Pravidlá, Zaujímavosti,

Cúvanie na jednosmernej ceste – ako dlho môžete jazdiť v protismere?

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:youtube.com/@ja7doo). Jazdiť vzad smieš len vo výnimočných prípadoch. Zisti si, kedy a kde nesmieš cúvať a akú vzdialenosť môžeš pri cúvaní prejsť. V niektorých situáciách, napríklad...

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:youtube.com/@ja7doo).

Jazdiť vzad smieš len vo výnimočných prípadoch. Zisti si, kedy a kde nesmieš cúvať a akú vzdialenosť môžeš pri cúvaní prejsť. V niektorých situáciách, napríklad pri parkovaní, je cúvanie nevyhnutné. Napriek tomu majú vodiči o tomto manévri veľa pochybností. Čo o tom hovoria predpisy?

Jazdiť vzad smieš len vo výnimočných prípadoch. Zisti si, kedy a kde nesmieš cúvať a akú vzdialenosť môžeš pri cúvaní prejsť.
Foto:youtube.com/@ja7doo

Cúvanie- základné pravidlá

Podľa pravidiel cestnej premávky musíte pri cúvaní dať prednosť inému vozidlu alebo účastníkovi cestnej premávky a postupovať mimoriadne opatrne. Musíte skontrolovať, či vykonávaný manéver neohrozí alebo neobmedzí bezpečnosť cestnej premávky.

Z toho jasne vyplýva, že cúvať môžeme len výnimočne. Vzhľadom na obmedzenia je nepravdepodobné, že by sme mohli cúvať na dlhšiu vzdialenosť. Dávať prednosť alebo nebrániť iným vozidlám na frekventovanej jednosmernej vozovke, napríklad pri cúvaní na vzdialenosť niekoľko sto metrov, nebude možné ani povolené.

Vodič musí pri cúvaní zabezpečiť, aby za vozidlom nebola žiadna prekážka. Ak sa o tom ťažko presvedčíte osobne (napr. vycúvaním spoza prekážky), musíte si zabezpečiť pomoc inej osoby.

Cúvanie – zákazy

Diaľničný zákon zakazuje cúvanie v tuneli, na moste, viadukte, diaľnici alebo rýchlostnej ceste. Tu je to jednoduché. Ak míňate výjazd, napr. z diaľnice – nemôžete svoju chybu napraviť zaradením spiatočky. Žiaľ, mnohí vodiči napriek zákazu cúvania tento zákaz nerešpektujú. Najmä na rýchlostných cestách je to nebezpečné a hrozí dopravná nehoda.

Cúvanie a značka „zákaz vjazdu“

Značka „zákaz vjazdu“ sa používa na jednosmerných cestách a vozovkách. Môžeme na takúto cestu cúvať? Aj keď teoreticky sme vozidlo zaparkovali správne, cúvanie je zakázané. Dôvod je jednoduchý – značka zakazuje vjazd na cestu alebo vozovku zo strany jej umiestnenia. Ak teda začnete na križovatke cúvať a potom narazíte na značku „zákaz vjazdu“, nemôžete ju ignorovať. Samotný fakt cúvania na tom nič nemení.

Značka „zákaz vjazdu“ sa používa na jednosmerných cestách a vozovkách. Môžeme na takúto cestu cúvať? Aj keď teoreticky sme vozidlo zaparkovali správne, cúvanie je zakázané.
Foto: youtube.com/@holmesko

Jazda v protismere – pokuty

Jazda v protismere na diaľnici alebo rýchlostnej ceste je extrémne závažný dopravný priestupok, ktorý môže mať tragické následky.

Za takýto čin hrozí vodičovi na Slovensku pomerne vysoká pokuta od 60 do 300 eur. Avšak, to nie je jediný trest, ktorý môže vodičovi hroziť.

Okrem finančnej sankcie môže byť vodičovi uložený aj zákaz činnosti vedenia motorového vozidla až na dva roky. Dĺžka zákazu závisí od konkrétnych okolností prípadu a posúdenia jeho závažnosti.

Prečo je takýto trest taký vysoký?

  • Extrémne ohrozenie bezpečnosti: Jazda v protismere predstavuje obrovské riziko pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Môže spôsobiť vážne zranenia alebo smrť.
  • Úmyselné porušenie pravidiel: Vodič, ktorý sa rozhodne jazdiť v protismere, zámerne porušuje zákony a ohrozuje ostatných.
  • Odstrašenie: Vysoké pokuty a zákazy vedenia vozidla majú slúžiť ako odstrašujúci prostriedok pre ostatných vodičov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Značka 267 „Koniec viacerých zákazov“, ale sú to všetky zákazy? Vodiči to nevedia a riskujú pokuty

Mestá zakazujú používanie e-kolobežiek vo verejnej doprave


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy…

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel). Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov