Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Lacný Volkswagen ID.1 – čo o ňom vieme?

15.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mahboub1). Nemci pripravujú duchovného nástupcu elektrického modelu e-Up! Nový model by sa mal dostať na trhy do roku 2027. Čo vieme o Volkswagene ID.1? Volkswagen...

15.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mahboub1).

Nemci pripravujú duchovného nástupcu elektrického modelu e-Up! Nový model by sa mal dostať na trhy do roku 2027. Čo vieme o Volkswagene ID.1?

Lacný Volkswagen ID.1 – čo o ňom vieme?
Foto: youtube.com/@mahboub1

Volkswagen e-Up! si zákazníci pochvaľovali. Hlavnými výhodami tohto vozidla boli – okrem priaznivej ceny na vtedajší „elektromobil“ – priestranná kabína, primeraný výkon a celkom „dospelé“ správanie na ceste. Pre mnohých vodičov bol tento malý model z Wolfsburgu prvým elektromobilom, vďaka ktorému si obľúbili svet tichej jazdy a bezplatného parkovania.

Volkswagen e-Up! sa nástupcu nedočká

Segment A sa rozplýva a z ponuky vypadol najmenší Volkswagen v spaľovacej aj elektrickej verzii. Čoraz častejšie sa však hovorí o tom, že Nemci sa vrátia do mestského segmentu, známeho aj ako „supermini“. Nový model by sa podľa logiky spoločnosti mohol volať ID.1.

Ako by mohlo vyzerať toto vozidlo, ktoré sa očakáva v roku 2026 alebo 2027? Bude to hatchback, skôr bez ambícií typických pre terénne modely. „Zachová si typickú funkčnosť značky Volkswagen,“ priznáva Kai Grunitz, technický riaditeľ vývoja v spoločnosti Volkswagen Group. Očakáva sa tiež, že prevezme niektoré dizajnové prvky a estetické črty zo spomínaného modelu Up!

Koľko môže Volkswagen ID.1 stáť?

Malý a lacný model musí byť… skutočne lacný. Očakáva sa, že cena Volkswagenu ID.1 bude nižšia ako 20 000 EUR. Nedávno to priznal Oliver Blume, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen, ktorého citovala agentúra Reuters.

Očakáva sa, že elektrický Volkswagen ID.1 bude postavený na novej modulárnej platforme. Nebude to MEB, ktorý sa doteraz používal v rodine ID., ale iná architektúra, ktorá sa bude nachádzať vo väčšom (a drahšom) ID.2.

V záujme zníženia výrobných nákladov sa Volkswagen ID.1 pravdepodobne bude musieť zaobísť bez niektorých pokročilých systémov podpory vodiča. Pravdepodobne zostanú len tie, ktoré vyžadujú predpisy. To je napríklad rozpoznávanie dopravných značiek alebo systém pozornosti vodiča. Interiér možno nedostane ani typický multimediálny systém, ale len držiak a miesto na pripojenie smartfónu – rovnako ako pred rokmi v modeli Up!

Malý Volkswagen ID.1 pre mladých

Pokiaľ ide o pohonné ústrojenstvo, je ešte priskoro hovoriť o podrobnostiach. Možno však očakávať pomerne malú trakčnú batériu, pravdepodobne s kapacitou okolo 40 kWh. Dojazd by mohol dosiahnuť 240 až 280 km.

Auto má byť lacné, čo znamená, že Volkswagen na ňom nebude zarábať veľa peňazí. Cieľom uvedenia modelu ID.1 je však predovšetkým prilákať k značke mladých zákazníkov, ktorí potom môžu zostať pri Volkswagene a po rokoch prejsť na väčšie a drahšie modely.

Možno očakávať malú trakčnú batériu a dojazd by mohol dosiahnuť 240 až 280 km.
Foto: youtube.com/@mahboub1

Nielen Volkswagen

Volkswagen ID.1 sa môže objaviť – po vzore modelu Up! – aj s emblémami Škoda, Seat a možno aj Cupra. Nový model bude debutovať ako prvý a neskôr sa k nemu pridajú jeho „príbuzní“.

Zoznam konkurentov sa rozrastá – Francúzi plánujú skutočnú ofenzívu na trhu lacných elektromobilov a predstavia nielen Twingo, ale aj modely 4 a 5. Okrem toho je na trhu stále Dacia Spring, je tu aj Citroen e-C3 a na prahu objavenia sa v showroomoch je Hyundai Inster.

Okrem toho je najnebezpečnejším súperom Volkswagenu v boji o mladého zákazníka, ktorý nemá veľa peňazí, Čína. Značky ako MG, BYD a BAIC pravdepodobne ešte ukážu, čo dokážu v segmente najlacnejších automobilov.

Takže sa to stane. Ale čím viac lacných „elektromobilov“ bude na trhu, tým väčšia je šanca, že elektromobilita sa stane populárnejšou aj medzi ľuďmi, ktorí predtým o kúpe elektromobilu ani neuvažovali.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Volkswagen oficiálne ukázal nový Passat vo verzii sedan. Ikonický model za 22 870 eur teraz žiari ešte jasnejšie

MG prináša do Európy nové SUV. Testovací exemplár modelu S5 sa už objavil na cestách


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Veľký problém BMW. 1,5 milióna áut na opravu, pokles zisku

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť BMW musela v dôsledku závažnej recidívy súvisiacej s poruchou bŕzd prehodnotiť svoju prognózu zisku na fiškálny rok 2024.…

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla…

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Beyondmedia10). Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025. Kia EV2 (2025): Malé…

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov