Motorky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli

27.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@yammienoob). Jazda na motorke je nielen rýchlejší a vzrušujúcejší spôsob prepravy ako jazda autom. Navrhujeme niekoľko najdôležitejších pravidiel, ktoré treba dodržiavať pri jazde na motocykli,...

27.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@yammienoob).

Jazda na motorke je nielen rýchlejší a vzrušujúcejší spôsob prepravy ako jazda autom. Navrhujeme niekoľko najdôležitejších pravidiel, ktoré treba dodržiavať pri jazde na motocykli, aby ste mohli jazdiť istejšie a bezpečnejšie.

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli.
Foto: youtube.com/@yammienoob

Povedať, že jazda na motorke je úplne iná rozprávka ako jazda autom, je ako nepovedať vôbec nič. Existuje nespočetné množstvo technických záležitostí, ktorým musíte pri jazde na motorke venovať pozornosť, aby bola cesta bezpečná, plynulá a bez stresu. Tu sú niektoré z najdôležitejších pravidiel bezpečnej jazdy na motorke.

Využívanie princípu obmedzenej dôvery

Zásada obmedzenej dôvery sa uplatňuje aj pri riadení vozidla, ale tam sa vzťahuje najmä na ostatných vodičov. Aj na motorke nedôverujte ostatným účastníkom cestnej premávky a jazdite tak, akoby ste boli neviditeľní. Sledujte správanie ostatných vodičov na ceste, najmä na križovatkách, priechodoch pre chodcov a kruhových objazdoch. Práve na týchto miestach najčastejšie dochádza k dopravným nehodám, keď si vodiči nevšimnú motocyklistu a napríklad si vynútia prednosť. Druhou stránkou tohto pravidla je obmedzená dôvera v seba a svoje schopnosti – nikdy nejazdite na 100 % svojich možností, pretože v takejto situácii je oveľa väčšie riziko, že sa niečo pokazí.

Sledujte cestu a okolie

Pamätajte, že motocykel má len dve zóny kontaktu s vozovkou, ktoré sú oveľa menšie ako zóny automobilu a vyrovnané, takže strata priľnavosti jedného kolesa stačí na to, aby ste sa dostali do problémov. Pozorovanie cesty a okolia vám umožní vyhodnotiť situáciu, v ktorej sa nachádzate – vyhnúť sa potenciálnym nebezpečenstvám, ako sú výmole, nerovnosti, olejové škvrny, kaluže, štrk alebo piesok na ceste, a minimalizovať riziko straty priľnavosti.

Často kontrolujte stav motocykla

Zdravý a dobre udržiavaný motocykel je základom bezpečnej jazdy. Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav bŕzd, odpruženia a pneumatík. Nezaškodí ani pravidelná údržba motora, výmena olejových filtrov alebo zapaľovacích sviečok, podobne ako pri automobiloch.

Venujte pozornosť detailom

Pri prechádzaní dopravnou zápchou alebo preplnenou ulicou venujte pozornosť drobným detailom, ktoré môžu naznačovať neočakávané konanie vodičov jazdiacich vedľa vás. Drobné znaky, ako napríklad mierne otáčanie kolies auta v zápche, telefón pri uchu vodiča, vodič obsluhujúci rádio, nervózne obzeranie sa okolo seba alebo pomalá jazda, môžu naznačovať, že vodič chce zmeniť smer, zmeniť jazdný pruh, nesústredí sa na cestu a nemusí si všimnúť motorku, ktorá prechádza okolo neho alebo za ním. Ak si tieto situácie uvedomíte, budete pripravení dostatočne rýchlo reagovať, ak vodič urobí neočakávaný krok.

Venujte pozornosť drobným detailom, ktoré môžu naznačovať neočakávané konanie vodičov jazdiacich vedľa vás.
Foto: youtube.com/@MotoJitsu

Poznajte limity svojej motorky

Nie, nejde o to, aby ste pri každej príležitosti kontrolovali svoju maximálnu rýchlosť. Práve naopak. Na bezpečnom a známom mieste si natrénujte a vyskúšajte, ako vaša motorka reaguje na pridanie plynu, ako dynamicky zrýchľuje, akú silu potrebuje na zloženie do zákruty a predovšetkým, ako dlho trvá brzdenie z najbežnejších rýchlostí – mestských, okolo 50 – 60 km/h, a na ceste. Vďaka tomu získate predstavu o hraniciach brzdného výkonu a priľnavosti kolies v kritickej situácii. Brzdy kontrolujte postupne – spočiatku miernym tlakom, aby ste pri každom ďalšom pokuse brzdili silnejšie, až kým nedosiahnete hranicu priľnavosti na motocykloch bez ABS alebo sa nespustí systém ABS. Pamätajte, že moderné motocykle brzdia najlepšie prednou brzdou a zadná brzda je pomocná. Dôrazne sa odporúča aj nácvik vyhýbania sa prekážke.

Vedome používajte protismerné riadenie

Motocyklisti sa delia na tých, ktorí používajú protizávažie vedome, a tých, ktorí nevedia, že ho používajú. Jazda na moderných motocykloch je založená na fenoméne protizávažia. Stručne povedané: ak chcete odbočiť doprava, otočíte riadidlá doľava a naopak (na rozdiel od áut). Je to jav založený na fyzikálnych zákonoch a vyplývajúci z gyroskopických síl pôsobiacich na koleso a zaoblenú pneumatiku motocykla. Možno vás to na prvý pohľad prekvapí, ale počas jazdy (najlepšie sa to cvičí na manévrovacom priestore alebo na veľkom parkovisku) jemne odtlačte jednu polovicu riadidiel – motorka sa potom sklopí v opačnom smere, ako je smer otáčania volantu, a zmení smer. Nácvikom sa vaša jazda stane uvedomelou a bezpečnejšou.

Brzdenie pred zákrutou

Ak sa príliš rýchlo blížite k zákrute alebo križovatke, začnite brzdiť/reverzovať skôr, ako motorku sklopíte do zákruty. Metóda je jednoduchá – pri vzpriamenej jazde na motocykli zabrzdíte/odbrzdíte a tesne pred fázou skladania motocykla do zákruty uvoľnite brzdu a potom na výjazde zo zákruty jemne a plynulo pridáte plyn. Tým sa zabezpečí čo najbezpečnejšie prechádzanie zákrutou a motocykel zostane stabilný. Akékoľvek trhavé pohyby v zákrute – pridávanie a uberanie plynu alebo panické brzdenie – vyvedú motocykel z rovnováhy a zvýšia riziko prevrátenia. Nezabudnite tiež, že motory moderných motocyklov majú zvyčajne silný tzv. brzdný moment motora – jav, ktorý nastáva po zatvorení plynovej rukoväte. To sa hodí napríklad aj na spomalenie motocykla pred zákrutou.

Pozrite sa, kam chcete ísť

Vždy sa pozerajte tam, kde chcete byť na ceste, alebo smerom, ktorým chcete ísť. Ak sa pozeráte príliš do strany alebo zameriavate svoj pohľad na niečo vedľa cesty, podvedome nasmerujete motorku týmto smerom. Ide o fenomén fixácie pohľadu. Často sa to stáva najmä v núdzových situáciách, keď sa bojíte, že napríklad spadnete z cesty, narazíte do stĺpa alebo jednoducho vletíte do veľkého výmoľa. Vtedy svoj pohľad zameriavate práve na toto miesto. Ak nezmeníte smer svojho pohľadu, existuje vysoká pravdepodobnosť, že narazíte/vybehnete práve do tohto miesta. Preto sa pri jazde na motorke vždy pozerajte tam, kam chcete ísť, najlepšie 20-30 alebo dokonca 50 metrov pred seba.

Plynulá jazda a predvídateľné správanie vám umožní plne ovládať motorku.
Foto: youtube.com/@yammienoob

Jazdite plynule, buďte predvídateľní

Plynulá jazda a predvídateľné správanie vám umožní plne ovládať motorku, ale aj vzbudiť dôveru u ostatných vodičov, ktorí tak vedia, čo od vás môžu očakávať. Nie, predbiehanie v dvojitom pruhu, v slepej zákrute alebo sedenie na nárazníku auta a svietenie svetlami do jeho zrkadiel nie je predvídateľná ani bezpečná jazda na motorke. Nervózne pohyby, vyvíjanie tlaku a nepochopiteľné správanie znervózňujú vodičov áut a nervózny vodič sa ľahšie dopúšťa chýb a neočakávaných, nebezpečných manévrov.

Dodržiavajte pravidlá, buďte džentlmen na ceste

Jazda proti zákazu, po chodníkoch, príliš vysokou rýchlosťou a predovšetkým neustála jazda na červenú vám na popularite nepridá a skôr či neskôr sa môže skončiť zle. Snažte sa byť na ceste slušní – z času na čas pustite vodiča čakajúceho na ceste pred vami, pustite chodcov, neponáhľajte sa, nenaliehajte, netlačte sa, poďakujte, keď vás niekto pustí. Zadosťučinenie, keď sa niekto usmeje a poďakuje, je príjemným bonusom.

Pravidiel bezpečnej a informovanej jazdy na motocykli je samozrejme oveľa viac a som si istý, že mnohé z nich vám poradí zdravý rozum, iné priatelia a ďalšie sa naučíte so skúsenosťami a ďalšími kilometrami na motocykli.

Ďalšou výhodou dodržiavania väčšiny uvedených pravidiel je, že sa stanete lepším vodičom auta. Vďaka vedomej jazde na motorke aj za volantom auta budete viac vnímať, budete mať lepšie reflexy, vyhnete sa výmoľom a hlúpemu správaniu na ceste. Najlepší spôsob, ako rozvíjať svoje zručnosti na motorke, sú doplnkové školenia a kurzy zdokonaľovania jazdy – budete prekvapení, koľko nových vecí sa môžete naučiť od skúsených inštruktorov. Prajeme vám bezpečnú jazdu!

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Aké sú tri najväčšie výhody skútrov? S prvou je ťažké polemizovať

Bola vybraná najkrajšia cesta v Európe. Pôsobivý výhľad na more a hory


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov