Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Po koľkých kilometroch meníte letné pneumatiky. Je potrebné vymeniť aj disky vozidla?

18.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod). Pneumatiky sú jedným z najdôležitejších prvkov vášho vozidla. Keďže sú však vyrobené z gumy, ktorá sa časom opotrebuje, je potrebné ich po určitom...

18.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod).

Pneumatiky sú jedným z najdôležitejších prvkov vášho vozidla. Keďže sú však vyrobené z gumy, ktorá sa časom opotrebuje, je potrebné ich po určitom čase vymeniť. Tu nájdete informácie o tom, po koľkých kilometroch je potrebné vymeniť letné pneumatiky a kedy je potrebné vymeniť disky vášho vozidla.

Po koľkých kilometroch meníte letné pneumatiky. Je potrebné vymeniť aj disky vozidla?
Foto: shutterstock.com/Mr.Anuwat Rumrod

Letné pneumatiky sa môžu používať v teplom ročnom období aj vtedy, keď je vonku chladno.

Odporúča sa však, aby sa tieto pneumatiky používali len počas letnej sezóny. Pri nízkych teplotách sa totiž priľnavosť letných pneumatík nebezpečne znižuje. A rovnako nebezpečné je používať opotrebované letné pneumatiky, aj keď je vonku horúco.

Ako skontrolovať opotrebovanie letných pneumatík

Bez ohľadu na to, či je vaše vozidlo vybavené letnými, zimnými alebo celoročnými pneumatikami, opotrebovanie pneumatík je potrebné sledovať.

Zákon totiž stanovuje jasné pravidlá týkajúce sa typu a opotrebovania pneumatík. Ak sú teda letné pneumatiky príliš opotrebované, strácajú priľnavosť a zvyšujú nebezpečenstvo šmyku aj pri nízkych rýchlostiach.

Opotrebenie pneumatík sa dá zistiť jednoduchou vizuálnou kontrolou. Najdôležitejším ukazovateľom opotrebovania pneumatík je dezén pneumatiky. Vo všeobecnosti by „výška“ dezénu mala byť na novej pneumatike aspoň 9-11 mm.

Vo vnútri týchto profilov sa nachádzajú aj malé vodiace čiary. Keď sa behúň opotrebuje na úroveň týchto vodiacich čiar, je potrebné pneumatiku vymeniť, pretože je príliš opotrebovaná.

Opotrebenie zimných aj letných pneumatík sa teda kontroluje rovnakým spôsobom. Meraním hĺbky dezénu alebo kontrolou vodiacich línií.

Po koľkých kilometroch meníme letné pneumatiky

Na túto otázku neexistuje štandardná odpoveď, pretože závisí od viacerých faktorov.

Napríklad špeciálne pneumatiky s vysokou priľnavosťou, ako sú prémiové športové pneumatiky, pneumatiky pre Formulu 1 alebo rallye. Tie majú veľmi mäkkú zmes gumy, ktorá oveľa lepšie priľne k asfaltu. Ale omnoho rýchlejšie sa opotrebujú.

A ak sa používajú pri maximálnej intenzite, pravdepodobne ich bude potrebné vymeniť po niekoľkých stovkách kilometrov. Prémiové športové pneumatiky by pritom pri bežnom používaní mohli vydržať 12 000 až 20 000 kilometrov.

Prezuvanie pneu
Bez ohľadu na počet najazdených kilometrov sa letné pneumatiky menia, keď úroveň opotrebenia dosiahne minimálne hodnoty.
Foto: youtube.com/watch?v=BsOUtR_lTeE

Na druhej strane, klasická letná pneumatika môže vydržať viac ako 100 000 kilometrov, ak je váš štýl jazdy, povedzme, opatrný. Samozrejme, závisí to aj od kvality vozovky. Ak totiž vozidlo jazdí napríklad po betónových doskách, opotrebovanie pneumatík bude oveľa vyššie, ako keď jazdí po kvalitnom asfalte.

A je veľmi dôležité, aby bol tlak v pneumatikách taký, ako uvádza výrobca – nie vyšší ani nižší. V opačnom prípade sa letné, zimné alebo celoročné pneumatiky opotrebujú oveľa rýchlejšie.

Preto výrobcovia pneumatík negarantujú určitý počet kilometrov, pretože to závisí od mnohých faktorov. Záruku na pneumatiky poskytujú len na 2 roky.

Základom je, že bez ohľadu na počet najazdených kilometrov sa letné pneumatiky menia, keď úroveň opotrebenia dosiahne minimálne hodnoty. Alebo keď sa na behúni alebo bočnici pneumatiky objavia trhliny.

Musia sa pri výmene pneumatík vymeniť aj disky auta?

Slovenské zákony stanovujú, že zimné pneumatiky sa musia používať na zľadovatených, ľadom pokrytých alebo zasnežených cestách. Preto mnohí vodiči na jeseň vymieňajú letné pneumatiky za celoročné alebo zimné. A na jar opäť nasadia letné pneumatiky.

Odporúča sa vymeniť pneumatiky a disky. To však znamená, že vodiči majú sadu letných diskov a pneumatík a sadu zimných pneumatík. Väčšina z nich však letnú pneumatiku z disku sťahuje a na jej miesto na ten istý disk nasadzuje zimnú pneumatiku.

Pri výmene pneumatík preto nie je potrebné meniť disky. Ak disky nie sú narazené, ohnuté alebo prasknuté, môžu sa používať bez ohľadu na to, koľkokrát sa pneumatiky vymenia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

Celoročné pneumatiky – rozumná úspora alebo pasca? Každý sa nad tým musí zamyslieť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Plnohodnotný demonštrátor otvára cestu k hybridnému elektrickému dopravnému lietadlu

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Práve v júli tohto roku sme sa dozvedeli o lietadle ES-30, hybridnom elektrickom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart…

Veľmi vzácna a dôležitá dopravná značka. Vodiči ju nepoznajú

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/yesanirudh). Výstražná značka so štyrmi čiernymi bodkami sa na cestách vyskytuje len zriedkavo. Preto o jej existencii vie len málo…

Pozrite si: Prvý súkromný výstup do vesmíru na svete

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Ukončil sa prvý súkromný výstup do vesmíru na svete. Dňa 12. septembra 2024 o 7:58 EDT sa dvaja zo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov