Tipy, Zaujímavosti,

Boeing alebo Airbus. Aké je najväčšie osobné lietadlo?

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Boeing). Boeing a Airbus sú svetoznámi výrobcovia lietadiel. Obe spoločnosti ponúkajú širokú škálu lietadiel rôznych veľkostí. Obe spoločnosti sú tiež zodpovedné za vytvorenie dvoch najväčších...

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Boeing).

Boeing a Airbus sú svetoznámi výrobcovia lietadiel. Obe spoločnosti ponúkajú širokú škálu lietadiel rôznych veľkostí. Obe spoločnosti sú tiež zodpovedné za vytvorenie dvoch najväčších osobných lietadiel na svete. O ktoré modely ide?

Boeing alebo Airbus. Aké je najväčšie osobné lietadlo?
Foto: youtube.com/@Boeing

Najväčšie lietadlo. Boeing a Airbus kraľujú

Pri pohľade na zoznamy najväčších osobných lietadiel by sme mohli nadobudnúť dojem, že Boeing a Airbus úplne ovládajú trh civilnej leteckej dopravy. Je to pravda, ako možno vidieť na flotilách rôznych dopravcov. Lietadlá týchto spoločností nepoužívajú len Ryanair, Wizzair alebo LOT. Airbusy a Boeingy lietajú vo farbách dopravcov na celom svete.

Takmer každý samozrejme pozná ikonické modely ako Boeing 737 alebo Airbus A320. Ale čo najväčšie lietadlo určené na prepravu cestujúcich? Spomínaní výrobcovia majú vo svojich radoch aj niekoľko skutočných leteckých gigantov, ktorí dokážu usadiť stovky cestujúcich. Samozrejme, v tomto súboji môže byť len jeden víťaz, preto si poďme porovnať dva najväčšie modely.

Najväčší Boeing 747-8

Boeing 747-8, vyrábaný v rokoch 2010 až 2017, je najväčším osobným lietadlom v ponuke amerického výrobcu. Zástupca triedy širokotrupých lietadiel pojme až 605 cestujúcich a doteraz našiel uplatnenie u viacerých populárnych leteckých spoločností na celom svete vrátane nemeckej Lufthansy, Air China, Korean Air a Qatar Airways.

Technické údaje Boeingu 747-8:

  • Dĺžka: 76,3 m;
  • Výška: 19,4 m;
  • Rozpätie: 68,5 m;
  • Motor: General Electric GEnx-2B67;
  • Prázdna hmotnosť: 211 700 kg;
  • Maximálna vzletová hmotnosť: 442 250 kg;
  • Maximálna vzletová výška: 13 100 m;

V závislosti od konfigurácie sa mení počet cestujúcich, pre ktorých je k dispozícii miesto. Ak sa použije systém 3 tried, Boeing 747-8 pojme na palubu najmenej 362 cestujúcich. Tento počet sa výrazne zvyšuje pri použití konfigurácie len s 1 triedou. Maximálny dolet lietadla je 14 815 kilometrov. To, čím sa Boeing 747-8 odlišoval od konkurenčného Airbusu, bola jeho… ekonomická trieda.

Boeing 747-8, vyrábaný v rokoch 2010 až 2017, je najväčším osobným lietadlom v ponuke amerického výrobcu.
Foto: youtube.com/@Boeing

Aspoň to tvrdí spoločnosť Boeing, ktorá uvádza, že použité materiály viedli k 11 % zníženiu nákladov na let na jedného cestujúceho v porovnaní s A380. Nižšia spotreba paliva viedla aj k nižším emisiám oxidu uhličitého – až o 16 %.

Zaujímavosťou je, že bola vyvinutá aj dopravná verzia lietadla 747-8F. Lietadlo si okrem iných zakúpili spoločnosti Cargolux, UPS Airlines, Qatar Airways Cargo a Atlas Air. Užitočné zaťaženie je 140 000 kg s doletom 8130 km.

Najväčšie osobné lietadlo – Airbus A380-800

Boeing je obrovský, ale čo tak ešte väčšie lietadlo? Airbus A380 bol vyrobený v rámci medzinárodnej spolupráce a je najväčším osobným lietadlom na svete. Prevyšuje nielen Boeing, ale aj ostatné modely určené na prepravu cestujúcich. Vo svojej najväčšej dostupnej konfigurácii je schopné usadiť na palube až 853 ľudí – o viac ako 200 viac ako Boeing.

Je to okrem iného vďaka špeciálnej konštrukcii. Hoci má 747-8 tiež vyššiu úroveň, nebola vytiahnutá až nahor. To je však prípad Airbusu, takže na palube sa nachádza veľa miesta navyše.

Airbus A380-800 – technické údaje:

  • Dĺžka: 73 m;
  • Výška: 24,1 m;
  • Rozpätie: 79,8 m;
  • Motor: štyri turbovrtuľové motory Rolls-Royce Trent 900 alebo Engine Alliance GP7000;
  • Prázdna hmotnosť: 276 000 kg;
  • Maximálna vzletová hmotnosť: 575 000 kg;
  • Maximálna vzletová výška: 13 144 m;
Airbus A380 je najväčším osobným lietadlom na svete.
Foto: youtube.com/@PilotSanderHD

A380-800 sa vyrábal od roku 2007 do roku 2021 a počas tohto obdobia sa na trh dostalo 251 kusov. Lietadlo si našlo kupcov v podobe rôznych leteckých spoločností vrátane Air France, British Airways, Emirates, Qantas a Lufthansa. Pri štandardnom rozdelení na tri triedy má lietadlo 555 miest na sedenie, zatiaľ čo maximum 853 miest na sedenie sa dosiahne pri použití rozdelenia na jednu triedu.

Lietadlo je schopné dosiahnuť dolet 15 200 kilometrov, takže aj v tomto ohľade vyniká nad už spomínaným Boeingom. Po rokoch výroby (napriek mnohým výhodám stroja) sa od dodávok ďalších kusov upustilo. Dôvodom boli ekonomické faktory, konkrétne klesajúca rentabilita.

Najväčšie lietadlo na svete sa týči nad ostatnými

Airbus aj Boeing sa môžu pochváliť najväčšími osobnými lietadlami. Nie sú však najväčšími lietadlami vo všeobecnosti, pretože na celom svete boli postavené aj iné, väčšie stroje. V tomto prípade ide o dopravné lietadlá.

An-225 Mrija.
Foto: youtube.com/@HD1080ide

Veľmi známym najväčším lietadlom je An-225 Mrija, šesťmotorové dopravné lietadlo vyrobené ešte v 20. storočí. Práve ono bolo zničené v roku 2022 v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine.

V histórii existoval ešte väčší stroj Hughese H-4 Hercules, americkej kombinácii dopravného lietadla a lode.
Foto: youtube.com/@SkyshipsEng

Zaujímavé je, že v histórii existoval ešte väčší stroj. Hovoríme o Hughese H-4 Hercules, americkej kombinácii dopravného lietadla a lode. Uskutočnil sa len jeden let a projekt bol zrušený pre ďalšiu prevádzku už v roku 1947. Lietadlo bolo kratšie ako An-225, ale malo väčšie rozpätie krídel a nižšiu hmotnosť – to bolo spôsobené jeho drevenou konštrukciou.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore

Prelomové vesmírne lietadlo havarovalo pred prelomovým testom rakety Aerospike


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov