Novinky, Šport, Zaujímavosti,

BMW Group a jej značky – od Mini po Rolls-Royce

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť BMW bola založená v roku 1916 a v súčasnosti má vo svojom portfóliu Mini, ktoré vyrába autá menších rozmerov, aj mimoriadne exkluzívny Rolls-Royce....

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup).

Spoločnosť BMW bola založená v roku 1916 a v súčasnosti má vo svojom portfóliu Mini, ktoré vyrába autá menších rozmerov, aj mimoriadne exkluzívny Rolls-Royce. V histórii tejto spoločnosti však bolo aj obdobie, o ktorom jej predstavitelia neradi hovoria.

BMW Group a jej značky – od Mini po Rolls-Royce.
Foto: youtube.com/@BMWGroup

Názov BMW znamená Bayerische Motoren Werke AG. Teda bavorské automobilky. Spoločnosť bola založená v roku 1916 ako výrobca leteckých motorov. Vyrábala ich v rokoch 1917 až 1918 a v rokoch 1933 až 1945.

Základy tohto výrobcu však položil iný závod. Bola to spoločnosť Otto Flugmaschinenfabrik, ktorú v roku 1910 založil Gustav Otto. Najskôr sa jej názov 7. marca 1916 zmenil na Bayerische Flugzeugwerke AG. Neskôr, v roku 1922, to už bola spoločnosť Bayerische Motoren Werke.

Tým sa však peripetie s pôvodom tejto nemeckej automobilky neskončili. Svet prvýkrát počul o BMW v roku 1913, keď Karl Rapp založil spoločnosť práve s týmto názvom. Následne, v roku 1922, sa názov BMW a jej aktíva presunuli na spoločnosť Bayerische Flugzeugwerke AG.

BMW: začalo to s leteckými motormi

Prvým výrobkom spoločnosti bol 6-valcový radový letecký motor. Navrhol ho inžinier Max Friz na jar 1917. Po skončení prvej svetovej vojny Nemci pokračovali vo výrobnej činnosti a vyrábali motory pre motocykle, poľnohospodárske zariadenia, domáce potreby a železničné brzdy. V roku 1923 spoločnosť vyrobila aj svoj prvý motocykel. Išlo o model R 32.

O 5 rokov neskôr sa BMW stala výrobcom automobilov. Stalo sa tak súčasne s kúpou spoločnosti Fahrzeugfabrik Eisenach, ktorá v tom čase vyrábala v licencii vozidlá Austin Seven značky Dixi. Po akvizícii spoločnosťou BMW dostal automobil názov 3/15. V 30. rokoch 20. storočia spoločnosť rozšírila svoj sortiment o športové a väčšie luxusné vozidlá.

Prvé BMW s názvom 3/15.
Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork

Počas druhej svetovej vojny sa však BMW zamerala najmä na výrobu leteckých motorov. Toto obdobie sa považuje za temnú stránku v histórii nemeckého výrobcu. No v jeho továrňach pracovali najmä… nútení robotníci. Odhaduje sa, že ich bolo približne 40 000 – najmä väzňov z koncentračného tábora Dachau.

Okrem leteckých motorov sa počas vojny vyrábali aj motocykle. Na druhej strane výroba automobilov sa úplne zastavila. Platilo to až do roku 1952, keď sa do ulíc dostal model 501. Predtým, po vojne, kvôli zákazu výroby motorových vozidiel a lietadiel Nemci prešli na hrnce, panvice a bicykle.

Automobily a motocykle

Dnes do portfólia spoločnosti patria okrem automobilov BMW aj značky Mini a Rolls-Royce. Stále sa vyrábajú aj motocykle – ako BMW Motorrad. Významné je, že spoločnosť sa môže pochváliť veľkými úspechmi v motoristickom športe.

Patria k nim víťazstvá v pretekoch cestovných automobilov, účasť vo Formule 1 – s Robertom Kubicom vo farbách tímu BMW – alebo víťazstvo v 24-hodinových pretekoch Le Mans. To sa uskutočnilo v roku 1999. Dosiahlo sa to s vozidlom s názvom V12 LMR.

Tím BMW – víťazstvo v 24-hodinových pretekoch Le Mans s vozidlom s názvom V12 LMR.
Foto: youtube.com/@Gumbal

Sídlo nemeckej spoločnosti sa nachádza v Mníchove. Je to budova v tvare štyroch valcov, ktorej výstavba bola dokončená v roku 1972. Zaujímavosťou je, že v roku 1999 bola zapísaná na zoznam historických pamiatok. Dnes je jedným z najvýznamnejších príkladov modernej architektúry v Mníchove.

Spoločnosť má mnoho závodov po celom svete. Vozidlá sa vyrábajú v Nemecku, Brazílii, Číne, Indii, Mexiku, Holandsku, Južnej Afrike, Spojenom kráľovstve alebo Spojených štátoch. Jej hlavnými akcionármi je rodina Quandtovcov, ktorá v roku 1959 zachránila BMW pred bankrotom. Zvyšné akcie sú vo verejnom vlastníctve.

BMW

Toto je hlavná značka tohto výrobcu automobilov. Jej ponuka je dnes veľmi široká a zahŕňa množstvo modelových radov. Máme tu teda rady 1, 2, 3, 4, 5, 7 a 8. Okrem toho BMW ponúka aj terénne modely v podobe X1, X2, X3, X4, X5, X6 a X7.

To však nie je všetko. Popri nich existujú aj aktuálne vozidlá, ktoré sa vyznačujú písmenom „i“ v názve. Patrí medzi ne i4 alebo iX. Akoby to nestačilo, najnovšie vozidlá značky sa hneď prezentujú nielen ako spaľovacie, ale aj ako elektromobily.

Najnovšie vozidlá značky sa prezentujú nielen ako spaľovacie, ale aj ako elektromobily.
Foto: youtube.com/@autogefuehl

Tak to bolo v prípade radu 7, X1 alebo najnovšieho radu 5. Okrem modelov BMW možno rozlišovať modelové rady, ktoré sa predávajú pod čiastkovými značkami. Ide o značky BMW Alpina a BMW M.

BMW Alpina

Táto spoločnosť bola založená v roku 1965. Pôvodne sa volala Alpina Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG a zaoberala sa prípravou tuningového príslušenstva pre modely BMW.

Časom však došlo k takému rozsahu zmien, že sa spoločnosť stala samostatnou značkou. Spôsob jej podnikania bol v priebehu rokov veľmi špecifický. Alpina kupovala nové vozidlá od BMW a potom ich vylepšovala na svojej montážnej linke.

Alpina kupovala nové vozidlá od BMW a potom ich vylepšovala na svojej montážnej linke.
Foto: youtube.com/@ALPINAAutomobiles

V priebehu rokov vozidlá Alpina určitým spôsobom dopĺňali ponuku nemeckej značky. Prečo? Nuž, neboli také športové ako modely radu M, ale vynikali výrazne vyššou kvalitou vyhotovenia a komfortom ako modely BMW. Okrem toho pridávali posilnené pohonné jednotky.

Vďaka tomu si Alpina získala verných zákazníkov. Zákazníkov, ktorí oceňujú jej vozidlá pre ich neuveriteľne povýšenú úroveň luxusu a výkonu. Vo vozidlách BMW Alpina sa totiž absolútne senzačný jazdný komfort dokonale spája s vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami.

V roku 2022 sa však BMW rozhodlo vziať veci do vlastných rúk a stalo sa to, čo všetci už roky očakávali. BMW odkúpilo spoločnosť Alpina, ktorej spôsob podnikania sa má zmeniť až koncom roka 2025.

Od roku 2026 plánuje BMW ofenzívu v segmente luxusných modelov. Vtedy sa objavia elektromobily a hybridné vozidlá, pod ktoré sa Alpina podpíše.

BMW M GmbH

Ozbrojená odnož nemeckej značky, založená v roku 1972, každoročne výrazne zlepšuje svoje predajné čísla. Vyrába športové vozidlá na báze štandardných modelov BMW. Až na dve výnimky.

Koncom roka 2022 BMW M ukázalo prvý model, ktorý postavilo od roku 1978, keď vznikla ikonická M1. Nový automobil – nazvaný XM – je výkonné hybridné SUV, poháňané benzínovým V-dvojvalcom, spojeným s elektromotorom umiestneným v prevodovke. XM nemá v „civilnom“ sortimente BMW žiadny ekvivalent.

BMW M ukázalo prvý model, ktorý postavilo od roku 1978, keď vznikla ikonická M1.
Foto: youtube.com/@Autotradersa

Ako už viackrát spomenul šéf BMW M GmbH Frank van Meel, výzvou je prechod na elektromobilitu. Hoci poskytne ešte lepší výkon, trápi ho niečo iné.

Je to spôsob, akým takéto autá chutia počas jazdy. Ide predovšetkým o zvuk motora, ktorý je v prípade spaľovacích áut ďalším prvkom pôsobiacim na zmysly vodiča. Je teda zodpovedný nielen za hluk pri akcelerácii, ale predovšetkým pri jazde v šmyku.

A práve v tomto ohľade bude podľa van Meela treba urobiť ešte veľa práce.

Rolls-Royce

Britský výrobca ultraluxusných automobilov sa v roku 1998 stal majetkom BMW. Nemci zasa v roku 2003 založili novú dcérsku spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars Limited. Tá vyrába a distribuuje automobily tejto britskej výroby.

Spoločnosť Rolls-Royce založili v roku 1906 páni Charles Rolls a Henry Royce. Značka si rýchlo získala povesť výrobcu vysokokvalitných luxusných vozidiel, známych svojou sofistikovanosťou, remeselným spracovaním a dôrazom na detail.

Britský výrobca ultraluxusných automobilov sa v roku 1998 stal majetkom BMW.
Foto: youtube.com/@rolls-royceorangecounty

Vozidlá Rolls-Royce sú všeobecne považované za synonymum prestíže, úspechu a bohatstva. Napríklad Phantom IV je vozidlo určené výlučne pre členov kráľovskej rodiny a hlavy štátov.

V októbri 2022 spoločnosť Rolls-Royce predstavila svoj vôbec prvý elektromobil. Ide o obrovské dvojdverové kupé s názvom Spectre.

Mini

Ďalšia britská značka, ktorú vlastní spoločnosť BMW. Nemci získali Mini v roku 1994 a následne uviedli na trh celú novú generáciu modelov. História tohto výrobcu siaha až do roku 1959, keď vznikol prvý automobil vyrábaný pod krídlami British Motor Corporation (BMC).

Jedným z fascinujúcich faktov o Mini je, že jeho vozidlá vyhrávali v rallye a pretekoch proti mnohým väčším a oveľa výkonnejším modelom. Najväčším úspechom Mini bolo víťazstvo na Rallye Monte Carlo v roku 1964!

Nemci získali Mini v roku 1994 a následne uviedli na trh celú novú generáciu modelov.
Foto: youtube.com/@crospotter13

Minulý rok Mini predstavilo úplne novú, štvrtú generáciu svojho hatchbacku. Dostal elektrický pohon a bude sa vyrábať v Číne. Na druhej strane, existujúci spaľovací model vyzerá podobne ako nový, ale konštrukčne vychádza zo svojho predchodcu.

Najnovší Mini Aceman sa naopak bude ponúkať výlučne v elektrickej verzii.

BMW Motorrad

Spoločnosť BMW vyrobila svoj prvý motocykel v roku 1923. Dnes jej ponuka zahŕňa širokú škálu modelov, diferencovaných podľa preferencií budúcich používateľov.

Motocykle BMW sú dnes vnímané ako prémiové.
Foto: youtube.com/@illusoryproductions

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

BMW pre pár vyvolených. Úplne nový model vychádza z modelu M8

Alpina XB7: Päťhviezdičkový model X7 má teraz výkon 621 k


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy…

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel). Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov