Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Spoločnosť SpaceX vypúšťa raketu krátko po blokáde FAA

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: //x.com/SpaceX). FAA uzemnil raketu Falcon 9 po neúspešnom pristátí. Vyšetrovanie môže trvať až niekoľko týždňov. Spoločnosť SpaceX medzitým vo veľkom vypúšťa rakety. SpaceX, alebo Space...

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: //x.com/SpaceX).

FAA uzemnil raketu Falcon 9 po neúspešnom pristátí. Vyšetrovanie môže trvať až niekoľko týždňov. Spoločnosť SpaceX medzitým vo veľkom vypúšťa rakety.

Spoločnosť SpaceX vypúšťa raketu krátko po blokáde FAA.
Foto: //x.com/SpaceX

SpaceX, alebo Space Exploration Technologies Corporation, je spoločnosť pôsobiaca v oblasti vesmírneho priemyslu, ktorú v roku 2002 založil Elon Musk. Už roky je jedným z najväčších a najdôležitejších súkromných spojencov NASA, hoci uskutočňuje aj vlastné komerčné misie. O ich dôležitom postavení vo vesmírnom priemysle svedčia čísla. Len v roku 2022 podnikla spoločnosť 61 pokusov o štart rakety na rôzne misie. O rok neskôr to bolo už 98 pokusov. Je možné, že tento rok sa im podarí toto číslo prekonať.

Nie všetko sa však v poslednom čase darí korporácii Elona Muska. V júli sa počas vypúšťania satelitov Starlink na nízku obežnú dráhu Zeme vyskytla v hornom stupni rakety Falcon 9 anomália, ktorá spôsobila, že zariadenia nedosiahli svoj cieľ a následne zhoreli v zemskej atmosfére. Raketa Falcon bola následne pozastavená na 15 dní. Išlo o prvé takéto uzemnenie rakety spoločnosti SpaceX od roku 2016. Oveľa znepokojujúcejšia situácia však nastala 28. augusta, keď raketa nedokázala správne pristáť.

FAA uzemnil raketu Falcon 9, ale len nakrátko

Dňa 28. augusta sa mala uskutočniť misia podobná stovkám ďalších. Raketa Falcon 9 vyniesla na nízku obežnú dráhu Zeme ďalších 21 satelitov Starlink, z toho 13 so schopnosťou Direct to Cell, ktorá umožňuje priame pripojenie k smartfónu bez potreby špeciálneho anténneho prijímača. Táto časť misie bola dokončená bez akýchkoľvek problémov. Problémy sa vyskytli až pri pokuse o pristátie.

Spodný stupeň rakety Falcon 9 je opakovane použiteľný, takže ide o manéver, ktorý bol vykonaný už desiatky alebo dokonca stovky krát. Na internete sa objavili zábery tejto udalosti, na ktorých je vidieť zelenkavý záblesk vychádzajúci spod nosnej rakety, dotyk rakety so zemou, jej prevrátenie a výbuch. Treba poznamenať, že Falcon 9 predtým úspešne pristál 267-krát za sebou, takže takýto vývoj udalostí sa môže zdať prinajmenšom nepravdepodobný.

Celá situácia bola taká neuveriteľná, že zaujala americkú Federálnu leteckú agentúru. Rozhodli sa uzemniť raketu Falcon 9 na dobu trvania vyšetrovania, ktoré ukáže, čo presne sa počas pristávania nosnej rakety pokazilo. Takéto vyšetrovanie môže trvať niekoľko týždňov, čo spochybnilo jednu z najdôležitejších vesmírnych misií posledných rokov. Hovoríme o projekte Polaris Dawn, za ktorým stojí Jared Isaacman, americký miliardár a filantrop, ktorý má viesť skupinu amatérskych astronautov na mimoriadne nebezpečnú misiu. Jej súčasťou je okrem iného aj výstup do vesmíru s cieľom otestovať novú generáciu skafandrov.

Falcon 9 opäť letí

Od začiatku vyšetrovania FAA raketa Falcon 9 odštartovala už dvakrát. Agentúra Reuters uvádza, že spoločnosť SpaceX sa proti rozhodnutiu vládnej agentúry odvolala ešte v deň jeho vydania. Rozhodnutie bolo zrušené pod podmienkou splnenia všetkých licenčných požiadaviek. Treba poznamenať, že to neznamená koniec vyšetrovania federálnej agentúry.

Zlyhanie pri pristátí – SpaceX Falcon 9 B1062.

SpaceX, tak trochu akoby chcela predviesť spoľahlivosť svojej rakety, sa rozhodla vypustiť dve takmer súčasne. Štarty sa uskutočnili na kozmodróme na Floride a v Kalifornii a prebehli bez problémov. Celkovo bolo vypustených 42 satelitov Starlink, z ktorých 26 bolo Direct to Cell.

Skôr spomínaná misia Polaris Dawn Van Allenových pásov bola preložená na stredu 4. septembra. Spoločnosť SpaceX sa medzitým pripravuje na ďalšiu misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Tentoraz však budú v kapsule Dragon iba dvaja astronauti. Dôvodom je nešťastie lietadla Starliner, ktoré dopravilo astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, ale z bezpečnostných dôvodov ich neodviezlo späť na Zem. Vrátia sa v kapsule Dragon o niekoľko mesiacov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Elegantný skafander SpaceX bude mať premiéru na misii Polaris Dawn

Starman je najrýchlejší vodič v galaxii. Už sa rúti rýchlosťou 80 000 km/h, ale možno sa vráti na Zem


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spotrebiteľské správy. Lexus – spoľahlivé auto na dlhé roky

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LexusAustralia). Lexus sa stal lídrom Consumer Reports v oblasti spoľahlivosti vozidiel vo veku 5 - 10 rokov, pričom v rokoch…

Vozidlá Tesla sa môžu pri nesprávnom ťahaní vznietiť. Ako ťahať vozidlo Tesla

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Americká spoločnosť poskytla zákazníkom podrobné pokyny, ako ťahať vozidlá Tesla. Pri nesprávnom ťahaní môže dôjsť k požiaru elektrických vozidiel.…

Nové batérie zvýšia dojazd elektromobilov o 70 percent – a to nie je všetko

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@TheEngineersPost). Švédski výskumníci vyvinuli nové batérie, ktoré možno použiť ako zdroj energie pre telefóny, notebooky aj elektrické vozidlá. Očakáva sa, že…

Špionážne zábery prvého elektrického Ferrari. Auto vydáva zvuky motora V8 – VIDEO

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Acriore). Nový model Ferrari bol spozorovaný v akcii. Vozidlo v kamufláži je údajne vôbec prvé čisto elektrické Ferrari. Vozidlo v…

Volkswagen odhaľuje svoje nové SUV. Nástupca modelu Tiguan Allspace je skvelou voľbou pre rodiny

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Volkswagen je pripravený uviesť na trh nástupcu modelu Tiguan Allspace. Ako bude nové SUV vyzerať a čo by mohlo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov