Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Nový Mercedes triedy S príde v roku 2030 a bude (aj) elektrický

3.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MAR-CARS). EQS sa pripojí k triede S koncom desaťročia, ale najprv sa v rokoch 2025 až 2026 zmení dizajn oboch modelov. Mercedes triedy S a...

3.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MAR-CARS).

EQS sa pripojí k triede S koncom desaťročia, ale najprv sa v rokoch 2025 až 2026 zmení dizajn oboch modelov.

Nový Mercedes triedy S príde v roku 2030 a bude (aj) elektrický.
Foto: youtube.com/@MAR-CARS

Mercedes triedy S a EQS sú odlišné modely. Tvar, interiér a pohonné ústrojenstvo sa zásadne líšia, pričom prvý z nich je k dispozícii v hybridnej a dieselovej verzii, zatiaľ čo druhý je výlučne elektrický.

Podľa vyjadrení generálneho riaditeľa Mercedesu Ola Kalleniusa pre Autocar však v blízkej budúcnosti vznikne jeden modelový rad triedy S, ktorý bude obsahovať spaľovacie aj batériové varianty.

Jednotný rad triedy S

„Zjednotenie“ sa uskutoční do roku 2030, pričom oba modely budú mať rovnaký dizajn a štýl kabíny. Platforma však bude odlišná, pričom elektrická Trieda S bude založená na veľkej architektúre MB.EA, zatiaľ čo jej spaľovací „súrodenec“ bude využívať ďalej vyvinutú verziu súčasnej architektúry MRA.

V skutočnosti je táto stratégia podobná stratégii novej triedy G, ktorá je teraz k dispozícii s oboma motormi bez výrazného rozdielu v štýle.

Je pravdepodobné, že rozhodnutie o zjednotení modelov je dôsledkom neuspokojivých predajov triedy S aj EQS, pričom v prvom štvrťroku 2024 klesli dodávky spaľovacieho modelu o 37 %. To viedlo k zníženiu výroby triedy S na jednu zmenu v závode 56 v nemeckom Sindelfingene, kde sa vyrába aj model EQS.

Vznikne jeden modelový rad triedy S, ktorý bude obsahovať spaľovacie aj batériové varianty.
Foto: youtube.com/@MAR-CARS

Mercedes pôvodne predpokladal, že elektrické modely budú v roku 2023 tvoriť viac ako 20 % jeho celosvetového predaja. Dosiahol však len 11 % podiel, a to napriek 73 % nárastu predaja elektrických vozidiel do roku 2022.

Tento pokles okrem iného podkopáva Källeniusov predchádzajúci cieľ, aby čisto elektrické a plug-in hybridné modely tvorili 50 % ročného predaja značky do konca roka 2025. V aktualizácii stratégie zo začiatku tohto roka Mercedes túto prognózu upravil na 50 % do roku 2030.

Medzitým je tu restyling

Pred príchodom novej generácie triedy S Mercedes aktualizuje súčasné modely. Podľa aktuálnych plánov sa model EQS dočká zásadnej technickej aktualizácie v druhej polovici roka 2025, zatiaľ čo sedan so spaľovacím motorom prejde faceliftom v roku 2026.

Nedávno sa model EQS dočkal menších štylistických zmien, ale skutočný restyling bude mať výrazne upravenú verziu platformy EVA2. Prepracovaná platforma dostane 800V elektrickú architektúru namiesto súčasného 400V systému, čo umožní rýchlejšie nabíjanie.

Podľa zasvätených osôb sa čas nabíjania z 10 na 80 percent skráti v porovnaní so súčasným EQS až o 10 minút, pričom s ultrarýchlou nabíjacou stanicou dosiahne 21 minút. Batéria s kapacitou 118 kWh bude tiež vylepšená novým chemickým zložením, ktoré zvýši dojazd na 534 km v najefektívnejšej verzii.

Ďalšie zmeny by mali zahŕňať použitie elektromotorov eATS2.0 vyrobených spoločnosťou Mercedes namiesto elektromotorov Siemens Valeo zo súčasného modelu.

V interiéri dostane luxusná limuzína voliteľnú super obrazovku MBUX a nový operačný systém MB.OS.
Foto: youtube.com/@MAR-CARS

Jednostupňová prevodovka bude nahradená novou dvojstupňovou jednotkou, ktorá modernizovanému modelu EQS poskytne dodatočný výkon a možno aj vyššiu maximálnu rýchlosť.

Necelý rok po príchode modernizovaného modelu EQS predstaví Mercedes modernizovanú triedu S, ktorá bude mať osvieženú prednú časť. V interiéri dostane luxusná limuzína voliteľnú super obrazovku MBUX a nový operačný systém MB.OS, zatiaľ čo súčasný 4-litrový osemvalec V8 s dvoma turbodúchadlami bude modernizovaný na najnovšiu špecifikáciu M177 so 48V mild-hybridnou technológiou.

Okrem toho Mercedes vylepší schopnosť autonómnej jazdy triedy S na tretej úrovni Drive Pilot novým softvérovým balíkom šiestej generácie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Hyundai oficiálne predstavil nové Santa Fe. Aké verzie a výkony dostal konkurent modelu Highlander?

Prielom spoločnosti Hyundai.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov