Novinky, Zaujímavosti,

Nový Aston Martin Vanquish je oficiálny. Vlajková loď je späť s výkonným motorom V12

5.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Briti sa po letných prázdninách vrátili s prekvapením v podobe návratu vlajkovej lode Grand Tourer do ponuky výrobcu z Gaydonu. Nový Aston Martin Vanquish...

5.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear).

Briti sa po letných prázdninách vrátili s prekvapením v podobe návratu vlajkovej lode Grand Tourer do ponuky výrobcu z Gaydonu. Nový Aston Martin Vanquish tretej generácie debutuje s výkonným preplňovaným motorom V12 ako najrýchlejší model v 111-ročnej histórii značky. Čo o ňom vieme?

Briti sa po letných prázdninách vrátili s prekvapením v podobe návratu vlajkovej lode Grand Tourer do ponuky výrobcu z Gaydonu
Foto: youtube.com/@TopGear

Po šesťročnej prestávke sa do ponuky britskej značky vracia Aston Martin Vanquish. Nová tretia iterácia vlajkovej lode Grand Tourer je – ako tvrdí výrobca – najlepšou vlajkovou loďou v 111-ročnej histórii značky a zároveň najrýchlejším sériovo vyrábaným Aston Martinom. Existuje dôvod, prečo sa do predaja dostane iba 1 000 kusov.

Predstavením modelu Vanquish sme zavŕšili novú generáciu ponuky športových vozidiel Aston Martin. Vanquish je skutočnou vlajkovou loďou v každom ohľade. Takou, ktorá ďalej napĺňa naše poslanie vytvárať najvýkonnejšie, najkrajšie a najvzrušujúcejšie vozidlá na trhu ultraluxusných športových vozidiel. Vanquish je najvernejší z Aston Martinov. Je dokonale navrhnutý a dokonale skonštruovaný a stanovuje nové štandardy výkonu, štýlu a luxusu pre novú generáciu znalcov.

Aston Martin Vanquish nezameniteľná a mohutná silueta

Aston Martin Vanquish meria 4850 mm na dĺžku, 1290 mm na výšku a 2044 mm na šírku. Nový Vanquish s rázvorom 2885 mm pôsobí dojmom mohutného a silného kupé, ktoré pod svojou dlhou kapotou skrýva niečo výnimočné – v skutočnosti to tak naozaj je.

Predný nárazník zdobí výrazná obrovská mriežka s horizontálnymi mriežkami, veľké tienidlá svetlometov s jedinečnými charakteristickými svetlami LED a karbónové vložky nárazníka. Najpôsobivejším prvkom je však kapota motora s rozmerným výčnelkom prekrývajúcim predný nárazník. Kapota má tiež integrované karbónové výduchy vzduchu, ktoré zabezpečujú lepšie prúdenie vzduchu v motorovom priestore.

Z profilu vyzerá vozidlo veľmi silno. Pri pohľade na Vanquish zboku vidíte, aká dlhá je jeho predná časť a ako je špička nárazníka špecifickým spôsobom pretiahnutá cez mriežku – z tohto pohľadu vyzerá ako hladný žralok. Nízka a pretiahnutá vlajková loď vyzerá fenomenálne. Na prvý pohľad upúta aj panel a pôsobivo veľké prahy, ktoré boli vyrobené z uhlíkových vlákien, rovnako ako nafúknuté podbehy kolies. Veľmi pôsobivé sú aj zadné dvere – futuristické a veľmi masívne. Je tu veľký karbónový panel, obrovský difúzor a štyri koncovky výfuku, z ktorých vychádza rev dvanásťvalcového agregátu.

Aston Martin Vanquish – elegantný a moderný

V kabíne Aston Martin Vanquish sa spája šport s eleganciou. Na povrchovú úpravu interiéru boli použité vysokokvalitné materiály zmiešané s pevnými panelmi z uhlíkových vlákien. Digitálne prístroje (10,25 palca) dvojramenný volant s dotykovými trackpadmi, nový multimediálny systém (10,25 palca) alebo stredový tunel prepchatý fyzickými tlačidlami – to všetko sme už videli v nových modeloch značky. V druhej časti kabíny dvojmiestneho GT bol pre cestujúcich vyčlenený priestor na štyri kufre, ktoré si môžu zbaliť na dlhšiu cestu.

Luxus ide ruka v ruke s modernosťou, pretože nový Vanquish je vybavený množstvom bezpečnostných a asistenčných systémov a ponúka bezdrôtovú podporu pre Apple CarPlay alebo Android Auto. Z informačno-zábavného systému môže vodič využívať aj rozsiahlu navigáciu a ďalšie online funkcie. O komfortný dojazd sa postará aj audiosystém Bowers & Wilkins s 15 reproduktormi na palube.

Aston Martin Vanquish – výkonný V12 a lepšie jazdné vlastnosti

Nový Aston Martin Vanquish sa vracia s preplňovaným dvanásťvalcom s objemom 5,2 litra. Tento agregát generuje 835 k (pri 6 500 ot/min) a 1 000 Nm (pri 2 500 – 5 000 ot/min), čo pri čistej hmotnosti 1 774 kg – v kombinácii s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá prenáša všetok krútiaci moment na zadnú nápravu – umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,3 sekundy a maximálnu rýchlosť 345 km/h.

Bolo nepredstaviteľné, že by nový vlajkový model Aston Martin poháňalo niečo iné ako motor V12. Preto náš tím inžinierov kompletne prepracoval existujúci 5,2-litrový motor Twin-Turbo – od odliatku bloku až po hlavy valcov. Vďaka ambicióznym cieľom zvýšiť výkon a krútiaci moment a rovnako ambicióznym cieľom zlepšiť jazdné vlastnosti, účinnosť a súlad s globálnymi emisiami je výsledkom moderné majstrovské dielo.

Podobne ako DB12 a Vantage, aj nový Vanquish je postavený na hliníkovej konštrukcii karosérie s dvojitým vahadlovým zavesením vpredu a viacprvkovým vzadu. Dodatočné výstuhy podvozku zabezpečujú o 75 % vyššiu bočnú tuhosť v porovnaní s predchádzajúcim vlajkovým modelom Aston Martin DBS 770 Ultimate. Predĺženie rázvoru o približne 80 mm (medzi stĺpikom A a prednou nápravou) si vyžiadalo lepšie priečne vystuženie motora, ktoré zabezpečilo väčšiu torznú a bočnú tuhosť medzi prednými vežami zavesenia. Lepšia tuhosť uloženia tlmičov Bilstein DTX, nových a špeciálne kalibrovaných pre Vanquish, sa prejavuje vo vyššom komforte a príkladných jazdných vlastnostiach.

Vozidlo štandardne jazdí na 21-palcových diskoch, pre ktoré sú k dispozícii dve sady pneumatík – Pirelli P Zero (letné) alebo Pirelli P Zero Winter 2 (zimné). Vpredu pneumatiky s rozmermi 275/35, vzadu širšie pneumatiky s rozmermi 325/30. Za kovanými diskami sa nachádzajú keramické brzdové kotúče (410 mm – vpredu, 360 mm – vzadu) a 6- (vpredu) a 4-piestikové strmene

Vozidlá sa už dajú objednať, ale cena zostáva záhadou. Prečo? Nuž, dá sa povedať, že pre zákazníkov, ktorí majú o nový model skutočný záujem, cena nebude hrať rolu.
Foto: youtube.com/@TopGear

Aston Martin Vanquish – limitovaný na 1 000 kusov

Vozidlá sa už dajú objednať, ale cena zostáva záhadou. Prečo? Nuž, dá sa povedať, že pre zákazníkov, ktorí majú o nový model skutočný záujem, cena nebude hrať rolu. Najmä preto, že sa vyrobí len 1 000 kusov. To však nič nemení na skutočnosti, že tak ako pri všetkých ostatných modeloch Aston Martin, aj v rámci programu „Q“ budú môcť zákazníci ku konfigurácii svojho vysnívaného exemplára pristupovať úplne individuálne. V rámci programu Q môžu zákazníci sami meniť vzhľad drobných prvkov, úplne prepracovať dizajn kokpitu podľa vlastných predstáv a použiť materiály či farby, ktoré nenájdu v štandardnom konfigurátore.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Aston Martin Vanquish Jamesa Bonda je v dražbe

Aston Martin DBX prešiel faceliftom. Koniec základnej verzie a nový interiér


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Pri akej teplote vymeniť letné pneumatiky za zimné

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Z hľadiska minimálnych a maximálnych teplôt môžu byť rozdiely medzi horúcim a chladným obdobím viac ako 80 stupňov Celzia.…

Spotrebiteľské správy. Lexus – spoľahlivé auto na dlhé roky

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LexusAustralia). Lexus sa stal lídrom Consumer Reports v oblasti spoľahlivosti vozidiel vo veku 5 - 10 rokov, pričom v rokoch…

Vozidlá Tesla sa môžu pri nesprávnom ťahaní vznietiť. Ako ťahať vozidlo Tesla

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Americká spoločnosť poskytla zákazníkom podrobné pokyny, ako ťahať vozidlá Tesla. Pri nesprávnom ťahaní môže dôjsť k požiaru elektrických vozidiel.…

Nové batérie zvýšia dojazd elektromobilov o 70 percent – a to nie je všetko

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@TheEngineersPost). Švédski výskumníci vyvinuli nové batérie, ktoré možno použiť ako zdroj energie pre telefóny, notebooky aj elektrické vozidlá. Očakáva sa, že…

Špionážne zábery prvého elektrického Ferrari. Auto vydáva zvuky motora V8 – VIDEO

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Acriore). Nový model Ferrari bol spozorovaný v akcii. Vozidlo v kamufláži je údajne vôbec prvé čisto elektrické Ferrari. Vozidlo v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov