Elektro, Novinky, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Renault lepší ako Tesla! Nečakaný víťaz veľkého testu dojazdu elektromobilov

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Ďalší ročník veľkého nórskeho testu dojazdu elektromobilov je za nami. Tentoraz sa víťazom, mimochodom absolútne nečakaným, stal nováčik z Francúzska. Celkovo sa na výzve...

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV).

Ďalší ročník veľkého nórskeho testu dojazdu elektromobilov je za nami. Tentoraz sa víťazom, mimochodom absolútne nečakaným, stal nováčik z Francúzska. Celkovo sa na výzve zúčastnilo 26 vozidiel z rôznych segmentov trhu.

Renault lepší ako Tesla! Nečakaný víťaz veľkého testu dojazdu elektromobilov.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Niet pochýb o tom, že dojazd elektromobilov sa z roka na rok zvyšuje. Je to predovšetkým vďaka vývoju trakčných batérií. Vďaka stále lepším chemickým vlastnostiam a vyššej hustote energie sú teraz účinnejšie ako kedykoľvek predtým. A to nie je ich posledné slovo.

Okrem toho sa neustále zlepšujú elektromotory a ďalšie komponenty elektromobilov, okrem iného aj aerodynamika. To všetko je zamerané na dosiahnutie čo najvyššej energetickej účinnosti.
Veľký test dojazdu: vždy na rovnakej trase

Nórska automobilová federácia (NAF) spolu s miestnym časopisom motor.no dvakrát ročne uskutočňuje veľký test dojazdu elektromobilov. Robia ho v zime a v lete – vždy na identickej trase.

Ide o okruh, ktorý sa začína v Osle a zahŕňa rôzne typy ciest. Teda štátne cesty, rýchlostné cesty a vedľajšie cesty. Testovacie vozidlá vždy jazdia povolenou rýchlosťou, kým sa im nevybijú batérie.

Tohtoročný veľký dojazdový test sa od minuloročného líšil nie veľmi priaznivým počasím. Nórski testeri sa sťažovali na silný dážď a nízke teploty vzduchu (2,5-13 stupňov Celzia). Rok predtým bolo počasie prakticky ideálne – 15 až 20 stupňov Celzia, slnečné svetlo a slabý vietor.

„Test nie je jednoznačný, ale poskytuje jasný obraz o zúčastnených vozidlách. Rok čo rok sa koná na rovnakej trase. Preto je možné porovnať výsledky z rôznych rokov. Počasie je premenlivé, ale dbáme na to, aby sme vždy podali správu o zrážkach a teplotách,“

– uvádza sa na webovej stránke časopisu motor.no.

Veľká odchýlka od WLTP

Práve kvôli premenlivým podmienkam sa výsledky tohtoročného testu podobali na výsledky zimných porovnávaní. Z 26 vozidiel iba jedno dosiahlo dojazd, ktorý bol v súlade s cyklom WLTP. Naopak, niektoré modely sa odchýlili dokonca o viac ako 20 %.
Jeden z najhorších výsledkov v tomto ohľade dosiahol čínsky Seres 5 s dojazdom o 24,4 % nižším, ako je deklarovaný v cykle WLTP. Prekvapivo veľká odchýlka sa týkala aj modelu Volkswagen ID.7 s 22,7 %.

Z modelov, ktorých výsledok sa blížil k údajom WLTP, boli len dva. Mini Countryman ho prekročil o 4,2 %. Čínsky BYD naopak zaostal o 0,2 %. Pre porovnanie, v minulom roku až 12 automobilov prekročilo cieľovú hodnotu WLTP a v najlepšom prípade bol výsledok lepší až o 10 %.

Foto: NAF/motor.no
Najväčší dojazd Renault Scenic E-Tech, ktorý prešiel 563 km.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Veľký test rozsahu: víťazi a porazení

Najväčší dojazd v tohtoročnom veľkom teste predviedol nováčik v tejto skupine. Je ním Renault Scenic E-Tech, ktorý prešiel 563 km, čo však bolo o 9,5 % menej, ako stanovuje cyklus WLTP.

Druhý výsledok dosiahla čínska Hongqia EH-7 – 540 km (-10,0 % oproti WLTP). Nasledovali Xpeng G6 (531 km, -3,5 %), Lotus Eletre (530 km, -6,9 %) a Kia EV9 Exclusive (529 km; -6,0 %).

Až na šiestom mieste sa umiestnil Tesla Model Y Long Range RWD s dojazdom 528 km a odchýlkou WLTP -12,0 %.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nový Jeep Compass sa očakáva v novembri

MG HS (2024): Rozmery a batožinový priestor nového vydania


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy…

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel). Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov