Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Tisíce prepustených pracovníkov v automobilovom priemysle. Má to byť „ekologické“, takže to bude veľmi ťažké

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov. Krízu už pociťujú mnohé odvetvia,...

4.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews).

Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov. Krízu už pociťujú mnohé odvetvia, pričom najväčšie straty utrpeli výrobcovia automobilových súčiastok. Pripravuje sa prepúšťanie tisícov zamestnancov.

Tisíce prepustených pracovníkov v automobilovom priemysle. Má to byť „ekologické“, takže to bude veľmi ťažké.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Veľké spoločnosti ako ZF a Bosch robia škrty, ktoré by pred desiatimi rokmi nikomu nenapadli. Počet prepustených pracovníkov sa bude počítať na tisíce. Podľa Združenia automobilových distribútorov a výrobcov (SDCM) sú hlavnými dôvodmi vlny prepúšťania pokles dopytu po tradičných spaľovacích vozidlách, nárast elektromobility a rastúca konkurencia zo strany ázijských výrobcov. Okrem toho k zhoršeniu finančnej situácie mnohých európskych spoločností prispelo aj napätie v globálnom obchode a zvýšené náklady na suroviny.

A to sme ešte len na prahu prechodu na pohon elektrických vozidiel. Predaj BEV je stále relatívne malý v porovnaní so spaľovacími automobilmi. Avšak práve kvôli emisným normám a novým bezpečnostným normám predaj automobilov celkovo prudko klesá. Príklady gigantov v automobilovom priemysle ukazujú, aké veľké sú dôsledky.

Spoločnosť ZF Friedrichshafen, jeden z najväčších nemeckých dodávateľov dielov, plánuje do roku 2028 zrušiť až 14 000 pracovných miest. Reaguje tak na klesajúci dopyt po tradičných automobilových súčiastkach a problémy spojené s nákladmi na prechod na elektromobilitu.

Ďalším gigantom je spoločnosť Bosch. Investovala obrovské sumy do vývoja technológií pre elektrické vozidlá a teraz pociťuje dôsledky pomalšieho rastu tohto trhu, než sa očakávalo. Spoločnosť oznámila plán prepustiť do roku 2025 1 500 zamestnancov v Nemecku.

Magna International, jedna z najväčších svetových spoločností vyrábajúcich automobilové súčiastky, vo svojej poslednej štvrťročnej správe oznámila horšie finančné výsledky v dôsledku menšieho počtu montovaných vozidiel. Riziko ďalšieho prepúšťania je reálne, keďže spoločnosť zápasí s rastúcimi výrobnými nákladmi a neistotou ohľadom budúcnosti trhu s elektrickými vozidlami.

Až 74 % spoločností uviedlo, že majú problémy preniesť rastúce prevádzkové náklady na výrobcov automobilov, čo je výrazný nárast oproti výsledku 52 % v minulom roku. Okrem toho sa až 52 percent dodávateľov obáva neistoty na trhu, čo je tiež nárast o 29 percentuálnych bodov oproti minulému roku.

Transformácia, ktorá mala priniesť inovácie a rast, teraz vyvoláva obavy o budúcnosť zamestnanosti a ekonomickej stability veľkých podnikov.
Foto: youtube.com/@crospotter13

Elektromobilita bude otravná

Hoci sa elektromobilita všeobecne považuje za budúcnosť automobilizmu, jej realizácia je mimoriadne náročná. Transformácia, ktorá mala priniesť inovácie a rast, teraz vyvoláva obavy o budúcnosť zamestnanosti a ekonomickej stability veľkých podnikov. Zdravie týchto spoločností zasa ovplyvňuje menších subdodávateľov. Tí si zasa už nemôžu dovoliť ďalšie investície do výskumu a vývoja.

Hromadné prepúšťanie (súčasné aj plánované) má a bude mať ďalekosiahle sociálne dôsledky pre ľudí aj pre hospodárstvo niektorých regiónov. Strata tisícov pracovných miest vedie k zvýšeniu nezamestnanosti a poklesu spotreby, čo sa prejaví na nižšom dopyte po výrobkoch, najmä takých, ako sú automobily. Automobilový priemysel je kľúčovým odvetvím v mnohých regiónoch Európy a problémy v tomto sektore by mohli mať reťazový účinok na ďalšie odvetvia, ako je oceliarsky, chemický alebo elektronický priemysel.

Rastúci počet pracovných miest súvisiacich s elektromobilitou v súčasnosti nedokáže kompenzovať prepúšťanie v dôsledku prechodu na elektromobily. Jedným z hlavných dôvodov je mimoriadne tvrdá konkurencia v podobe USA alebo Číny, ktoré finančne podporujú investície vo svojich krajinách viac ako Európska únia. Už teraz sa hovorí o presune výroby trakčných batérií a polovodičov z Európy do Číny a USA. Ústup investícií a zákaziek v Európe je zreteľne cítiť aj na Slovensku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ďalšie obavy vyvoláva prepúšťanie. Celé odvetvie má vážny problém

Veľké prepúšťanie v Nemecku potvrdené. O prácu príde 3500 ľudí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spotrebiteľské správy. Lexus – spoľahlivé auto na dlhé roky

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LexusAustralia). Lexus sa stal lídrom Consumer Reports v oblasti spoľahlivosti vozidiel vo veku 5 - 10 rokov, pričom v rokoch…

Vozidlá Tesla sa môžu pri nesprávnom ťahaní vznietiť. Ako ťahať vozidlo Tesla

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Americká spoločnosť poskytla zákazníkom podrobné pokyny, ako ťahať vozidlá Tesla. Pri nesprávnom ťahaní môže dôjsť k požiaru elektrických vozidiel.…

Nové batérie zvýšia dojazd elektromobilov o 70 percent – a to nie je všetko

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@TheEngineersPost). Švédski výskumníci vyvinuli nové batérie, ktoré možno použiť ako zdroj energie pre telefóny, notebooky aj elektrické vozidlá. Očakáva sa, že…

Špionážne zábery prvého elektrického Ferrari. Auto vydáva zvuky motora V8 – VIDEO

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Acriore). Nový model Ferrari bol spozorovaný v akcii. Vozidlo v kamufláži je údajne vôbec prvé čisto elektrické Ferrari. Vozidlo v…

Volkswagen odhaľuje svoje nové SUV. Nástupca modelu Tiguan Allspace je skvelou voľbou pre rodiny

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisualCarReviews). Volkswagen je pripravený uviesť na trh nástupcu modelu Tiguan Allspace. Ako bude nové SUV vyzerať a čo by mohlo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov