Pravidlá, Zaujímavosti,

Telefón vás môže počas nehody vážne zraniť. Nebezpečný držiak sa stal hitom

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ). Používanie telefónu počas jazdy sa prísne trestá, preto sú držiaky do auta medzi vodičmi pomerne obľúbené. Nie všetky by sa však mali dostať do...

21.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1NewsNZ).

Používanie telefónu počas jazdy sa prísne trestá, preto sú držiaky do auta medzi vodičmi pomerne obľúbené. Nie všetky by sa však mali dostať do predaja. Jedným z príkladov je magnetický držiak, ktorý umožňuje pripevniť zariadenie na volant – zbláznili sa do neho tisíce ľudí. Touto záležitosťou sa zaoberali orgány v Saudskej Arábii.

Používanie telefónu počas jazdy sa prísne trestá, preto sú držiaky do auta medzi vodičmi pomerne obľúbené. Nie všetky by sa však mali dostať do predaja.
Foto: youtube.com/@1NewsNZ

V ére smartfónov sa držiaky do auta stali hitom. Kvôli svojej bezpečnosti a obsahu peňaženky ich používajú vodiči po celom svete. Niektorí svoje zariadenia pripevňujú na palubnú dosku, iní na čelné sklo a ďalší na vetracie otvory. Existuje mnoho spôsobov upevnenia telefónu v aute a je ťažké povedať, ktorý je najlepší.

Tento držiak telefónu môže zabíjať. Vodiči sa z neho idú zblázniť

Zaujímavé však je, že na Blízkom východe sa držiak na telefón, ktorý umožňuje pripevniť telefón priamo na volant, stal skutočným hitom. Na prvý pohľad sa toto riešenie môže zdať veľmi pohodlné, pretože – na rozdiel od držiakov na čelné sklo alebo na palubnú dosku – nemusíte odlepiť chrbát od operadla sedadla, aby ste mohli telefón používať.

Tu sa však jeho výhody končia. Netreba veľa fantázie, aby sme si predstavili, čo sa stane pri nehode. Aj v prípade menšej kolízie sa telefón pripevnený na volante môže spolu s airbagom rútiť na vodiča rýchlosťou 300 km/h. Len v málo situáciách by to skončilo len s ľahkými poraneniami tváre. Tento „drobný detail“ však neodradil niekoľko tisíc vodičov v Saudskej Arábii, aby sa takýmto držiakom vybavili.

Saudskoarabské orgány sa touto otázkou zaoberali. Ponúkajú vrátenie peňazí v plnej výške

Ako sa správne vyjadrili saudskoarabskí vládcovia, magnetický držiak telefónu pripevnený na volante predstavuje obrovské nebezpečenstvo. Nielenže narúša správne fungovanie pasívnych bezpečnostných systémov, t. j. airbagu, ale negatívne ovplyvňuje aj ochranu vodiča a cestujúcich. Úrady žiadajú všetkých majiteľov týchto držiakov, aby ich prestali používať a vrátili ich do predajní. Všetkým bola poskytnutá náhrada v plnej výške.

Aký držiak na telefón si kúpiť?

Pri výbere držiaka telefónu dbajte na to, aby ste si vybrali taký, ktorý nezaberá príliš veľa miesta, a teda vám nebráni vo výhľade a neprekáža pri riadení. V horúcich dňoch je najlepšie pripevniť smartfón na vetracie otvory, pretože zariadenie sa potom nemá šancu prehriať. Ak to konštrukcia vetracích otvorov neumožňuje, oplatí sa pozrieť na o niečo drahšie držiaky vybavené indukčnou nabíjačkou a dodatočným chladením. V ideálnom prípade by ste mali mať telefón vo vrecku alebo v odkladacej skrinke, aby vás signály alebo blikajúce oznámenia nerozptyľovali.

Pri výbere držiaka telefónu dbajte na to, aby ste si vybrali taký, ktorý nezaberá príliš veľa miesta, a teda vám nebráni vo výhľade a neprekáža pri riadení. V horúcich dňoch je najlepšie pripevniť smartfón na vetracie otvory, pretože zariadenie sa potom nemá šancu prehriať.
https://www.youtube.com/@mcivcik

Aká je pokuta za používanie telefónu počas jazdy?

Presná výška pokuty závisí od toho, či vám ju policajt uložil priamo na mieste (blokové konanie) alebo či sa vec rieši v riadnom správnom konaní.

  • Blokové konanie: Ak vás policajt zastaví priamo na mieste a udelí vám blokovú pokutu, tá môže dosiahnuť až 150 eur.
  • Riadne správne konanie: Ak odmietnete zaplatiť pokutu na mieste, vec sa rieši v riadnom správnom konaní. V tomto prípade môže byť pokuta až 300 eur.

Okrem finančnej sankcie hrozí aj zákaz činnosti, čo znamená, že vám môže byť na určitú dobu odobratý vodičský preukaz.

Telefonovanie v samotnom vozidle nie je zakázané, ale existujú len dva spôsoby, ako to urobiť: ak je zariadenie namontované na špeciálnom držiaku v aute a prepnuté do režimu hands-free alebo ak ho vodič pripojí pomocou kábla alebo možnosti Bluetooth k palubnému systému. Treba tiež poznamenať, že zákaz používania telefónu platí aj vtedy, keď vozidlo zdanlivo stojí, napríklad v dopravnej zápche alebo na červenú.

Policajti často upozorňujú na vodičov, ktorí pozerajú do telefónu, alebo ich trestajú vysokými pokutami. Na kontrolu vodičov používajú nielen vlastné oči, ale aj moderné drony vybavené kvalitnými kamerami. Vodič prichytený pri čine môže byť potrestaný na základe fotografie zhotovenej zo vzduchu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodič používa telefón v držiaku. Pokuta? ….legálne?

Namiesto na cestu sa pozerajú dole. Odborníci: bude to len horšie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GommeBlog). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov.…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evgonetwork). Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil?…

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový…

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin). Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre…

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@martinreviews). V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov