Motorky, Tipy, Zaujímavosti,

Pamätáte si skúter na fotografii? Dizajn, ktorý predbehol svoju dobu, si ľudia nekúpili z dvoch dôvodov

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mitchellsmotorcycles). Je to prvá dvojkolka na svete, na ktorej je úplne legálne jazdiť bez ochrannej prilby. A to je len začiatok inovácií, ktoré na trhu...

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mitchellsmotorcycles).

Je to prvá dvojkolka na svete, na ktorej je úplne legálne jazdiť bez ochrannej prilby. A to je len začiatok inovácií, ktoré na trhu ponúka skúter typu C.

Pamätáte si skúter na fotografii? Dizajn, ktorý predbehol svoju dobu, si ľudia nekúpili z dvoch dôvodov.
Foto: youtube.com/@mitchellsmotorcycles

Motorka s bezpečnostnými pásmi sa zdá byť nezmyslom. Ale len pre ľudí, ktorí si nepamätajú revolučný dizajn BMW C1 z roku 2000.

Inovatívny dizajn modelu C1 vytvorilo štúdio Bertone

BMW C1 je dvojkolka, ktorá má nielen bezpečnostné pásy, ale aj strechu či dokonca nosič batožiny! Začnime však od začiatku. C1 totiž nesie označenie BMW, ale skúter de facto vyvinulo talianske dizajnérske štúdio Bertone. Výroba vozidla trvala od roku 2000 do roku 2002 a skúter sa nikdy nestal predajným hitom. Preto bol projekt nakoniec zrušený hneď na začiatku „životného cyklu“ na trhu.

Myšlienka skútra so strechou nebola na prelome 19. a 20. storočia nijako zvlášť svieža ani nová. Prvé koncepty sa totiž začali prezentovať už v 80. rokoch 20. storočia. Tento projekt sa zasa zrodil v roku 1992. Bol predstavený napríklad na veľtrhu v Kolíne nad Rýnom. Odvtedy trvalo dlhých osem rokov, kým vozidlo získalo súhlas vedenia značky na výrobu.

BMW C1 bolo prvým skútrom, ktoré získalo schválenie na jazdu bez prilby

Dobre, ale kde sa vôbec vzala myšlienka skútra so strechou a bezpečnostnými pásmi? Etymológia je vlastne celkom jednoduchá. Cieľom bolo poskytnúť jazdcovi maximálnu úroveň pasívnej a aktívnej bezpečnosti. Preto bola strecha vyvinutá s použitím technológie známej z automobilov. Mala špeciálny hliníkový rám. Ten tvorila klietka zo štvorcových profilov s kontrolovanými deformačnými zónami. Štandardom boli aj bezpečnostné pásy s predpínačmi alebo čelné sklo so stieračom a ostrekovačom.

BMW C1.

Na ceste do výroby prešiel skúter fázou testovania v rámci 110 hodín počítačových simulácií, crashtestov, videozáznamov, pozorovaní alebo meraní. Výsledok? BMW C1 sa stalo prvým jednostopovým vozidlom na svete, ktoré bolo celosvetovo schválené na jazdu bez prilby.

BMW C1 malo dva motory a cenovku… Matiz alebo Seicento

Spočiatku sa BMW C1 ponúkalo len v jednej pohonnej verzii. Išlo o kvapalinou chladený štvorvalcový motor s objemom 125 cm3. Ponúkal výkon 15 koní a krútiaci moment 12 Nm. V roku 2001 pribudol do palety agregát s objemom 176 cm3 (označený ako 200) s výkonom 18 koní. Táto generovala 17 Nm. Oba motory vyrábala spoločnosť Rotax a boli vybavené bezstupňovou automatickou prevodovkou (CVT). Hlavnou nevýhodou bola hmotnosť jednovalca. Skúter vážil približne 185 kg. To je viac ako motocykle s motormi s objemom 1000 cm3.

Vysoká hmotnosť a slabý výkon však boli len prvým dôvodom nízkeho záujmu trhu. Druhý dôvod nízkej popularity sa týka ceny. Továrenská novinka stála viac ako necelých 5000 EUR. V roku 2001 to bola neúnosná cena. Za rovnaké peniaze si vodič mohol vybrať napríklad úplne nový Matiz alebo Seicento. Nie veľmi pôsobivé, ale vždy 4-miestne autá! Prípadne si kupujúci mohol kúpiť aj lacnejšie skútre.

Výsledkom dvoch rokov výroby a troch rokov predaja bolo, že do sveta sa dostalo len niekoľko desiatok tisíc skútrov typu C. Preto je dnes skúter BMW na trhu s náhradnými dielmi bielym havranom. Oplatí sa teda dnes snáď investovať do tejto dvojkolky? Nie je to zlý nápad. V ponuke nie je núdza o vozidlá v dobrom stave a s nízkym počtom najazdených kilometrov. A tie sa čoskoro stanú mimoriadne vzácne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Poznáte takéto motorky? Iba v jednej krajine sú bežným javom

Bola vybraná najkrajšia cesta v Európe. Pôsobivý výhľad na more a hory


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov