Šport, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Bezpečnostné vozidlo F1 pri bizarnej nehode počas vysokorýchlostného testu v Monze

1.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KymIllman). Pravidelný vysokorýchlostný test bezpečnostného vozidla formuly 1 sa vo štvrtok na Veľkej cene Talianska prekvapujúco predčasne skončil po silnom náraze do bariér. Vozidlo skončilo...

1.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KymIllman).

Pravidelný vysokorýchlostný test bezpečnostného vozidla formuly 1 sa vo štvrtok na Veľkej cene Talianska prekvapujúco predčasne skončil po silnom náraze do bariér.

Bezpečnostné vozidlo F1 pri bizarnej nehode počas vysokorýchlostného testu v Monze.
Foto: youtube.com/@KymIllman

Vozidlo skončilo nehybne v bariérach

V rámci pravidelnej prípravy pred víkendom F1 absolvuje jazdec bezpečnostného vozidla Bernd Maylander viacero kontrol systémov a rýchlych kôl, aby sa uistil, že je všetko pripravené na víkend.

Počas jedného z rýchlych kôl sa však zdalo, že v zákrute Parabolica stratil kontrolu nad bezpečnostným vozidlom Aston Martin, ktoré sa tento víkend používa.

Vantage F1 Edition prešiel cez asfaltovú zjazdovú plochu a potom preskočil cez šotolinovú pascu a narazil do bariér z pneumatík na vonkajšej strane trate.

Hoci incident bol veľkolepý – vozidlo skončilo nehybne v bariérach na boku – Maylander a jeho spolujazdec neboli zranení a z vozidla vyliezli bez pomoci.

Nie je jasné, či bol incident spôsobený mechanickým problémom alebo chybou jazdca.

Zdravotnícke vozidlo F1, ktoré jazdí aj vo štvrtok popoludní, zastavilo neďaleko, aby vyzdvihlo Maylandera a jeho spolujazdca a vrátilo ich do boxov.

Zdravotnícke vozidlo mohlo krátko nato pokračovať v testovaní, zatiaľ čo traťoví úradníci pracovali na vyzdvihnutí bezpečnostného vozidla.

FIA uznala tento incident

FIA vo svojom vyhlásení uznala tento incident, ale trvala na tom, že nebude mať žiadny vplyv na zvyšok víkendu.

„Dnes došlo na trati v Monze k incidentu s bezpečnostným vozidlom FIA,“ uviedla. „Aston Martin vyšetruje príčinu, ale môže potvrdiť, že jazdec aj spolujazdec sú v poriadku. Na okruhu je ďalšie bezpečnostné vozidlo a nebude mať vplyv na víkendové podujatie.“

Aston Martin tento rok predstavil modernizovanú verziu svojho modelu Vantage v snahe zmierniť obavy niektorých jazdcov, že nie je dostatočne rýchly.

Popri prepracovanej karosérii a novej mriežke chladiča sa výkon zvýšil o 155 k na 665 k vďaka väčším turbodúchadlám, lepšiemu chladeniu a novým vačkovým hriadeľom pre 4,0-litrový V8 s dvojitým turbodúchadlom dodávaný AMG.

Incidenty s bezpečnostným a lekárskym vozidlom sú v F1 zriedkavé, ale nie neznáme.

TOP 5 havárií bezpečnostných vozidiel v motoristickom športe.

Jedna z najznámejších nehôd sa stala na Veľkej cene Monaka v roku 2000, keď jazdec Alex Ribeiro havaroval s lekárskym vozidlom Mercedes počas sobotňajšej rannej testovacej jazdy – narazil do bariér v Tabaku.

Ribeiro mal šťastie aj počas Veľkej ceny Brazílie 2002, keď po zaparkovaní lekárskeho vozidla v blízkosti stojaceho Enriqueho Bernoldiho do neho takmer narazil Nick Heidfeld zo Sauberu. Ten narazil do Brazílčanových otvorených dverí tesne predtým, ako vystúpil.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Šmyk na vode. Ako by mal vodič reagovať?

Osud nafty v Európe je ohrozený. Pôjdu milióny áut do šrotu?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov