Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Čo robiť, ak ste stratili kľúč od auta? Ako získať náhradný

1.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sammy_The_Cat). Každému vodičovi sa môže stať, že stratí jediný pár kľúčov, bez ktorých nemôže otvoriť alebo naštartovať vozidlo. Situácia, ktorá sa môže zdať beznádejná, ale...

1.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Sammy_The_Cat).

Každému vodičovi sa môže stať, že stratí jediný pár kľúčov, bez ktorých nemôže otvoriť alebo naštartovať vozidlo. Situácia, ktorá sa môže zdať beznádejná, ale dá sa pomerne rýchlo vyriešiť. Tu sa dozviete, čo môžete urobiť, ak ste stratili kľúč od auta, a ako získať náhradný.

Čo robiť, ak ste stratili kľúč od auta? Ako získať náhradný.
Foto: youtube.com/@Sammy_The_Cat

Ak ste stratili kľúč od auta a nemáte náhradný, jeho kópia vás môže vyjsť poriadne draho. Môže trvať aj niekoľko týždňov, kým dostanete nový pár kľúčov.

Čo robiť, ak ste stratili kľúč od auta?

Ak ste stratili kľúč od auta a nemáte náhradný, zvážte možnosť, že je zamknutý v aute. Môžete teda požiadať mechanika alebo servisné stredisko, aby vám auto odomkli alebo pomohli otvoriť dvere.

Ak sa kľúče nepodarilo nájsť, musíte si objednať novú sadu kľúčov. Musíte poznať číslo VIN auta alebo číslo kľúča. Náhradné možno získať v špecializovaných predajniach autodielov.

Ako získať náhradný kľúč, ak ste stratili kľúč od auta

Ak chcete získať duplikát originálnych kľúčov s integrovaným čipom, musíte sa obrátiť na predajcu automobilov danej značky.

Nová sada kľúčov stojí v závislosti od modelu spravidla od 200 do 400 EUR. Je to však zdĺhavý postup a nové kľúče budú dodané v priebehu niekoľkých dní alebo dokonca týždňov.

Ďalšou možnosťou je požiadať o pomoc firmy, ktoré sa špecializujú na otváranie odomknutých vozidiel a získavanie duplikátov. V mnohých prípadoch ponúkajú mobilné služby, takže môžu vycestovať na miesto, kde sa nepojazdné auto nachádza. Musíte mať pri sebe doklad totožnosti a doklad o tom, že auto patrí vám.

V tomto prípade môže cesta spravidla stáť od 500 do 100 eur. Odomknutie vozidla, tiež od 50 eur vyššie. A získanie duplikátu môže stáť aj viac ako 200 eur. To je však možné len vtedy, ak máte ešte jeden z originálnych kľúčov od auta.

Ak je potrebné vyrobiť nový kľúč, môže to stáť oveľa viac. Navyše, ak je čipovaný, náklady na jeho výrobu a naprogramovanie by mohli presiahnuť 400 eur.

Poistenie auta proti strate kľúčov od auta

Niektoré poistenia sa vzťahujú na stratu alebo krádež kľúčov od auta. Tí, ktorí si takúto poistku uzatvoria, majú výmeny kľúčov vrátane zámkov bezplatne.

Ak je potrebné vyrobiť nový kľúč, môže to stáť oveľa viac.
Foto: Súkromný archív

Okrem toho sa poistenie môže vzťahovať aj na súvisiace služby, ako je napríklad náhradné vozidlo na obdobie, keď je osobné vozidlo nepojazdné.

Vo väčšine prípadov je však poistné pomerne vysoké. A môže byť výhodnejšie zaplatiť za služby odblokovania, keď je to potrebné, než rok čo rok vyplácať peniaze na krytie situácie, ktorá sa nemusí nikdy stať.

Preto je dobré mať doma vždy náhradný kľúč od auta, ktorý môžete použiť v prípade takejto nešťastnej udalosti.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je používanie magnetického držiaka evidenčných čísel legálne? Aké sú pokuty pre vodičov, ktorí cestujú bez čísel?

Prečo by sa ťažký náklad nemal umiestňovať na zadnú časť prívesu? Toto video vám pomôže pochopiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Na Slovensku je intenzívny dážď, ktorý môže znamenať záplavy. Ako ochránite svoje auto?

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@flamefleir). Predpovede počasia na nasledujúce dni sú veľmi znepokojujúce. Silný dážď spojený s janovskou tlakovou nížou „Boris“ by mohol priniesť…

Spoločnosť Nokian bude pri výrobe pneumatík používať udržateľné materiály. Patrí medzi ne obnoviteľný materiál vyrobený z odpadu z brezovej kôry

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NokianTyresCom). Spoločnosť Nokian Tyres podpísala dohodu o vývoji so švédskou vedeckou spoločnosťou Reselo AB, ktorá sa zaoberá biomateriálmi, s cieľom…

Kimi Antonelli nahradí Lewisa Hamiltona v Mercedese. Talian má len 18 rokov.

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Formula1). Lewis Hamilton bude od roku 2025 jazdiť za Ferrari. Mercedes už podpísal zmluvu s jazdcom, ktorý od budúcej sezóny…

Geely je ďalším čínskym výrobcom, ktorý otvorí továreň v Európe

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GeelyGroup). Automobilka Geely zvažuje niekoľko lokalít pre budúci závod v Európe, pričom koncom tohto mesiaca vstúpi aj na rumunský trh.…

Najvýkonnejší štvordverový Bentley v histórii: Nový Flying Spur debutuje s výkonom 782 koní

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MED-CARS). Spoločnosť Bentley oficiálne predstavila nový model Flying Spur. Britský výrobca tvrdí, že sa pozeráme na najvýkonnejší štvordverový model v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov