Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Skontrolujte si ho vo svojom aute aspoň raz za mesiac. Ide o vašu bezpečnosť

28.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: carVertical). Pri cestovaní autom na dovolenku je jedným z najdôležitejších aspektov ovplyvňujúcich bezpečnosť a pohodlie správny tlak v pneumatikách. Správny parameter, najmä v aute naloženom...

28.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: carVertical).

Pri cestovaní autom na dovolenku je jedným z najdôležitejších aspektov ovplyvňujúcich bezpečnosť a pohodlie správny tlak v pneumatikách. Správny parameter, najmä v aute naloženom batožinou a rodinou, je nielen otázkou úspory paliva, ale predovšetkým bezpečnosti.

Skontrolujte si ho vo svojom aute aspoň raz za mesiac. Ide o vašu bezpečnosť.
Foto: carVertical

Správny tlak v pneumatikách má priamy vplyv na bezpečnosť jazdy. Nedostatočne nahustené pneumatiky počas jazdy – existuje vysoká pravdepodobnosť prasknutia pneumatiky v dôsledku oslabenia štruktúry pneumatiky vysokou teplotou nadmerne ohnutých bočníc. Príliš málo alebo príliš veľa vzduchu v pneumatike – znamená aj zmenšenú kontaktnú plochu s vozovkou. To sa rovná predĺženiu brzdnej dráhy, zníženiu priľnavosti a odolnosti voči preklzu a zvýšenému riziku poškodenia ráfika. Pri diaľničných rýchlostiach, kde sa koleso otočí viac ako 1 000-krát za minútu, môžu mať takéto nedostatky fatálne následky. V extrémnych prípadoch môže nedostatočné nahustenie viesť k prehriatiu a prasknutiu vnútorných vrstiev pneumatiky, čo predstavuje veľké riziko pre vodiča a cestujúcich. Žiaľ, stále je veľa vodičov, ktorí na tento problém zabúdajú – z prieskumu vyplýva, že 58 % vodičov kontroluje tlak v pneumatikách príliš zriedkavo.

Návšteva pneuservisu a kontrola tlaku v pneumatikách zaberie veľmi málo času – dokonca menej ako natankovanie paliva. Je to jednoduchá činnosť, ktorá by sa mala vykonávať každý mesiac. Nestačí kontrolovať tlak v pneumatikách len pri sezónnej výmene pneumatík. Zanedbanie tejto činnosti môže mať za následok vážnu nehodu, najmä pri jazde na dlhé vzdialenosti s rodinou a batožinou v lete alebo v zime. Ťažšie auto si vyžaduje vyšší tlak ako na dennej báze.

Správny tlak v pneumatikách má tiež významný vplyv na spotrebu paliva alebo elektrickej energie elektromobilov, čo je zlé pre naše peňaženky aj životné prostredie. Jeho správna hodnota ovplyvňuje aj komfort jazdy a životnosť pneumatík. Okrem toho nedostatočne nahustené pneumatiky vytvárajú viac hluku, zhoršujú komfort jazdy a urýchľujú opotrebovanie komponentov zavesenia. Nedostatočné nahustenie tiež znamená, že pneumatika má väčšiu kontaktnú plochu s vozovkou, čo vedie k jej rýchlejšiemu opotrebovaniu. Na druhej strane príliš vysoký tlak znižuje priľnavosť, pretože pneumatika je v kontakte s vozovkou len v strednej časti dezénu. V oboch prípadoch sa výrazne skracuje životnosť pneumatiky.

Zmeny tlaku v pneumatikách sú prirodzeným javom, ktorý závisí od tesnosti konštrukcie, zaťaženia a zmien okolitej teploty. Je potrebné si uvedomiť, že zmena tlaku spôsobená rozdielom vonkajších teplôt môže byť až 40 kPa alebo 0,4 baru. Nedostatočné nahustenie zvyšuje valivý odpor, čo ovplyvňuje dynamiku jazdy a spotrebu paliva.

Správny tlak v pneumatikách má priamy vplyv na bezpečnosť jazdy.
Foto: youtube.com/@1AAuto

Nízky tlak v pneumatikách tiež zvyšuje riziko úniku pri kontakte s diskom kolesa. Toto riziko sa výrazne zvyšuje pri poklese tlaku o 50 kPa, t. j. 0,5 baru pod optimálnu úroveň. K nedostatočnému nahusteniu pneumatík môže dôjsť aj počas prevádzky:

  • Zníženie stability vozidla: pokles tlaku o 100 kPa (1 bar) si vynúti zníženie rýchlosti v zákrute približne o 10 km/h.
  • Zvýšené riziko aquaplaningu: pokles tlaku o 30 % výrazne zvyšuje riziko aquaplaningu.
  • Predĺženie brzdnej dráhy: pokles tlaku o 100 kPa (1 bar) predlžuje brzdnú dráhu až o 5 metrov, t. j. viac ako je dĺžka vozidla strednej triedy.

Odporúča sa pravidelne kontrolovať tlak v kolesách, najmä pred dlhšími cestami. Tlak by sa mal merať za studena, t. j. pred jazdou a po naložení batožinou. Každé vozidlo v procese homologácie má výrobcom stanovené správne hodnoty tlaku, ktoré nájdete v návode na obsluhu vozidla alebo na nálepke na stĺpiku dverí vodiča. V prípade pochybností alebo ak nie ste schopní skontrolovať tlaky sami, odporúčame využiť služby odborníka.

Hoci majitelia vozidiel vedia o potrebe pravidelnej údržby, často zanedbávajú kontrolu tlaku a opotrebovania pneumatík. Mnohí vodiči sa o problémoch s pneumatikami dozvedia až v servise alebo po nehode.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jazdiť alebo nejazdiť, a ak áno, tak ako? Tu sú dôsledky jazdy cez príliš hlbokú mláku

Nové hybridné SUV s predĺženým dojazdom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov