Elektro, Správy, Zaujímavosti,

To by mohol byť koniec elektromobilov. Otvorene o tom hovoria

18.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evsqueen). Leasingové spoločnosti sa čoraz viac zdráhajú ponúkať elektromobily. Ak sa situácia nezmení, povedie to k ďalšiemu poklesu predaja automobilov na batérie. Problémom je najmä...

18.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evsqueen).

Leasingové spoločnosti sa čoraz viac zdráhajú ponúkať elektromobily. Ak sa situácia nezmení, povedie to k ďalšiemu poklesu predaja automobilov na batérie. Problémom je najmä vysoká strata hodnoty ojazdených elektromobilov, oveľa vyššia, ako sa predpovedalo pred niekoľkými rokmi. A to spôsobuje, že lízingové spoločnosti zaznamenávajú stratu na každom elektromobile.

To by mohol byť koniec elektromobilov. Otvorene o tom hovoria.
Foto: youtube.com/@evsqueen

Ako funguje lízing auta?

Ako funguje lízing? Táto forma financovania automobilov (aj iných vozidiel) je obľúbená najmä medzi podnikateľmi. Spočíva v tom, že používateľ získa vozidlo od lízingovej spoločnosti, ktorá zostáva jeho formálnym vlastníkom, a platí mesačné splátky, ktoré pokrývajú amortizáciu hodnoty vozidla a prinášajú lízingovej spoločnosti príjem.

Po uplynutí zmluvne stanoveného obdobia (zvyčajne tri až štyri roky) môže užívateľ automobilu vrátiť automobil lízingovej spoločnosti, ktorá ho potom môže predať – už ojazdený – automobil. Tento obchodný model môže fungovať len vtedy, ak je prenajímateľ schopný presne odhadnúť zníženie hodnoty a zostatkovú hodnotu vozidla po niekoľkých rokoch.

V prípade elektromobilov je to veľmi ťažké alebo dokonca nemožné. Keď pominulo počiatočné obdobie fascinácie elektromobilmi, keď ich používanie narazilo na prozaickú realitu života (slabo rozvinutá sieť rýchlonabíjačiek, vysoké ceny elektrickej energie, oveľa nižší reálny dojazd, ako sa deklarovalo), keď skončili dotačné programy, predaj sa prepadol.

Ceny elektromobilov klesli. Nové a ojazdené

Magnát v oblasti elektromobilov Tesla, ktorý sa nemôže zachrániť predajom spaľovacích áut (pretože ich nemá v ponuke), reagoval prudkým znížením cien nových áut. Ostatní výrobcovia nemali inú možnosť ako urobiť to isté.

Takéto zníženie cien nových áut spolu s obavami z klesajúcej kapacity batérií spôsobilo, že zostatková hodnota elektromobilov prudko klesla. Inými slovami, ceny ojazdených elektromobilov veľmi prudko klesli, a to výrazne pod úroveň, ktorá sa predpokladala pred rokom alebo dvoma. Výsledkom je, že lízingové spoločnosti dosahujú stratu z každého kusu, pretože vracajú autá v oveľa nižšej hodnote, ako sa predpokladalo.

Z údajov analytikov vyplýva, že priemerné transakčné ceny ojazdených elektromobilov boli v júli v Nemecku o 24 % nižšie ako pandemické a na britskom trhu až o 30 %. Zároveň ceny ojazdených spaľovacích automobilov…. vzrástli o 15 percent.

Leasing elektromobilov je čoraz drahší

Leasingové spoločnosti sa zachraňujú zvyšovaním cien. V roku 2021 stál lízing elektromobilu v hodnote 45 000 eur v Nemecku (najväčší európsky trh s automobilmi) 284 eur mesačne, pričom splátka za spaľovací automobil v rovnakej hodnote bola 473 eur. Dnes je možné mať spaľovací motor o niečo lacnejšie, s mesačnou splátkou 468 EUR. Za to splátka za elektromobil sa zvýšila na 621 eur.

To však nerieši problém kolísania cien. Preto vedúci pracovníci varujú, že ak ich predpisy prinútia prenajímať len elektromobily, úplne skončia s podnikaním.

Lízingové spoločnosti dosahujú stratu z každého kusu elektromobilu, pretože sa vracajú autá v oveľa nižšej hodnote, ako sa predpokladalo.
Foto: youtube.com/@DriveGreen

„Nebudeme financovať len elektromobily“

Ak budeme nútení prejsť na elektromobilitu príliš skoro, akcionári mojej spoločnosti povedia, že nechcú podstúpiť toto riziko a my skončíme s podnikaním, hovorí pre Automotive News generálny riaditeľ spoločnosti Ayvens, európskeho lízingového giganta s flotilou 3,4 milióna áut v Európe (z toho 10 % tvoria elektromobily). Väčšinovým akcionárom spoločnosti Ayvens je francúzska banka Societe Generale, komerčná inštitúcia, ktorá sa pozerá predovšetkým na zisk.
Prípadné stiahnutie elektromobilov z lízingu alebo koniec lízingových spoločností z automobilového trhu, čomu sa však dá len ťažko uveriť, by bolo pre rozvoj elektromobility ťažkou ranou.

Elektromobily nemajú budúcnosť bez lízingu

Podľa údajov analytickej spoločnosti Dataforce je 60 % nových automobilov, ktoré opúšťajú showroomy v Európe, financovaných prostredníctvom lízingu. V prípade elektromobilov je tento podiel ešte vyšší, a to 80 %. Takmer všetci podnikatelia a polovica súkromných osôb, ktoré si kupujú elektromobil, ho financujú prostredníctvom lízingu.

Agentúra Reuters sa pokúsila zistiť od najväčších lízingových spoločností, koľko na elektromobiloch strácajú a o koľko zvyšujú ceny. Ayvens aj Arval, ktorý má flotilu 1,7 milióna áut (približne 10 percent je elektrických), odmietli poskytnúť informácie, skrývajúc sa za tajomstvo.

Je však známe, aké veľké straty majú veľké požičovne na autách na batérie. Spoločnosť Hertz oznámila, že na predaji približne 20 000 ojazdených vozidiel stratila 150 miliónov USD, zatiaľ čo Sixt uviedol, že nízke zostatkové hodnoty znížili jeho zisk o 40 miliónov EUR.

Lízingové spoločnosti sa obávajú, že Európska komisia môže prinútiť podniky, aby do roku 2030 úplne elektrifikovali svoje vozové parky. Na takéto iniciatívy upozorňuje environmentálna lobby a v júli sa už uskutočnila konzultácia na túto tému. Zatiaľ však nie je jasné, aký bude osud tohto projektu, najmä preto, že rastú pochybnosti o zákaze registrácie spaľovacích automobilov v roku 2035.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová čínska značka bude uvedená na trh do mesiaca a dostane sa do pol tisícky showroomov. Bude to hit?

Veľký hit značky Kia. Teraz je lacnejší ako hybrid a veľmi spoľahlivý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov