Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Prvé príznaky chybného alternátora. Dá sa opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rockauto). Je dôležité, aby vodiči rozpoznali prvé príznaky poškodeného alternátora, pretože od tohto komponentu závisí chod motora. Keď sa pokazí, dá sa alternátor opraviť, alebo...

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rockauto).

Je dôležité, aby vodiči rozpoznali prvé príznaky poškodeného alternátora, pretože od tohto komponentu závisí chod motora. Keď sa pokazí, dá sa alternátor opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?

Prvé príznaky chybného alternátora. Dá sa opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?
Foto: youtube.com/@rockauto

Mnohí vodiči nevedia, čo je alternátor a na čo sa používa. Preto nedokážu včas rozpoznať príznaky chybného alternátora.

Tu sa dozviete, prečo je tento komponent dôležitý a aké sú prvé varovné signály poruchy alternátora.

Čo je alternátor a ako funguje

Alternátor je elektromechanické zariadenie, ktoré premieňa mechanickú energiu na elektrickú energiu vo forme striedavého prúdu. Konkrétne ide o generátor striedavého elektrického prúdu poháňaný motorom vozidla. Väčšina alternátorov využíva rotujúce magnetické pole.

Má dve cievky, stator – vonkajšiu pevnú cievku a rotor – vnútornú rotujúcu cievku. Rotor sa otáča motorom prostredníctvom remeňa a vytvorené magnetické pole indukuje striedavý elektrický prúd v pevnej cievke statora.

Diódy vo vnútri sa používajú na premenu striedavého prúdu na jednosmerný. Výstupné napätie je riadené regulátorom napätia. Výsledný prúd sa používa na nabíjanie autobatérie (akumulátora).

Časom sa však opotrebujú kefy, kontaktné krúžky alebo regulátor napätia, čo spôsobuje problémy v činnosti alternátora. V dôsledku toho sa akumulátor vozidla prestáva nabíjať, čo znemožňuje naštartovanie motora alebo spôsobuje jeho zastavenie.

Prvé príznaky chybného alternátora

Najčastejším príznakom je výstražná kontrolka v tvare batérie na prístrojovej doske. Tá sa rozsvieti buď počas jazdy, alebo zostane svietiť aj po naštartovaní motora. Za normálnych okolností by táto kontrolka mala po naštartovaní motora zmiznúť.

Táto kontrolka však neznamená priamo poruchu alternátora, ale len upozorňuje, že batéria sa nenabíja správne. Ak chcete identifikovať poruchu, vyhľadajte odbornú pomoc.

Kolísanie jasu svetlometov vozidla alebo svetiel na prístrojovej doske môže byť ďalším znakom, že alternátor zlyhal. Keď tento komponent nefunguje správne, systém osvetlenia vozidla začne blikať. Keď alternátor prestane nabíjať batériu, môže sa vypnúť aj ventilácia alebo rádio.

Keď sa vám teda vybije batéria, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o poruchu akumulátora. Z tohto dôvodu sa motor nenaštartuje. Alebo ak sa batéria vybíja za jazdy, motor sa tiež vypne.

Kolísanie jasu svetlometov vozidla alebo svetiel na prístrojovej doske môže byť znakom, že alternátor zlyhal.
Foto: youtube.com/@EngineeringMindset

Ďalším príznakom vybitia je pomalá činnosť niektorých komponentov, ako sú stierače alebo elektrické okná. Keď sa otáčajú pomaly alebo sa zdvíhajú veľmi pomaly, znamená to, že batéria sa čoskoro úplne vybije. A ak sa to deje pri naštartovanom motore, alternátor s najväčšou pravdepodobnosťou nenabíja akumulátor.

Dá sa opraviť, alebo ho treba úplne vymeniť?

Cena nového alternátora sa začína na približne 100 EUR, ale môže presiahnuť 200 EUR.

Zvyčajne, keď sa pokazí, mal by sa vymeniť úplne, aby sa problém neopakoval. Ale tí, ktorí si nemôžu dovoliť nový, radšej opravia starý.

Vo všeobecnosti je práca na opravu alternátora 70 EUR, ale môže sa líšiť v závislosti od zložitosti opravy. V niektorých situáciách teda môže byť výhodnejšie kúpiť nový alternátor ako opravovať starý.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je bezpečné jazdiť s rozsvietenou kontrolkou tlaku v pneumatikách? Ako funguje systém TPMS

Pneumatiky budeme kupovať menej často, ale nemusíme nevyhnutne ušetriť peniaze


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov