Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je používanie magnetického držiaka evidenčných čísel legálne? Aké sú pokuty pre vodičov, ktorí cestujú bez čísel?

27.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Súčasné predpisy zakazujú používanie vozidiel bez evidenčných čísel na verejných komunikáciách, takže všetky vozidlá musia mať evidenčné čísla. Je však legálne mať magnetický držiak...

27.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars).

Súčasné predpisy zakazujú používanie vozidiel bez evidenčných čísel na verejných komunikáciách, takže všetky vozidlá musia mať evidenčné čísla. Je však legálne mať magnetický držiak na evidenčné číslo?

Je používanie magnetického držiaka čísel legálne?
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Slovenské zákony zakazujú jazdu vozidiel na verejných komunikáciách bez evidenčných čísel. Tabuľky s evidenčným číslom sa dajú namontovať viacerými spôsobmi, pričom najobľúbenejším riešením je klasický držiak evidenčného čísla. Zvyčajne sú vyrobené z plastu a skrutkujú sa na nárazník alebo zadné dvere vozidla. Týmto spôsobom sa evidenčné číslo upevní na viditeľnom mieste.

Sú aj majitelia, ktorí chcú dať svojmu vozidlu čistejší vzhľad bez použitia klasickej poznávacej značky. Niektorí nalepia tabuľky s evidenčným číslom na karosériu pomocou dvojitej lepiacej pásky, ale existujú aj iné metódy. Medzi ne patrí aj použitie magnetickej tabuľky s evidenčným číslom.

Je používanie magnetického držiaka evidenčného čísla legálne?

Tento upevňovací mechanizmus je čoraz obľúbenejší, najmä preto, že číslo sa dá rýchlo oddeliť, ak si chcete napríklad odfotiť svoje vozidlo. Na Slovensku sú evidenčné čísla vyrobené z kovu, takže na ne môže pôsobiť magnet. Tento typ držiaka upevňuje číslo pomocou magnetov, takže nie je potrebný klasický plastový rám, ktorý pripevňujeme na karosériu.

Jazda s vozidlom bez registračných značiek na verejných komunikáciách je priestupkom. Je však používanie magnetického držiaka evidenčného čísla legálne?

Slovenské zákony jasne stanovujú, že evidenčné čísla musia byť pripevnené k vozidlu pevným a trvalým spôsobom. Magnetické držiaky tento požiadavok nespĺňajú, pretože nezabezpečujú dostatočne pevné uchytenie evidenčných čísel.

Prečo je to tak?

  • Bezpečnosť: Magnetické držiaky môžu spôsobiť stratu evidenčných čísel počas jazdy, čo predstavuje bezpečnostné riziko.
  • Identifikácia vozidla: Evidenčné čísla slúžia na jednoznačnú identifikáciu vozidla a musia byť čitateľné za každých okolností.
  • Zákonné predpisy: Slovenské zákony o cestnej premávke jednoznačne zakazujú používanie magnetických držiakov.
Slovenské zákony jasne stanovujú, že evidenčné čísla musia byť pripevnené k vozidlu pevným a trvalým spôsobom.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Aká je pokuta za používanie magnetického držiaka?

Pokuta za používanie magnetického držiaka evidenčných čísel môže byť pomerne vysoká a jej presná výška je stanovená v zákone o cestnej premávke. Okrem pokuty môže vodičovi hroziť aj iné sankcie, ako napríklad zadržanie vozidla alebo odobratie technického preukazu.

Ako správne pripevniť evidenčné čísla?

Evidenčné čísla musia byť pripevnené k vozidlu pomocou špeciálnych skrutiek alebo iných upevňovacích prvkov, ktoré zabezpečia pevné a trvalé spojenie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cúvanie na jednosmernej ceste – ako dlho môžete jazdiť v protismere?

Môže byť úder blesku nebezpečný pre vodičov?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Plnohodnotný demonštrátor otvára cestu k hybridnému elektrickému dopravnému lietadlu

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Práve v júli tohto roku sme sa dozvedeli o lietadle ES-30, hybridnom elektrickom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov