horšie, môže spôsobiť požiar.

Preto, keď cítite takýto zápach dlhší čas, mali by ste svoje vozidlo odviezť na dôkladnú kontrolu.

Prečo v aute cítiť pleseň

Zápach „špinavej ponožky“ je nezameniteľný a takmer vždy pochádza z peľového filtra.

Kvôli klimatizačnému systému sa v oblasti filtra a dokonca aj vo vnútri filtra môže vytvoriť pleseň. Okrem neznesiteľného, dusivého zápachu môže byť aj zdrojom baktérií. Tie môžu spôsobiť alergie, infekcie dýchacích ciest alebo očí a pľúcne ochorenia.

Našťastie je výmena peľového filtra jednoduchá, nezaberie veľa času a je pomerne lacná.

Ak cítite zápach spáleného oleja, hrozí že olej rozliaty na horúci povrch by sa mohol vznietiť.
Foto: youtube.com/@BoschCarService

Zápach vareného vajíčka

Ak v kabíne cítiť zápach síry, je to príznak zlého alebo starnúceho katalyzátora. Tento filter pevných častíc sa zvyčajne nachádza medzi motorom a výfukovým potrubím. Jeho úlohou je ničiť častice, ktoré vznikajú pri spaľovaní paliva.

Keď v aute ucítite zápach vareného vajíčka, na prístrojovej doske sa pravdepodobne rozsvieti kontrolka „check engine“.

V tomto prípade je buď katalyzátor čiastočne upchatý, alebo aj úplne zmizol. Čoraz častejšie sa stáva, že zlodeji kradnú filter pevných častíc, pretože obsahuje vzácne kovy.

Nezvyčajné zvuky vo vašom vozidle

Ak pri brzdení počujete neočakávaný pískavý zvuk, na povrchu brzdových kotúčov sa môže nachádzať hrdza.

Ak pri zatáčaní počujete akýsi zvuk, ktorý pripomína streľbu z guľomet, môže ísť o zlyhávajúcu nápravu, ktorá sa môže zablokovať, ak sa to zhorší.

Táto CV (Constant Velocity) náprava prenáša výkon na kolesá vozidla a udržuje ich v pohybe smerom dopredu počas zatáčania. A ak pri brzdení počujete „škrípavý“ zvuk, ide o vážny problém a pravdepodobne vám končia brzdy.

Keď počujete zvláštne buchotanie kolies, možno budete musieť vymeniť puzdrá alebo stabilizátory. Puzdrá pohlcujú vibrácie, zatiaľ čo stabilizátory vozidla pomáhajú zaveseniu pohybovať sa nahor a nadol, keď vozidlo prechádza cez nerovnosti.

Takéto zvuky nám dávajú najavo, že je čas odviezť auto na kompletnú kontrolu.

A ak počujete nezvyčajné hrkútanie alebo rachot, je možné, že sa uvoľnila jedna alebo viacero skrutiek na výfukovom potrubí.

Možno má vozidlo problém s napínačom rozvodovej reťaze. Samozrejme, môže ísť o problém s rozvodovou reťazou na vozidlách, ktoré majú toto hnacie ústrojenstvo. Alebo existuje riziko, že piesty a ventily vozidla nefungujú správne. Čo môže viesť až k zničeniu motora.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako zistíte, že vo vašom aute dochádza freón? Príznaky chybnej klimatizácie

Mäkký brzdový pedál po výmene brzdových doštičiek? Tu je problém a čo robiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov