Pravidlá, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Psy v autách: Nemecký ADAC hodnotí režim pre psov v modeli Y od Tesly

23.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tesla). Počas nakupovania majú domáce zvieratá napriek horúčavám príjemnú teplotu, ale nie vždy. Režim psa v modeloch Tesla je dobre známy, ale aj iné vozidlá...

23.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tesla).

Počas nakupovania majú domáce zvieratá napriek horúčavám príjemnú teplotu, ale nie vždy.

Psy v autách: Nemecký ADAC hodnotí režim pre psov v modeli Y od Tesly.
Foto: youtube.com/@tesla

Režim psa v modeloch Tesla je dobre známy, ale aj iné vozidlá majú režim zvieraťa, v ktorom sa v priestore pre cestujúcich udržiava správna teplota, kým je majiteľ v supermarkete.

Najväčšia európska automobilová asociácia ADAC vo svojej novej klimatickej skúšobni otestovala, či sa dá na tento režim Dog Mode spoľahnúť.

Test klimatickej komory: sú psy bezpečné?

Elektromobily Tesla, Smart a Nio majú tiež režim pre psov, ktorý má zabezpečiť pohodlie našich štvornohých priateľov. ADAC na príklade Modelu Y otestoval, ako táto funkcia klimatizácie funguje. V elektromobiloch sa realizuje jednoduchšie, pretože klimatizácia je napájaná elektrickou energiou z pohonnej batérie, zatiaľ čo v spaľovacích motoroch by musel zostať motor v chode.

Po vypnutí elektromobilu je potrebné režim aktivovať manuálne. Nastavená teplota sa potom udržiava. Okrem toho sú okoloidúci informovaní prostredníctvom displeja na dotykovej obrazovke, že opustený pes sedí v klimatizovanom aute. Tesla tiež zablokuje okná, aby ich pes nemohol otvoriť tlakom labky.

Pri teste skúšobní vodiči ADAC najprv prešli osem kilometrov, aby simulovali cestu do supermarketu. Potom zaparkovali Teslu v klimatickej komore, ktorá bola vyhriata na 35 stupňov Celzia. Teplotu zaznamenávali snímače na zadných sedadlách, v priestore pre nohy a v psej prepravke nainštalovanej v batožinovom priestore. So simuláciou slnka alebo bez nej vďaka špeciálnym lampám dokázala klimatizácia nastavená na 20 stupňov Celzia udržiavať v režime pre psov konštantnú teplotu v interiéri.

Okoloidúci sú informovaní prostredníctvom displeja na dotykovej obrazovke, že opustený pes sedí v klimatizovanom aute.
Foto: youtube.com/@Homeneer

Na druhej strane, bez aktivácie režimu psa sa interiér vozidla za 30 minút zohrial na takmer 40 stupňov Celzia. Teplota výrazne stúpla aj pri teste bez simulácie slnka; parkovanie v tieni môže ohrev spomaliť, ale nie mu zabrániť. Ani ponechanie pootvoreného okna nezabránilo zvýšeniu teploty.

Teplejšie na zadných sedadlách a v batožinovom priestore

Nastavená teplota sa však nedosahuje vždy a všade vo vozidle. Napríklad na lavici zadných sedadiel a v boxe pre psa v batožinovom priestore bolo nameraných 25 až 29 stupňov Celzia – pri klimatizácii nastavenej na 20 stupňov, aktivovanom režime pre psa a simulácii slnečného žiarenia.

Kľúčovým faktorom je pritom to, či na zviera priamo dopadá slnečné svetlo a ako sú nastavené vetracie otvory. Každý, kto necháva svojho domáceho miláčika v aute, by preto mal vopred skontrolovať teplotu v mieste, kde sa nachádza, a v prípade potreby nastaviť klimatizáciu na chladnejšie nastavenie.

Kabínová kamera v režime psa Tesla.

Tiež otázka batérie

Test tiež ukázal, že režim psa možno aktivovať len vtedy, ak je batéria stále nabitá aspoň na 20 %. Ak sa však aktivuje, keď je úroveň nabitia o niečo vyššia, takže klesne pod 20 percent, klimatizácia sa nepreruší.

Na smartfóne však budete dostávať pravidelné upozornenia. Aj v prípade zrušenia klimatizácie z iných dôvodov budete zvyčajne informovaní prostredníctvom aplikácie vozidla.

Režim pes: Používa sa len vo výnimočných prípadoch

Režim Dog by sa mal používať len vo výnimočných prípadoch a na krátky čas, píše Nemecký autoklub. Ak pes v aute uhynie v dôsledku tepla alebo jeho následkov, zodpovedným osobám hrozí až trojročné väzenie.

Každý, kto objaví psa ponechaného v aute kvôli horúčave, by mal čo najskôr zasiahnuť, pokiaľ vozidlo nie je dostatočne klimatizované. Ak je zviera stále pohyblivé a pri vedomí, treba vypátrať majiteľa. Ak sa majiteľa nepodarí vypátrať alebo ak je zviera už viditeľne prehriate, treba informovať políciu alebo hasičov a nezasahovať osobne.

Funguje to, ale buďte opatrní na jasnom slnku

Režim psa spoločnosti Tesla funguje. Ak je aktivovaný, interiér vozidla zostáva klimatizovaný a vy môžete nechať svojho psa v aute, kým idete nakupovať. Deaktivujú sa aj okná, takže váš štvornohý priateľ nemôže otvoriť okno a vyskočiť von. Nastavená teplota sa však nemusí udržiavať na mieste, kde sa pes nachádza, najmä ak tam svieti slnko. Podobné režimy pre domáce zvieratá sú k dispozícii od spoločností Smart a Nio.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takto BMW dokazuje, že elektromobily sú pre vás vhodné

To by mohol byť koniec elektromobilov. Otvorene o tom hovoria


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov