Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Vytlačia robotické taxíky ľudí? Taxikári sa trasú o vlastnú budúcnosť!

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@unboxtherapy). Čínski taxikári a vodiči osobnej dopravy sa čoraz viac obávajú o svoje pracovné miesta v dôsledku popularizácie samojazdiacich vozidiel. Všeobecne sa predpokladá, že by...

31.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@unboxtherapy).

Čínski taxikári a vodiči osobnej dopravy sa čoraz viac obávajú o svoje pracovné miesta v dôsledku popularizácie samojazdiacich vozidiel. Všeobecne sa predpokladá, že by mohli byť prvou profesijnou skupinou, ktorú umelá inteligencia zlikviduje. A to už o niekoľko rokov!

Vytlačia robotické taxíky ľudí? Taxikári sa trasú o vlastnú budúcnosť!
Foto: youtube.com/@unboxtherapy

Ako uvádza agentúra Reuters, v Číne sa vodiči taxislužieb a osobnej dopravy pozerajú do budúcnosti s čoraz väčšími obavami. A to všetko kvôli rastúcej popularite robotických taxíkov.

Všeobecne sa totiž predpokladá, že vodiči osobnej dopravy a taxislužby môžu byť prví, ktorým hrozí strata zamestnania v dôsledku rozvoja umelej inteligencie. Po uliciach čínskych metropol už jazdia tisíce robotických taxíkov, a to je len začiatok ich expanzie

Robotaxi už v 19 mestách v Číne

Úrady v Číne podnikli v posledných rokoch rozhodné kroky smerom k možnosti testovania samojazdiacich vozidiel. Zúčastňuje sa na nich najmenej 19 metropol, z ktorých sedem už schválilo testy bez ľudského dohľadu.

Medzi lídrov vo vývoji samojazdiacich taxíkov patria spoločnosti Apollo Go, Pony.ai, WeRide, AutoX a SAIC Motor (okrem iného vlastník značky MG). Spoločnosť Apollo Go oznámila, že do konca tohto roka chce vo Wuhane nasadiť 1 000 autonómnych taxíkov. Do roku 2030 chce zasa obsluhovať už 100 miest.

Spoločnosť Pony.ai, za ktorou stojí Toyota, už má flotilu 300 robotických áut a do roku 2026 plánuje na cesty nasadiť ďalších 1 000 takýchto vozidiel. Podľa viceprezidenta tejto spoločnosti bude trvať päť rokov, kým sa stanú ziskovými. Potom budeme svedkami ich mimoriadne dynamického rozvoja.

Samojazdiace taxíky sú na cestách aj v amerických metropolách. Lenže tam sa stretávajú s oveľa väčšou kontrolou ako v Kráľovstve stredu a nižšou spoločenskou akceptáciou. Čínske úrady schvaľujú testovanie väčšieho počtu áut s cieľom ešte viac podporiť tamojšiu ekonomiku.

Zatiaľ čo Peking v júni povolil pohyb robotických taxíkov vo vymedzených zónach, Kanton sa rozhodol pre voľný pohyb. Mestská vláda tento mesiac oznámila, že dáva zelenú autonómnym taxíkom na pohyb po celom meste.

Obrovské obavy o pracovné miesta

V Číne je v súčasnosti registrovaných 7 miliónov vodičov osobnej dopravy. Ešte pred dvoma rokmi ich bolo 4,4 milióna. „Keďže osobná doprava poskytuje počas hospodárskeho poklesu takzvané pracovné miesta „poslednej šance“, vedľajšie účinky robotických taxíkov môžu vládu prinútiť, aby ich zabrzdila,“ uvádza agentúra Reuters.

Čínska robotaxi je lepšia ako šoférovanie ľuďmi?

V Číne sa vodiči taxislužieb a osobnej dopravy pozerajú na svoju budúcnosť s rastúcimi obavami. Všetko kvôli rastúcej popularite robotických áut

Všeobecne sa predpokladá, že vodiči služieb prepravy osôb a taxislužieb môžu byť prvými, ktorí budú v dôsledku vývoja umelej inteligencie ohrození stratou zamestnania. V uliciach čínskych metropol už jazdia tisíce taxíkov, a to je len začiatok ich expanzie.

Robotické taxíky zatiaľ na ústupe

Šesťdesiattriročný vodič Wang Guoqiang z Wuhanu považuje samojazdiace vozidlá za hrozbu pre pracovníkov s najnižšou kvalifikáciou. „Jazda taxíkom je práca pre najnižšiu triedu. Ak toto odvetvie zabijete, čo im zostane?“ – Guoqiang sa pre agentúru Reuters sťažoval.
Zatiaľ si však taxikári môžu vydýchnuť. Ukazuje sa totiž, že Apollo Go v súčasnosti stráca 11 000 dolárov ročne na jedno vozidlo pohybujúce sa po Wuhane. Na porovnanie, auto, ktoré v súčasnosti preváža cestujúcich, na druhej strane zarobí približne 15 000 dolárov.

Ekonómovia však z dlhodobého hľadiska vidia v automatizácii pracovných miest obrovský prínos. Dôvodom je rastúca demografická kríza, ktorá postihuje Čínu. Na druhej strane, aj u nás tento problém už niekoľko rokov narastá.

„V krátkodobom horizonte je potrebné dosiahnuť rovnováhu v rýchlosti vytvárania nových a rušenia starých pracovných miest,“ – Tang Yao, docent aplikovanej ekonómie na Pekinskej univerzite, pre agentúru Reuters.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Pozrite sa na železničnú stanicu Wuhan. Európsky mozog to nepochopí

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov