Elektro, Motorky, Tipy, Zaujímavosti,

Can-Am sa vracia na dve kolesá s elektrickými mestskými a terénnymi motorkami

22.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CanAmMotorcycles). Značka Can-Am sa síce spája so štvorkolesovými úžitkovými vozidlami a mototrialmi, ale na začiatku vyrábala dvojkolesové vozidlá. Teraz sa Can-Am Motorcycles vracia do éry...

22.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CanAmMotorcycles).

Značka Can-Am sa síce spája so štvorkolesovými úžitkovými vozidlami a mototrialmi, ale na začiatku vyrábala dvojkolesové vozidlá. Teraz sa Can-Am Motorcycles vracia do éry elektrickej dopravy uvedením modelov 2025 Pulse a Origin.

Can-Am sa vracia na dve kolesá s elektrickými mestskými a terénnymi motorkami.
Foto: youtube.com/@CanAmMotorcycles

Spoločnosť Can-Am skutočne odhalila plány na opätovný vstup do oblasti dvojkolesových motocyklov s elektrickými modelmi pred niečo vyše 2 rokmi a minulý rok nasledovala aktualizácia výroby a niekoľko fotografií prototypov. Teraz je tu oficiálne predstavenie.

„Dnes obnovujeme naše dedičstvo dvojkolesových motocyklov a prinášame nové vzrušenie do odvetvia elektrických motocyklov,“ povedal José Boisjoli, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Bombadier Recreational Products, ktorá má pod svojimi krídlami aj značky Sea-Doo, Rotax a Lynx.

Globálny líder

„Pred 50 rokmi slávila spoločnosť Can-Am so svojimi motocyklami Track ‚n Trail mnohé víťazstvá a my prinášame tento rodokmeň späť so zameraním na moderný elektrický výkon, konektivitu a vzrušenie. Naším zámerom je stať sa globálnym lídrom v tejto oblasti so skutočnými inováciami, ktorých cieľom je zjednodušiť jazdecké zážitky pre nových jazdcov a predstaviť elektrické motocykle pre všetkých.“

Rýchle doplnenie kapacity na 80 % trvá údajne len 50 minút v porovnaní s nabíjaním na úrovni 2.
Foto: youtube.com/@CanAmMotorcycles

Modely Pulse aj Origin sú postavené na motore Rotax E-Power s výkonom 47 k (35 kW), ktorý dosahuje maximálny krútiaci moment 53 ft (72 Nm) pri otáčkach až 4 600 min-1, a na 8,9 kWh lítium-iónovej batérii, ktorá „bola testovaná v púštnych horúčavách a nízkych zimných teplotách“. Batéria, nabíjačka, menič a motor sú chladené kvapalinou, čo podľa spoločnosti Can-Am „výrazne obmedzuje degradáciu batérie v priebehu času a zároveň optimalizuje dojazd a čas nabíjania“. Rýchle doplnenie kapacity na 80 % trvá údajne len 50 minút v porovnaní s nabíjaním na úrovni 2.

Pulse e-moto je určené na jazdu po meste, zvládne šprint na 100 km/h za 3,8 sekundy a maximálnu rýchlosť 129 km/h. V ponuke sú jazdné režimy Normal, Sport+, Eco a Rain, ako aj spätný chod pre asistenciu pri parkovaní. Dojazd v meste na jedno nabitie je údajne až 160 km alebo 130 km v kombinovanom režime, čo by malo stačiť na väčšinu jázd do práce.

Can-Am Pulse Walkaround – Motocykle Can-Am.

Kľúčové údaje o jazde sa zobrazujú na veľkorysom 10,25-palcovom dotykovom displeji so zabudovanou navigáciou Apple CarPlay a možnosťou pripojenia k mobilnej aplikácii. Motocykel má pomerne prístupnú výšku sedadla 784 mm, rázvor 1 412 mm a váhu 177 kg v suchom stave.

Aj trakčná kontrola

Súčasťou výbavy sú protiblokovacie brzdy a trakčná kontrola, ako aj aktívne brzdenie ReGen pre „lepšiu kontrolu a plynulé spomaľovanie“, pričom sa do batérie vracia trochu energie. Nerovný mestský terén zvládne vďaka obrátenej odpruženej vidlici KYB so zdvihom 140 mm a dvojitým tlmičom Sachs vzadu. A Pulse jazdí na 17-palcových kolesách obutých do pneumatík Dunlop Sportmax.

Na želanie je k dispozícii výbava Pulse 73, ktorá prináša charakteristický lak a označenie, ako aj LED osvetlenie a spojler s ukazovateľmi LinQ – ako odkaz na moto históriu značky.

Nerovný mestský terén zvládne vďaka obrátenej odpruženej vidlici KYB so zdvihom 140 mm.
Foto: youtube.com/@CanAmMotorcycles

Origin je doma aj v meste, ale môže sa vydať aj do divočiny – hoci dojazd na jedno nabitie tohto modelu je mizerných 145 km alebo len 80 km pri trvalej jazde rýchlosťou 50 km/h, takže budete musieť starostlivo plánovať, keď sa vydáte do terénu, alebo riskovať, že e-moto dotlačíte domov. Spoločnosť Can-Am musela nedávno prepraviť testovacie motocykle a jazdcov na trail z centrály spoločnosti, pretože v článkoch nebolo dosť šťavy na to, aby sa tam dostali a vybláznili bez pomoci!

Šesť jazdných režimov

Motocykel sa môže pochváliť šiestimi jazdnými režimami, čím sa ponuka modelu Pulse rozšírila o dve terénne úrovne, má však rovnakú maximálnu rýchlosť, ale šprint na stovku je o niečo pomalší – 4,3 sekundy. Vylepšené odpruženie KYB ponúka 255 mm zdvihu na vidlici a nastaviteľné zadné kmitanie KYB pre jazdu v teréne.

Výška sedadla tu narástla na 865 mm a rázvor sa natiahol na 1 503 mm a tento motocykel je aj ťažší, váži 187 kg. Vpredu je 21-palcové a vzadu 18-palcové koleso, obe obuté do pneumatík Dunlop D605. Túto príchuť možno mať aj vo voliteľnej výbave 73, ktorá však vymieňa spojler Pulse za čelné sklo.

Can-Am Origin Walkaround – Motocykle Can-Am.

Oba modely si môžete už teraz predobjednať. Cena modelu Pulse sa začína na 13 999 USD, zatiaľ čo cena modelu Origin sa začína na 14 499 USD. Množstvo beznástrojového príslušenstva LinQ pre oba modely môže jazdcom pomôcť dodať novým elektromotorom Can-Am vlastnú osobitosť alebo úžitkovú hodnotu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Poznáte takéto motorky? Iba v jednej krajine sú bežným javom

Tento motocykel dokáže prejsť viac ako 1 000 km bez nutnosti doplnenia paliva.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov