Tipy, Zaujímavosti,

Vezmem z kuchyne a posypem sedadlá v aute. Stačí pár minút a sú ako nové. Žiadne chemikálie a žiadne umývanie auta

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roman Zaiets). Umývanie autosedačiek doma nemusí byť vôbec zložité, drahé ani časovo náročné. Stačí použiť osvedčené domáce triky a za pár chvíľ a bez väčšej...

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roman Zaiets).

Umývanie autosedačiek doma nemusí byť vôbec zložité, drahé ani časovo náročné. Stačí použiť osvedčené domáce triky a za pár chvíľ a bez väčšej námahy budú vyzerať ako nové. Ako tento efekt dosiahnete?

Snom mnohých vodičov je mať čisté a upravené auto. Avšak zatiaľ čo čistenie vonkajšej časti vozidla je jednoduché, čistenie čalúnenia môže byť zložité.
Foto: shutterstock.com/Roman Zaiets

Snom mnohých vodičov je mať čisté a upravené auto. Avšak zatiaľ čo čistenie vonkajšej časti vozidla je jednoduché, čistenie čalúnenia môže byť zložité. Skôr než zveríte svoje auto do rúk odborníka alebo si kúpite drahé prostriedky na čistenie interiéru, vyskúšajte niekoľko jednoduchých, doma pripravených metód. Sú rovnako účinné a oveľa lacnejšie.

Ako čistíte svoje auto? Okrem čalúnenia neprehliadnite tieto prvky

Prvým pravidlom pri čistení autosedačiek je prispôsobiť čistiace prostriedky čalúneniu, z ktorého sú vyrobené. Najčastejšie máme do činenia s látkou, niekedy aj s velúrom, ekokožou alebo kožou. Okrem toho sa oplatí pamätať na to, aby ste pri čistení nevynechali koberčeky vrátane tých v batožinovom priestore a bočné strany dverí. Ako z nich odstránite prach, škvrny od jedla, špinu od domácich zvierat alebo blato?

Umývanie autosedačiek doma. Čo budete potrebovať?

Čistenie čalúnenia začnite tým, že pozbierate všetky väčšie nečistoty a potom riadne a dôkladne povysávate interiér celého auta. Na chlpy je dobré zaobstarať si špeciálnu hubicu alebo použiť trik s mokrou gumovou rukavicou. Prechádzajte ňou po sedadlách a bude pôsobiť ako magnet na žmolky. Ďalším krokom je umývanie. Látkové a velúrové sedadlá posypte jedlou sódou, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a vzniknutou penou umyte čalúnenie, koberčeky a vnútornú stranu dverí. Nakoniec opláchnite vodou a počkajte, kým vyschne. Týmto spôsobom sa zbavíte škvŕn a zároveň aj roztočov, baktérií a nepríjemných pachov.

POZOR! Pred použitím domácich trikov nezabudnite vždy najprv vyskúšať na nenápadnom mieste. Takto si môžete byť istí, že výrobok nezabarví vaše čalúnenie.

Ak máte v aute kožené čalúnenie, vyčistite ho roztokom na báze octu alebo sivého mydla.
Foto: shutterstock.com/Roman Zaiets

Čím čistíte kožené sedadlá vo svojom aute? Domáce prostriedky takmer za nič

Ak máte v aute kožené čalúnenie, vyčistite ho roztokom na báze octu alebo sivého mydla. Ako na to.

  1. Do misky nalejte liter vody a 2 polievkové lyžice octu (alebo čajovú lyžičku nastrúhaného sivého mydla). Premiešajte.
  2. Nasaďte si gumené rukavice a jemne ponorte mäkkú handričku do zmesi. Mala by byť vlhká, nie mokrá.
  3. Počkajte, kým všetko zaschne, a potom do látky votrite trochu obľúbeného esenciálneho oleja, najlepšie čajovníkového. Postará sa o kožené čalúnenie, vyleští ho a poradí si s baktériami. Mimochodom, bude to príjemne voňať.
  4. Celú vec utrite suchou, mäkkou handričkou.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vysávač do auta s ním nemá šancu. Do auta dajte hračku svojho dieťaťa. Pôsobí ako „magnet na špinu“

Saharský prach a krvavý dážď: ako zbaviť auto púštneho piesku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov