Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Dokonca ani Elon Musk nemá takýto. Sceye testuje „internetovú“ vzducholoď

27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: twitter.com/MrGoldBro). Ak chcete poskytovať vysokorýchlostný internet používateľom žijúcim v regiónoch, kam nie je možné priviesť širokopásmové pripojenie, máte dve možnosti. Buď vyšlete satelity do...

27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: twitter.com/MrGoldBro).

Ak chcete poskytovať vysokorýchlostný internet používateľom žijúcim v regiónoch, kam nie je možné priviesť širokopásmové pripojenie, máte dve možnosti. Buď vyšlete satelity do vesmíru, alebo budete internet poskytovať z vysoko lietajúcej platformy podobnej vzducholodi.

Sceye je americká letecká spoločnosť, ktorú v roku 2014 založil Mikkel Vestergaard Frandsen, ktorý vlastní aj spoločnosť Vestergaard zaoberajúcu sa verejným zdravím.
Foto: twitter.com/MrGoldBro

Prvú možnosť si vybral Elon Musk, pretože náhodou mal po ruke potrebné rakety, a druhú spoločnosť Sceye, ktorej jednotka HAPS (High-Altitude Platform Station) využíva slnečnú energiu na vznášanie sa v stratosfére.

Sceye je americká letecká spoločnosť, ktorú v roku 2014 založil Mikkel Vestergaard Frandsen, vlastník spoločnosti Vestergaard zaoberajúcej sa verejným zdravím.

Tá okrem iného vyrába zariadenie na čistenie vody LifeStraw. Pokiaľ ide o samotný HAPS, ide o 65 m dlhé bezpilotné lietadlo naplnené héliom, ktoré je určené na vertikálny štart a následný výstup do výšky 18 000 až 19 000 metrov.

Internet prinesie bezpilotnú vzducholoď

Potom sa môže vznášať na mieste v určitej nadmorskej výške a na súradniciach GPS, pričom je napájaná solárnymi článkami zo selenidu gália a arzenidu gália, ktoré sú integrované do jej „solárneho plášťa“ alebo striebornej fólie. Keď sa takto vznáša, môže plniť úlohy, ako je šírenie širokopásmového internetu, monitorovanie klímy a životného prostredia a sledovanie lesných požiarov alebo iných prírodných katastrof.

Zaujímavé je, že táto myšlienka zaujala úradníkov štátu Nové Mexiko, ktorí ju chcú zahrnúť do oficiálneho programu univerzálneho širokopásmového pripojenia pre Navahov. Najväčšiu severoamerickú indiánsku etnickú skupinu v Spojených štátoch, ktorej veľká časť žije v rezervácii na území štátov Arizona, Nové Mexiko a Utah s rozlohou viac ako 70 000 km². HAPS je tiež súčasťou päťročnej štúdie americkej Agentúry na ochranu životného prostredia zameranej na sledovanie a meranie emisií metánu.

Komerčný debut v budúcom roku

Sceye HAPS uskutočnil svoje prvé lety v roku 2021, pričom dosiahol maximálnu výšku 19 690 m. Využil tiež palubnú sústavu aktívnych antén 4G a technológiu tvarovania lúčov na udržanie dátového spojenia LTE OpenRAN so smartfónom na zemi na rekordnú vzdialenosť viac ako 140 km (LTE má zvyčajne dosah okolo 100 km).

Najnovší míľnik dosiahla vzducholoď pred niekoľkými dňami, keď preukázala schopnosť nabíjať svoje batérie počas dňa pomocou solárnych článkov. Potom túto energiu využiť na pobyt vo vzduchu cez noc. Vzlietla 15. augusta o 7.36 h zo zariadenia Sceye v Novom Mexiku, dosiahla výšku 18 593 m a pristála až nasledujúci deň o 12.21 h (jej cieľom je zostať vo vzduchu niekoľko mesiacov).

Počas letu lietadlo preukázalo aj schopnosť zostať stáť nad oblasťou pôsobenia a presunúť sa na iné miesto. Lietadlo Sceye HAPS uskutočnilo celkovo 20 skúšobných letov. Ďalšie dva sú naplánované na tento rok a v roku 2025 sa plánuje jeho uvedenie do komerčnej prevádzky.

Let bol dôležitou ukážkou výkonu a odolnosti našej platformy. Teším sa na rast a rozsah príležitostí s každým ďalším letom

– hovorí Stephanie Luongo, vedúca misie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete naštartovať auto? Zaplaťte predplatné. Odvážny krok japonskej značky

Je čas na hybridnú súpravu GPS


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov