Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Volkswagen plánuje prepúšťanie a zatváranie tovární

5.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsBOOM). Skupina Volkswagen je nútená utiahnuť si opasok a znížiť výdavky. Nemecký gigant už nejaký čas uplatňuje novú politiku na dosiahnutie úspor. Tú mieni uplatniť...

5.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsBOOM).

Skupina Volkswagen je nútená utiahnuť si opasok a znížiť výdavky. Nemecký gigant už nejaký čas uplatňuje novú politiku na dosiahnutie úspor. Tú mieni uplatniť aj na svoju hlavnú značku, čo práve oznámil.

Volkswagen plánuje prepúšťanie a zatváranie tovární.
Foto: youtube.com/@CarsBOOM

Volkswagen zvažuje prepúšťanie a zatváranie tovární

Keďže opatrenia zavedené na dosiahnutie úspor nestačia, Volkswagen ukončil garanciu zamestnanosti. To znamená, že je možné prepúšťanie z prevádzkových dôvodov. Podľa publikácie nemeckého Automobilwoche hrozí zatvorenie najmenej jedného závodu.

Ako spoločnosť oznámila po zasadnutí predstavenstva, platnosť existujúcej záruky zamestnanosti, ktorá vylučovala povinné prepúšťanie do roku 2029, sa skončí. Nie je žiadnym tajomstvom, že pre zamestnancov hlavnej značky Volkswagen je to veľmi zlá správa.

Proti takémuto riešeniu sa postavila šéfka zamestnaneckej rady Daniela Cavallo, ktorá v osobitnom vydaní novín zamestnaneckej rady „Mitdeterminieren“ uviedla, že takéto plány predstavujú „útok na naše zamestnanie, miesta a kolektívne zmluvy. Spochybňuje to samotný VW, a tým aj srdce koncernu. Budeme sa proti tomu tvrdo brániť“. – Cavallo uviedol: „V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že… „Vďaka mne nedôjde k zatváraniu závodov VW!“ Vo VW majú zástupcovia zamestnancov spolu so spolkovou krajinou Dolné Sasko väčšinu v dozornej rade.

Hlavná značka nemeckej skupiny dosahuje horšie výsledky ako Škoda, Seat a Audi

Nie je žiadnym tajomstvom, že Volkswagen ako hlavná značka koncernu Volkswagen výrazne zaostáva za sesterskými spoločnosťami Škoda, Seat a Audi. Značka bojuje s vysokými nákladmi a najhoršie vyzerá z hľadiska výnosov.

V roku 2023 bol zavedený nový program úspor nákladov, ktorý by mal priniesť obrat a do roku 2026 zlepšiť výsledok o desať miliárd eur. Súčasný slabý predaj, ktorý nezlepšil obchodné výsledky, však situáciu ešte zhoršuje. V dôsledku toho sa podľa denníka Handelsblatt hľadajú úspory vo výške až štyroch miliárd eur.

Súčasný slabý predaj, ktorý nezlepšil obchodné výsledky, však situáciu ešte zhoršuje.
Foto: youtube.com/@CarsBOOM

Prijatý postup nie je dobrou správou pre zamestnancov, ktorí sa obávajú o svoje pracovné miesta. Generálny riaditeľ Oliver Blume to odôvodnil neustále sa zhoršujúcou situáciou:

„Európsky automobilový priemysel sa nachádza vo veľmi zložitej a vážnej situácii. Hospodárske prostredie sa stalo ešte zložitejším a do Európy prichádzajú noví dodávatelia. Okrem toho najmä Nemecko zaostáva z hľadiska konkurencieschopnosti. V tomto prostredí musíme teraz ako spoločnosť konať dôsledne,“ uviedol v tlačovej správe.

Zamestnanecká rada nesúhlasí s plánovanou politikou pre zamestnancov spoločnosti Volkswagen:

„Vedenie ide úplne nesprávnou cestou. Namiesto toho, aby teraz prešlo do ofenzívy a proti neúspechom z minulosti sa postavilo s plánom pre budúcnosť, diktuje úspory,“ hovorí Daniela Cavallo v publikácii Mitbestimmen.

Budú dosiahnuté úspory znamenať pre značku Volkswagen úspech? Odpoveď na túto otázku možno očakávať v dlhodobom horizonte. IG Metall teraz vyzýva Volkswagen, aby neodkladal nadchádzajúce rokovania o kolektívnej zmluve. Odborový zväz požaduje, aby si VW sadol za rokovací stôl v septembri, a nie v októbri.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výroba automobilov v Spojenom kráľovstve sa v júli zrýchlila

Ďalšie obavy vyvoláva prepúšťanie. Celé odvetvie má vážny problém


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Pri akej teplote vymeniť letné pneumatiky za zimné

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@lemon_films). Z hľadiska minimálnych a maximálnych teplôt môžu byť rozdiely medzi horúcim a chladným obdobím viac ako 80 stupňov Celzia.…

Spotrebiteľské správy. Lexus – spoľahlivé auto na dlhé roky

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LexusAustralia). Lexus sa stal lídrom Consumer Reports v oblasti spoľahlivosti vozidiel vo veku 5 - 10 rokov, pričom v rokoch…

Vozidlá Tesla sa môžu pri nesprávnom ťahaní vznietiť. Ako ťahať vozidlo Tesla

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Americká spoločnosť poskytla zákazníkom podrobné pokyny, ako ťahať vozidlá Tesla. Pri nesprávnom ťahaní môže dôjsť k požiaru elektrických vozidiel.…

Nové batérie zvýšia dojazd elektromobilov o 70 percent – a to nie je všetko

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@TheEngineersPost). Švédski výskumníci vyvinuli nové batérie, ktoré možno použiť ako zdroj energie pre telefóny, notebooky aj elektrické vozidlá. Očakáva sa, že…

Špionážne zábery prvého elektrického Ferrari. Auto vydáva zvuky motora V8 – VIDEO

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Acriore). Nový model Ferrari bol spozorovaný v akcii. Vozidlo v kamufláži je údajne vôbec prvé čisto elektrické Ferrari. Vozidlo v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov