Novinky, Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Prielom spoločnosti Hyundai. K dispozícii bude úplne nové pohonné ústrojenstvo s dojazdom 900 km

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HyundaiMotorUK). Hyundai sa pripojil k celému radu spoločností, ktoré nedávno oznámili zmenu svojej stratégie na najbližšie roky. Vývoj elektromobility má byť naďalej dôležitý, ale pod...

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HyundaiMotorUK).

Hyundai sa pripojil k celému radu spoločností, ktoré nedávno oznámili zmenu svojej stratégie na najbližšie roky. Vývoj elektromobility má byť naďalej dôležitý, ale pod kapotami automobilov značky sa objavia úplne nové pohonné jednotky.

Prielom spoločnosti Hyundai. K dispozícii bude úplne nové pohonné ústrojenstvo s dojazdom 900 km.
Foto: youtube.com/@HyundaiMotorUK

Ak sa pozrieme na posledných 12 mesiacov, vidíme, že na automobilovom trhu nastali veľké zmeny,“

– hovorí Jaehoon Chang, generálny riaditeľ spoločnosti Hyundai.

„Optimistické prognózy predaja elektrických vozidiel ustúpili rastúcim obavám. Zároveň rastie predaj hybridov,“ pokračuje Čang. A práve takéto pohonné jednotky by sa mali stať v najbližších rokoch očami Kórejčanov.

Hyundai naďalej vsádza na elektrické vozidlá

Okrem toho, že Hyundai neustupuje od svojich plánov elektrifikácie. Stále má v úmysle „postupne zvyšovať dojazd takýchto vozidiel do roku 2030, keď očakáva oživenie dopytu“. Kórejčania sa stále zameriavajú na vytvorenie kompletného radu elektrických modelov.

Do konca desaťročia tak plánujú uviesť 21 čisto elektrických modelov a predávať takéto autá v počte 2 mil. kusov ročne. Aby to bolo možné, Hyundai investuje do technológie batérií.

Chce mať vo svojom sortimente celú škálu batérií rôznych konštrukcií. Teda efektívne NCM (nikel-kobalt-mangán), lacné LFP (lítium-železo-fosfát) a úplne nový typ trakčnej batérie vyvinutej pre populárne modely.

Kórejci predpokladajú, že do roku 2030 sa aj vďaka zvýšenej hustote energie zvýši dojazd elektromobilov o 20 % oproti tomu, čo poskytujú súčasné elektromobily.

Celý rad hybridov

V najbližších rokoch však Hyundai vsadí na elektrifikované spaľovacie pohony. Chce ponúkať prakticky celú škálu takýchto systémov. Od klasických cez plug-in až po systémy, v ktorých spaľovací motor zodpovedá výlučne za nabíjanie trakčnej batérie (EREV).

Na podujatí, ktoré sa konalo v Soule, Kórejčania oznámili, že zdvojnásobia počet hybridných modelov zo siedmich na 14, pričom expanzia sa má začať v januári 2025. Bude pokrývať všetky trhové segmenty vrátane tých najdostupnejších.

Vtedy bude mať premiéru vylepšený hybridný systém novej generácie s názvom TMED-II. Jeho použitie zlepší výkon vozidiel a zároveň zníži spotrebu paliva.

Nové hnacie ústrojenstvo má tiež využívať riešenia známe z elektromobilov. Teda s takzvaným inteligentným rekuperačným brzdením a schopnosťou nabíjať iné elektrické zariadenia (V2L).

Hyundai pracuje na novom hybride

Range Extender Hybrid (EREV), ktorý bude pozostávať z trakčnej batérie, elektromotora alebo elektromotorov a malej spaľovacej jednotky. Očakáva sa, že poskytne dojazd až 900 km, čo napríklad pri dojazde 2 100 km, ktorý ponúka BYD, nevyzerá nijako prevratne.

Vozidlá so systémom EREV však majú byť cenovo dostupnejšie ako elektromobily. Je to spôsobené tým, že sa v nich používajú batérie s nižšou kapacitou. Okrem toho budú ponúkať pohon nielen na jednu nápravu, ale aj na obe nápravy.

Výroba takýchto čipov sa začne do konca roka 2026 v Severnej Amerike a Číne. Predaj na týchto trhoch sa začne v roku 2027. A čo ostatné regióny sveta? Expanzia bude závisieť od preferencií tamojších zákazníkov.

Kórejčania oznámili, že zdvojnásobia počet hybridných modelov zo siedmich na 14, pričom expanzia sa má začať v januári 2025.
Foto. youtube.com/@PlanetCarNews

Viac ako 5,5 milióna áut v roku 2030

Cieľom investícií do hybridov je predať do roku 2028 1,33 milióna automobilov s takýmito systémami. V porovnaní s prognózami, ktoré Hyundai predstavil ešte minulý rok, sú plány o 40 % ambicióznejšie. V tomto roku sa očakáva, že sa pre hybridy značky rozhodne 510 000 zákazníkov na celom svete.

Kórejci predpokladajú, že budú veľmi populárne najmä v Severnej Amerike. Podľa ich výpočtov by mal predaj hybridov do roku 2030 dosiahnuť 690 000 kusov v porovnaní so súčasnými 170 000 kusmi a v Európe 220 000 kusov do roku 2028.

Predstavitelia Hyundai chcú zvýšiť svoj celosvetový predaj zo 4,21 milióna automobilov v roku 2023 na 5,55 milióna do roku 2030.

Hyundai chce byť dodávateľom softvéru

Čo sa ešte deje vo svete Hyundai? Kórejci v súčasnosti pracujú na novom digitálnom kokpite a informačno-zábavnom systéme založenom na technológii Android Automotive. Ten by sa mal vo vozidlách objaviť už v roku 2026.

Hyundai tiež oznámil ďalšie investície do vývoja samojazdiacich technológií. Cieľom je dosiahnuť štvrtú alebo vyššiu úroveň autonómnej jazdy. Akoby to nestačilo, Kórejčania sa chcú stať dodávateľom softvéru.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové auto od známeho výrobcu. Elegantné, lacné a dobré vstupuje do Európy

Prečo je motorový olej 5W-30 ideálny pre väčšinu moderných vozidiel


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov