Motorky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako sa pripraviť na prvú jazdu na novej motorke?

2.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@marksgaragestuff). Kúpa nového motocykla je zvyčajne spojená s veľkým vzrušením a emóciami, ktoré môžu zatieniť zdravý rozum pri prvej jazde, a odtiaľ je už len...

2.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@marksgaragestuff).

Kúpa nového motocykla je zvyčajne spojená s veľkým vzrušením a emóciami, ktoré môžu zatieniť zdravý rozum pri prvej jazde, a odtiaľ je už len krôčik k nerešpektovaniu určitých pravidiel, ktoré platia pri prvej jazde na novom stroji. Aké chyby môžete urobiť? Na čo by ste si mali dávať pozor? Ako by mala vyzerať prvá jazda na novej motorke?

Ako sa pripraviť na prvú jazdu na novej motorke?
Foto: youtube.com/@marksgaragestuff

„Keď kúpiš motocykel z bazáru, zvyčajne ide o stroj, ktorý už má za sebou nejaké kilometre. Pneumatiky a pohon už niečo prešli. Ak bol motocykel pravidelne servisovaný, stačí len nasadnúť a vyraziť. Pri novom motocykli je to trochu iné. Predtým, než naplno vytočíš motor, mali by si dodržať niekoľko odporúčaní.“

Úplne nový motocykel sa líši od ojazdeného

Za predpokladu, že máte za sebou všetky formality spojené s registráciou a poistením nového motocykla, zostáva už len riadne sa pripraviť na jazdu a zapamätať si niektoré dôležité pravidlá, ktoré platia pri jazde na úplne novom motocykli „priamo z krabice“. Nižšie vám vysvetlíme, o čo ide.

Nový motocykel k vám z predajne prichádza prakticky v továrenskej podobe, okrem nalievania oleja a chladiacej kvapaliny. Preto by sa prvé kilometre na novom stroji mali jazdiť opatrne, pozorne a s veľkou dávkou zdravého rozumu. Predtým, ako nasadnete na čerstvý motocykel, skontrolujte, či boli kvapaliny doplnené v správnom množstve, aby ste sa vyhli neskorším problémom s motorom.

Skontrolujte, či boli všetky vonkajšie komponenty – kapotáž, krídlo, čelné sklo, stupačky, riadidlá alebo sedadlo – starostlivo dotiahnuté, či je všetko na svojom mieste a či nie je uvoľnený žiadny komponent. Niekedy sa môže stať, že v „zápale boja“ mechanici pripravujúci motocykel na dodanie zákazníkovi zabudnú skontrolovať a dotiahnuť skrutky kapotáže, správne pripojiť batériu, napnúť reťaz alebo odstrániť všetky materiály chrániace stroj počas prepravy (špongie, zipsy, ochranné fólie).

Skontrolujte si aj tlak v pneumatikách, aj to je veľmi dôležitá súčasť vašej prvej jazdy. Na nových motocykloch je správny tlak zvyčajne uvedený v návode na obsluhu a na špeciálnych nálepkách umiestnených pod sedadlom motocykla. Ak ste si už istí, že ste sa o toto všetko postarali, pozrite sa do príručky majiteľa a oboznámte sa s postupom pri prvom naštartovaní a prvom použití. Zvyčajne to nie je žiadna filozofia a v podstate sa nelíši od používania ojazdeného stroja – vložíte kľúč, otočíte ním, počkáte na charakteristický zvuk bežiaceho palivového čerpadla, ktorý oznámi, že benzín sa dostal do vstrekovacieho systému, stlačíte tlačidlo štartéra a stroj ožije.

Motor najprv dôkladne zabehnúť

Nový motocykel nikdy a za žiadnych okolností nepúšťajte hneď do vysokých otáčok! Predtým, ako je motocykel pripravený na jazdu vo vysokých otáčkach, musí sa jeho motor najprv dôkladne zabehnúť podľa návodu, čo zahŕňa prejdenie prvých 500 – 1000 km v pešom tempe.

Len tak môžeme zabezpečiť správne zladenie všetkých vnútorných komponentov motora bez rizika poruchy a nadmerného počiatočného opotrebovania.

Viac informácií o zábehu motora vám poskytne váš mechanik a predovšetkým návod na obsluhu priradený ku konkrétnemu modelu.

Filozofia je zvyčajne rovnaká – neprekračovať stredné otáčky, vždy radiť so spojkou (pokiaľ motocykel nie je vybavený asistentom radenia, ktorý umožňuje radenie bez spojky) a vítané sú aj intervaly pri radení nadol, aby sa motor vyrovnal v otáčkach. Prvá servisná prehliadka naplánovaná na 1 000 km je určená práve na výmenu oleja, aby sa motor zbavil nečistôt a pilín, ktoré vznikli pri zábehu motora. Ak tento servis vynecháte a budete naďalej jazdiť na „prvý“ olej, kovové piliny v oleji môžu prispieť k rýchlejšiemu opotrebovaniu motora. Preto sa snažte nevynechať prvú servisnú prehliadku!

Nový motocykel nikdy a za žiadnych okolností nepúšťajte hneď do vysokých otáčok!
Foto: youtube.com/@yammienoob

Vyberte si ten správny motocykel

Pred prvou jazdou nezabudnite prispôsobiť motocykel vašej polohe za riadidlami a vašej výške – uistite sa, že brzdové páky sú v správnom uhle, aby ste ich mohli bez problémov ovládať. Nezabudnite na zrkadlá a dokonca aj na sedadlo (ak ponúka možnosť nastavenia výšky).

Skontrolujte, či všetky páčky fungujú správne – najmä brzdové páčky. Nezabudnite tiež, že pri prvej jazde ešte nie sú brzdové doštičky dobre nastavené a zabehnuté, takže brzdný účinok môže byť priemerný. Až po niekoľkých tepelných cykloch (zahriatie a ochladenie počas jazdy) sa brzdy nastavia a ponúknu správny brzdný výkon. Ak počas prvej jazdy niekoľkokrát prudko zabrzdíte, náhly nárast teploty v brzdových doštičkách môže spôsobiť „sklovatenie“ spekaných obložení a vyradenie doštičiek. Preto sa odporúča trpezlivosť a premyslený postup.

Nové pneumatiky sú klzké – nezabudnite na to!

Veľmi dôležitou otázkou sú aj pneumatiky. Nové motocyklové pneumatiky, ktoré sú krásne a lesklé čierne, majú zvyčajne klzký, vazelínový povlak – je to dôsledok odlievania vo forme. Keď je pneumatika horúca, uvoľňuje chemické látky obsiahnuté v zmesi behúňa. Pred jazdou preto nezabudnite na postupné opotrebovanie vonkajšej vrstvy. Urobíte to tak, že spočiatku budete jazdiť pokojne a v zákrutách budete motorku postupne prehýbať. Týmto spôsobom bude trenie a priľnavosť dostatočne vysoká na to, aby ste mohli postupne „odstrániť“ klzkú vrstvu. Je to veľmi dôležité, pretože klzká vrstva pneumatík môže na suchom asfalte spôsobiť, že sa motorka bude správať ako na klzisku. Nechcete predsa, aby sa poisťovňa musela zaoberať vašou motorkou hneď po prvej jazde.

Pôžitok z jazdy a bezpečnosť

Posledným a rovnako dôležitým je správne oblečenie na motorku. Obliekni sa vhodne, aby si jazdu si užil bezpečne a pohodlne.

Prvé kilometre absolvujte s plným sústredením a v plnom nasadení. Oboznámte sa s tým, ako stroj reaguje na plyn a brzdy, ako sa správa odpruženie, a pokúste sa nájsť najvhodnejšiu jazdeckú pozíciu. Uvoľnená jazda na začiatku umožní nielen motoru, ale aj jazdcovi zoznámiť sa so strojom, jeho ovládaním, charakteristikou motora a manipuláciou. Čas na maximálny pôžitok z jazdy príde neskôr. Prajeme vám príjemnú jazdu!

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli

Myšlienka, ktorá zachránila Harley, má už 40 rokov! Dodnes je bestsellerom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov