Elektro, Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Tieto modely sú hity. Po akých autách siahli Európania v 1. polroku 2024?

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Minulý rok bol lídrom na trhu Tesla Model Y, ale tento rok sa mu už tak nedarí. Tu sú predajné hity európskeho trhu v...

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear).

Minulý rok bol lídrom na trhu Tesla Model Y, ale tento rok sa mu už tak nedarí. Tu sú predajné hity európskeho trhu v prvom polroku 2024.

Tieto modely sú hity. Po akých autách siahli Európania v 1. polroku 2024?
Foto: youtube.com/@TopGear

Rok 2023 na automobilovom trhu určite patril Tesle Model Y. Elektrický americký crossover sa stal predajnou jednotkou v Európe aj vo svete.

To šokovalo mnohých novinárov a odborníkov a ukázalo, že elektromobilita už nie je kuriozitou pre hŕstku nadšencov, ale popredným automobilovým trendom a Tesla sa natrvalo dostala do prvej ligy výrobcov.

V období od januára do júna tohto roka bola v Európe jednotkou Dacia Sandero.
Foto: youtube.com/@myfuturecar

Bude popularita pokračovať?

Prišli európske (zahŕňajúce Európsku úniu a Spojené kráľovstvo) štatistiky predaja za prvý polrok 2024. Udržal si Model Y svoju pozíciu? Nie – ale stále sa mu darí veľmi dobre.

V období od januára do júna tohto roka bola v Európe jednotkou Dacia Sandero. Predalo sa 143 596 kusov tohto rumunského vozidla. Na druhom mieste sa umiestnil Volkswagen Golf so 126 993 kusmi. Stupeň víťazov uzatvára Renault Clio (114 623 kusov).

Po ňom nasledovali Volkswagen T-Roc (získal titul najpopulárnejšieho SUV), Peugeot 208, Škoda Octavia, Citroen C3 a Tesla Model Y. Automobil americkej značky sa nechalo zlákať 101 181 ľudí. Prvú desiatku uzatvárajú Toyota Yaris Cross a hatchback Yaris.

Na druhom mieste sa umiestnil Volkswagen Golf.
Foto: shutterstock.com/VanderWolf Images

Najobľúbenejší elektrikár? Od Muska

Model Y získal žltý dres lídra v oblasti elektromobilov. Predaj elektrickej verzie možno do istej miery ovplyvnil výsledok Peugeotu 208, ale predáva sa najmä spaľovací variant tohto francúzskeho auta.

Výsledok Tesly Model Y je stále pôsobivý (252 822 predaných kusov za celý rok 2023), najmä preto, že ide o najdrahšie auto v prvej desiatke. Prečo došlo k poklesu v zozname?

Renault Clio na treťom mieste.

Dôvodov je niekoľko

Po prvé, elektromobilita vo viacerých európskych krajinách – najmä v Nemecku, ktoré je mimoriadne veľkým trhom – sa mierne spomaľuje, a to aj v dôsledku ukončenia nemeckého dotačného programu v decembri 2023.

Po druhé, Tesla Model Y čoskoro prejde faceliftom. Verzia, ktorá bude s najväčšou pravdepodobnosťou pomenovaná Juniper, bude mať pravdepodobne väčšiu batériu (95 kWh vo verziách Long Range a Performance) a osvieži sa aj dizajn (LED lišty vzadu, užšie svetlá vpredu).

Okrem toho tento americký automobil dostane niekoľko nových prvkov a vylepšení (vrátane ventilácie sedadiel, náladového osvetlenia, lepšieho odhlučnenia a aerodynamiky). Zákazníci tak môžu s kúpou Modelu Y počkať na debut novej verzie. Najmä preto, že ako poznáme Teslu, ktorá nedávno jemne zvýšila cenu svojho crossoveru, nie je zvýšenie ceny pri facelifte vôbec isté. Práve naopak.

Uprednostňované rozpočtové vozidlá

Ako vidno, európski zákazníci si stále najviac cenia relatívne lacné alebo dokonca nízkorozpočtové autá. Aj Teslu možno v jej segmente považovať za „budgetovú“ ponuku, a to napriek mnohým výhodám a technologickým vymoženostiam.

Pomer cena/výkon je tu v porovnaní s ostatnými vozidlami mimoriadne priaznivý. Bude zaujímavé sledovať, ako budú štatistiky vyzerať na konci roka. Ak sa Tesle podarí uskutočniť facelift, predaj Modelu Y by sa mohol rozbehnúť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ford Puma, takmer rovnako lacný ako Dacia Duster

Veľký hit značky Kia. Teraz je lacnejší ako hybrid a veľmi spoľahlivý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov