Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Cadillac Opulent Velocity Concept odhalený: Luxusné elektrické kupé

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Cadillac). Vetrom uhladené 2+2-miestne kupé spája honosnosť s rýchlosťou. Americká značka Cadillac, ktorá bola kedysi v Spojenom kráľovstve známa luxusnými vozidlami, v súčasnosti pracuje na...

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Cadillac).

Vetrom uhladené 2+2-miestne kupé spája honosnosť s rýchlosťou.

Cadillac Opulent Velocity Concept odhalený: Luxusné elektrické kupé.
Foto: youtube.com/@Cadillac

Americká značka Cadillac, ktorá bola kedysi v Spojenom kráľovstve známa luxusnými vozidlami, v súčasnosti pracuje na svojom návrate do Európy. Na trh sa dostáva model Lyriq, po ktorom budú nasledovať ďalšie dve elektrické SUV. S modelom Celestiq značka predstavila aj elektrický sedan. Nová štúdia Opulent Velocity je teraz 2+2-miestne kupé s elektrickým pohonom.

Už na prvý pohľad zaujme veľmi nízky, pretiahnutý bočný pohľad, ktorý akoby bol vytvorený pre aerodynamický tunel. Okrem toho má zdanlivo pomerne veľké vozidlo efektné dvere typu gullwing, ktoré sú tu pravdepodobne aj preto, aby štúdia Cadillac pútala pozornosť na veľtrhoch.

Vpredu upúta pozornosť nízko položená kapota s osvetleným logom značky. Nechýbajú ani pre značku typické vertikálne svetelné línie, ktorými sa vyznačuje aj model Lyriq. V zadnej časti sa nachádzajú zodpovedajúce vertikálne výduchy vzduchu, ktoré sú zrejme osvetlené. K dispozícii je aj veľké pole so svetelnými LED líniami takmer na šírku vozidla.

Dizajnová štúdia má kombinovať moderné technológie s luxusom a ukázať elektrickú budúcnosť radu V – teda niečo ako M u BMW, AMG u Mercedesu alebo N u Hyundai. Názov Opulent Velocity odráža túto orientáciu: „Opulent“ znamená nárok na luxus, ‚Velocity‘ na športovosť.

K tomu sa pridávajú schopnosti autonómnej jazdy na úrovni 4, čo znamená, že vozidlo sa dá riadiť aj bez toho, aby ste neustále venovali pozornosť premávke. Pri ovládaní pomáha širokouhlý displej a head-up displej s funkciou rozšírenej reality.

Velocity experience

Z autonómneho režimu sa môžete prepnúť do režimu „Velocity experience“ jediným dotykom prsta. Znovu sa objaví volant a pedále. Displej vodiča je integrovaný do volantu, ktorý pripomína hernú konzolu. Ďalší, veľmi široký displej sa nachádza pred sedadlom spolujazdca, pričom centrálny dotykový displej typický pre dnešné elektromobily chýba. V stredovej konzole je zrejme tradičný otočný ovládač.

Opulent Velocity Reveal | Koncept Cadillac.

Tí, ktorí radšej jazdia virtuálne, a teda bezpečne, môžu využiť funkciu „Ghost Car. Tá na head-up displeji zobrazuje pretekársku trať, na ktorej si môžete zlepšovať časy na kolo alebo súťažiť s ostatnými vodičmi na rôznych tratiach.

„Opulent Velocity je inšpirovaný dynamickými dizajnovými prvkami motoristického športu a má aerodynamický tvar karosérie 2+2,“ hovorí Magalie Debellis, vedúca dizajnu nesériového Cadillacu. „Je to signál pre svet, že Cadillac chce byť lídrom v oblasti elektrifikovaných luxusných výkonov.“ Výrobca sa k technológii elektrického pohonu nevyjadruje.

Kedy budú možné nízkoprofilové elektromobily s prijateľným dojazdom? To nevieme, ale v súčasnosti musia mať batérie určitú hrúbku, aby bolo možné prejsť 600 kilometrov (373 míľ) alebo viac, a to aj pri dlhom rázvore. Takže táto štúdia je pravdepodobne snom budúcnosti. Zvláštne znie aj to, že Cadillac sa zameriava na autonómne riadenie aj v prípade športových modelov – čo u nás u športovo založených vodičov nepôsobí príliš dobre.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

VW odkladá Trinity na rok 2032, prioritu má elektrický Golf

Takto bude vyzerať najnovšie vlajkové SUV značky Mercedes. Na internete sa objavili prvé rendery


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov