Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Môže byť úder blesku nebezpečný pre vodičov?

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LiveStormsMedia). Blesk udrie do karosérie auta počas jazdy. A stane sa to… No, čo presne? Odpoveď na túto otázku je oveľa menej veľkolepá, ako by...

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LiveStormsMedia).

Blesk udrie do karosérie auta počas jazdy. A stane sa to… No, čo presne? Odpoveď na túto otázku je oveľa menej veľkolepá, ako by ste si mohli myslieť.

Môže byť úder blesku nebezpečný pre vodičov?
Foto: youtube.com/@LiveStormsMedia

Sme na konci letných prázdnin. Predpovede počasia sú jasné. Horúce dni sa budú striedať s chladnejšími. A takéto počasie je priaznivé pre intenzívne poveternostné javy. Búrky sú stále obľúbeným scenárom a stále môžu vodičov zastihnúť za volantom.

Je úder blesku do auta nebezpečný pre cestujúcich?

Búrka znamená blesk. A blesk môže rovnako ľahko udrieť do stromu ako do karosérie vozidla. Predstavuje takáto situácia nebezpečenstvo pre vodiča a cestujúcich? Je to veľmi pochybné. V prípade blesku sa karoséria vozidla bude správať ako Faradayova klietka. Elektrické pole neprenikne do kovu, ale šíri sa okolo karosérie. Nakoniec ich uzemnia pneumatiky.

Až na to, že v tomto bode treba spomenúť dve „ale“. Po prvé, všetky okná musia byť zatvorené. Po druhé, najlepšie je, ak sa cestujúci nedotýkajú žiadnych kovových predmetov. Ak sú spojené s karosériou, môžu viesť elektrický prúd. Karoséria preto dostatočne chráni cestujúcich pred bleskom. Navyše je v aute bezpečné aj používanie mobilného telefónu. Počas búrky ho nie je potrebné vypínať.

PRIUS ZASIAHNUTÝ BLESKOM.

Búrky ohrozujú nielen blesky. Sú aj horšie veci

To však neznamená, že sa vodič môže pri pohľade na blesky blahosklonne usmievať. Najväčšie nebezpečenstvá počas búrky sa totiž vôbec netýkajú bleskov. Tu je riziko nárazu do vozidla v skutočnosti zanedbateľné. Atmosférický jav je však napriek tomu intenzívny. A karoséria vozidla v žiadnom prípade nie je nedobytnou pevnosťou. Počas búrky:

  • Strom alebo konár môže spadnúť priamo pred vozidlo alebo na karosériu. Tým vzniká skutočne reálna hrozba pre bezpečnosť cestujúcich.
  • Jedno z čelných skiel môže byť prerazené predmetom, ktorý vietor unáša spolu s vozidlom. To vytvára smrteľné nebezpečenstvo.
  • Vyskytnú sa silné dažde. Tie znižujú viditeľnosť a spôsobujú, že cesta je naozaj klzká. Okrem toho môže vodič vojsť do priehlbiny na ceste naplnenej vodou a „utopiť“ motor.
  • je silný vietor. Ten môže veľmi sťažovať udržanie vozidla na vytýčenej trase.
  • môže dôjsť ku krupobitiu, ktoré doslova rozbije okná vozidla.
Elektrické pole neprenikne do kovu, ale šíri sa okolo karosérie. Nakoniec ich uzemnia pneumatiky.
Foto: youtube.com/@LiveStormsMedia

Počas búrky pokračovať v jazde alebo zastaviť vozidlo?

Ak je búrka naozaj intenzívna, vodič by mal zvážiť zastavenie jazdy. V záujme vlastnej bezpečnosti. Neodporúča sa však stáť na okraji cesty alebo ešte viac na ceste. Práve tu by do vás mohlo naraziť iné vozidlo, ak si vodič nevšimne vaše vozidlo včas. Najlepšie je zastaviť na parkovisku pri ceste alebo na čerpacej stanici. Ak zostanete v kabíne, nevypínajte motor. Je to preto, aby vodič mohol v prípade núdze okamžite reagovať.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Na diaľnici ich zastihla búrka. Urobili to najhoršie, čo mohli

Mäkký brzdový pedál po výmene brzdových doštičiek? Tu je problém a čo robiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Fiat 500e mal byť bestsellerom. Stellantis zastavil výrobu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Fiat 500e, vozidlo ponúkané výlučne v elektrickom variante, malo byť bestsellerom, rovnako ako jeho predchodca z roku 2007. Trh…

Ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ChavezDIY). Mnohí vodiči nevedia, ako skontrolovať správnu hladinu motorového oleja za studena alebo za tepla. A možno sa zdá, že…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov