Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Zovretie ruky v päsť a narovnanie prstov je dôležitým signálom pre ostatných vodičov. Mali by ste reagovať okamžite

15.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WTVRCBS6). Zovretie ruky v päsť a narovnanie prstov je jedným z menej známych, ale dôležitejších dopravných signálov. Používa ho vodič iného vozidla, aby vás upozornil...

15.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WTVRCBS6).

Zovretie ruky v päsť a narovnanie prstov je jedným z menej známych, ale dôležitejších dopravných signálov. Používa ho vodič iného vozidla, aby vás upozornil na nebezpečenstvo. O aké nebezpečenstvo ide?

Zovretie ruky v päsť a narovnanie prstov je dôležitým signálom pre ostatných vodičov. Mali by ste reagovať okamžite.
Foto: youtube.com/@WTVRCBS6

Dopravné signály sa neobmedzujú len na blikanie svetiel. Hoci sú dlhé svetlá alebo smerovky dôležitou súčasťou komunikácie medzi vodičmi, jazyk cestnej premávky tvoria aj správy rukami. A tie sú často len o málo menej dôležité alebo významné.

Čo znamená zovretie ruky v päsť?

Vodič vystrčí ruku z okna. A jasne vidíte, že ju zovrie v päsť a narovná prsty. Tento signál zopakuje niekoľkokrát. Viete, čo to konkrétne znamená? V dopravnej reči sa takýto signál vzťahuje na núdzovú situáciu. Vodič vás chce informovať, že potrebuje pomoc. Niekedy to bude z dôvodu poruchy a niekedy z dôvodu nebezpečenstva. Nebezpečenstvo spôsobené napríklad lekárskou pohotovosťou alebo inou nepredvídanou okolnosťou. Preto takýto signál neignorujte. Reagujte. Môže to niekomu zachrániť život.

Vidíte zaťatú päsť. Idete napríklad po štátnej ceste. Ako môžete bezpečne zastaviť svoje vozidlo a pomôcť inému vodičovi? Najlepšie, čo môžete urobiť, je zapamätať si niekoľko pravidiel. Kľúčom k úspechu je:

  • Pred brzdením zapnite výstražné svetlá. Ostatní vodiči budú vedieť o vašom úmysle.
  • zastaviť vozidlo čo najviac mimo cesty, na krajnici alebo napríklad v núdzovom pruhu diaľnice.
  • Pri zastavení v rámci cesty nechajte zapnuté výstražné svetlá. Za vozidlo umiestnite výstražný trojuholník.
  • Pred opustením priestoru pre cestujúcich si oblečte vestu s vysokou viditeľnosťou. Budete tak lepšie viditeľný pre ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Pred priblížením sa k vozidlu, ktorého vodič potrebuje pomoc, si vezmite mobilný telefón. Umožní vám to privolať na miesto nehody záchrannú službu.
Zovretie ruky v päsť a narovnanie prstov, tento signál sa vzťahuje na núdzovú situáciu.
Foto: youtube.com/@fighttips

Cestné ručné signály. Sú to často dôležité signály

Núdzové signály sa samozrejme nekončia zovretím rúk. Na cestách sa totiž nachádza väčšie množstvo značiek, ktoré môžu ostatných vodičov na niečo upozorniť. Do zoznamu značiek patria napr:

  • spustiť ruku z okna. Je to varovanie pred nebezpečenstvom na ceste. Tento signál upozorňuje napríklad na prítomnosť prekážky alebo úlomkov na vozovke.
  • Zdvihnutie ruky smerom nahor. Tým signalizujete vodičovi vozidla idúceho pred vami, že sa ho chystáte predbehnúť. V dôsledku toho sám nepodnikne predbiehací manéver iného vozidla.
  • mávanie rukou hore a dole s dlaňou otočenou dozadu. Týmto spôsobom môže vodič chcieť signalizovať postupné znižovanie rýchlosti, napríklad keď sa blíži k dopravnej zápche.
  • Mávanie rukou. Je to spôsob poďakovania, napr. za uvoľnenie cesty.
  • Položenie ruky do vodorovnej polohy a jej nasmerovanie smerom k priechodu pre chodcov. Je to signál pre ľudí čakajúcich na prechod cez cestu. Vodič tým dáva najavo, že ich vidí a chystá sa zastaviť vozidlo, aby mohli prejsť cez cestu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na zrkadlo zavesia biely uterák. Tento signál by mal poznať každý vodič

Na diaľnici ich zastihla búrka. Urobili to najhoršie, čo mohli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov