Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Zablokované vozidlo na parkovisku – overte si, čo môžete urobiť

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (https://www.youtube.com/@Paris-EuropeTrip). Auto zablokované iným vozidlom je dosť veľký problém. Vinníkovi hrozí symbolická pokuta a poškodený môže stratiť veľa času, pokiaľ sa situácia vyrieši. Žiaľ, uniformovaní policajti...

20.8.2024 Redakcia Auto trendy (https://www.youtube.com/@Paris-EuropeTrip).

Auto zablokované iným vozidlom je dosť veľký problém. Vinníkovi hrozí symbolická pokuta a poškodený môže stratiť veľa času, pokiaľ sa situácia vyrieši. Žiaľ, uniformovaní policajti často nemôžu nič urobiť.

Podzemné pakovanie
Auto zablokované iným vozidlom je dosť veľký problém. Vinníkovi hrozí symbolická pokuta a poškodený musí stratiť veľa času, pokiaľ sa situácia vyrieši.
https://www.youtube.com/@Paris-EuropeTrip

Zákon o cestnej premávke zakazuje parkovanie vozidla na mieste, ktoré „bráni vo vjazde alebo výjazde, najmä do a z brány, garáže, parkoviska alebo parkovacieho boxu“. Zakázané je aj na mieste, ktoré „bráni vjazdu alebo výjazdu iného riadne zaparkovaného vozidla“. Čo ak iný vodič napriek tomu zaparkuje svoje vozidlo, čím bráni výjazdu z parkoviska alebo parkovacieho miesta?

Zablokovaný výjazd – na verejnej ceste, pomôžu bezpečnostné služby

Na úvod je dôležité si uvedomiť, že samotné zablokovanie iného vozidla alebo brány nie je priestupkom, pokiaľ zablokovaný vodič nechce odísť. Najdôležitejšie však je, že sa to musí stať na verejnej ceste, prípadne v obytnej zóne alebo v dopravnej zóne. Ak teda chcete odísť, ale niekto iný umiestnil svoje vozidlo tak, že vám bráni vo výjazde, môžete to nahlásiť na obecnú políciu alebo políciu. Musíte počkať na príchod služieb, aby ste im dokázali, že skutočne došlo k zablokovaniu nášho riadne zaparkovaného vozidla.

Uniformovaní príslušníci sú v takejto situácii povinní privolať odťahovú službu a odstrániť blokujúce vozidlo. Žiaľ, ako iste tušíte, toto všetko si vyžaduje čas. Útechou nám môže byť, že páchateľ môže byť braný na zodpovednosť občianskoprávnou cestou. Je povinný uhradiť vzniknuté škody, napríklad za jazdu taxíkom alebo zmeškaný obchod. Aj tu bude potrebná trpezlivosť pri čakaní na rozsudok.

Zablokovaný výjazd – súkromná cesta

V najhoršej situácii sú ľudia, ktorí sú zablokovaní na vnútornej ceste. V tomto prípade, žiaľ, nie je možné hovoriť o priestupku. Dôvod? Cestný zákon platí len na vyššie uvedených verejných komunikáciách a v dopravných a obytných zónach. Na ostatných uliciach sa uplatňuje len v obmedzenom rozsahu, ktorý súvisí s predchádzaním bezpečnostným rizikám. Blokovanie medzi ne pravdepodobne nepatrí. Odstránenie vozidla nemôže nariadiť ani polícia alebo mestská polícia.

Čo sa teda dá robiť? Teoreticky môžete dať takéto vozidlo odtiahnuť na vlastné náklady a zabezpečiť mu parkovacie miesto. V praxi sa odťahová služba bude zdráhať akceptovať takúto objednávku, a ak aj áno, budete jej musieť zaplatiť z vlastného vrecka. Jediné, čo môžete urobiť, je zažalovať majiteľa vozidla za to, že nemal používať váš majetok, a za vzniknuté škody. To však bude trvať pomerne dlho.

Keď je vozidlo zablokované, majitelia niekedy dostanú nápad pomstiť sa blokujúcemu vozidlu. Je to zlý nápad.
Foto youtube.com/@sjp1285

Dávajte pozor na cudzí majetok

Keď je vozidlo zablokované, majitelia niekedy dostanú nápad pomstiť sa blokujúcemu vozidlu. Je to zlý nápad. Za poškodenie cudzieho majetku hrozí až väzenie. Takéto obvinenie môžete dostať aj vtedy, ak sa pokúsite odstrániť cudzie vozidlo a napríklad ho poškriabete. Pozor: pretláčanie a pokus o odchod, ak skončíte poškodením blokujúceho vozidla, znamená, že ste zodpovední za kolíziu.

Zablokovaný výjazd – aký je za to trest?

Porušenie zákazu parkovania na miestach, ktoré bránia vjazdu alebo výjazdu, sa trestá pokutou 20 € až 30 €. Aj ignorovanie zákazu parkovania na miestach brániacich vjazdu alebo výjazdu iného správne zaparkovaného vozidla sa trestá len pokutou 20 € až 30 €.

Ak však policajt usúdi, že ide o úmyselný priestupok spôsobujúci prekážku alebo sťaženie premávky na verejnej komunikácii, v obytnej zóne alebo v dopravnej zóne, uloží pokutu od 100 € až 300 €.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

Etika nabíjania elektromobilov – použite tieto pravidlá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy…

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel). Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov