Zaujímavosti,

Čo sa stane, ak dáte do chladiaceho systému svojho auta čistú nemrznúcu zmes?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TOPSPEEDsk-SR). Chladiaci systém vozidla je nevyhnutný pre hladký chod motora. Preto sa musia používať špeciálne kvapaliny, aby sa zabezpečil optimálny prenos tepla a udržala sa...

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TOPSPEEDsk-SR).

Chladiaci systém vozidla je nevyhnutný pre hladký chod motora. Preto sa musia používať špeciálne kvapaliny, aby sa zabezpečil optimálny prenos tepla a udržala sa správna teplota motora. Čo sa však stane, ak do chladiaceho systému svojho vozidla dáte čistú nemrznúcu kvapalinu, a nie zriedenú, ako to predpisujú všetci výrobcovia automobilov?

Chladiaci systém vozidla je nevyhnutný pre hladký chod motora. Preto sa musia používať špeciálne kvapaliny, aby sa zabezpečil optimálny prenos tepla a udržala sa správna teplota motora.
Foto: youtube.com/@TOPSPEEDsk-SR

Nemrznúca zmes je kvapalina na báze vody obsahujúca rozpúšťadlá a prísady, ktoré zabezpečujú dobrý prenos tepla.

V zime chráni motor pred zamrznutím. V lete zabraňuje prehrievaniu a korózii motora. Nemrznúca zmes prenáša teplo z motora do chladiča, kde sa kvapalina ochladzuje.

Bod varu nemrznúcej zmesi je približne 130 stupňov Celzia, čo je oveľa viac ako bod varu vody. Preto sa do chladiaceho systému nedáva obyčajná voda. Okrem toho je teplota tuhnutia -60 stupňov.

Čo sa stane, ak do chladiaceho systému svojho auta dáte čistú nemrznúcu zmes?

Pomer vody a nemrznúcej zmesi v chladiacom systéme motora by mal byť rovnaký, polovica vody, polovica nemrznúcej zmesi.

Ak je vody príliš veľa, stráca sa mazací účinok a môže dôjsť k poškodeniu vodného čerpadla. Okrem toho sa pri vysokých teplotách voda odparuje a motor sa prehrieva.

Ale ani dávanie čistej nemrznúcej zmesi do chladiaceho systému vášho vozidla nie je prospešné. Kvapalina bude príliš viskózna a jej schopnosť prijímať a odovzdávať teplo bude nízka. Bude prúdiť oveľa pomalšie, čo spôsobí prehrievanie motora.

Preto sa nemrznúca zmes v chladiacom systéme vozidla riedi. Alebo použite výrobok, ktorý je už zriedený.

Zriedenú nemrznúcu zmes môžete naliať priamo do expanznej nádoby, a to až po hladinu uvedenú na okraji nádoby. Koncentrovaná nemrznúca zmes sa musí pred vložením do expanznej nádoby spojiť s destilovanou vodou.

Odporúča sa pripraviť zmes v inej nádobe, väčšej ako 2 litre, do ktorej dáte 1 liter čistej nemrznúcej zmesi a 1 liter destilovanej vody.

Ak pridáte viac nemrznúcej zmesi, ako je maximálna hladina, prebytok sa pri štartovaní motora vytlačí z expanznej nádoby.
Foto: youtube.com/@DespairRepair

Čo sa stane, ak pridáte viac nemrznúcej zmesi, ako je maximálna hladina

Ak pridáte viac nemrznúcej zmesi, ako je maximálna hladina, prebytok sa pri štartovaní motora vytlačí z expanznej nádoby. Čo znamená, že kvapalina pretečie cez iné komponenty v oblasti motora.

A keďže nemrznúca zmes je korozívna látka, časom poškodí súčasti, ktorých sa dotkne, najmä elektroinštaláciu.

Naopak, ak je v systéme príliš málo nemrznúcej kvapaliny, motor nebude účinne chladiť. To samozrejme vedie k prehrievaniu motora.

Čo sa stane, ak vám dôjde nemrznúca zmes

Ak hladina nemrznúcej kvapaliny nebezpečne klesne, na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka teploty. Upozorní vás, že existuje veľmi vysoké riziko prehriatia motora.

Keď sa rozsvieti táto výstražná kontrolka, mali by ste čo najskôr zastaviť vozidlo a doplniť nemrznúcu zmes do expanznej nádoby. Ak nemáte k dispozícii nemrznúcu zmes a nachádzate sa v odľahlej oblasti, môžete pridať vodu.

Mali by ste však zamieriť do najbližšieho servisu alebo na najbližšiu čerpaciu stanicu a doplniť nemrznúcu zmes.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je bezpečné jazdiť s rozsvietenou kontrolkou tlaku v pneumatikách? Ako funguje systém TPMS

Môžete dostať pokutu za jazdu na zimných pneumatikách?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov