Novinky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Mýtus alebo skutočnosť: Terénne vozidlá majú na úzkych uliciach prednosť. Kedy toto pravidlo platí?

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@stevehammes). Mnohí vodiči si pravdepodobne neuvedomujú, že v určitých situáciách sú povinní cúvať, aby umožnili prejazd väčším vozidlám. To však neznamená, že väčšie vozidlá majú...

6.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@stevehammes).

Mnohí vodiči si pravdepodobne neuvedomujú, že v určitých situáciách sú povinní cúvať, aby umožnili prejazd väčším vozidlám. To však neznamená, že väčšie vozidlá majú vždy prednosť pred menšími. Je teda mýtus alebo fakt, že terénne vozidlá majú na úzkych uliciach prednosť, a za akých podmienok môže toto pravidlo platiť?

Mýtus alebo skutočnosť: Terénne vozidlá majú na úzkych uliciach prednosť. Kedy toto pravidlo platí?
Foto: youtube.com/@stevehammes

Ak na úzkych uliciach, na svahoch, na rampách a na akomkoľvek úseku cesty nemajú dve vozidlá priestor na vzájomné predbiehanie a neexistuje značka, ktorá by určovala poradie predbiehania, prednosť má vozidlo, ktoré je vyššie.

Ak sa však stretnú napríklad autobus a mikrobus, prednosť má ten, ktorý prepravuje cestujúcich.

Čo sa však stane, ak sa stretnú osobné a terénne vozidlo?

Kedy ste povinní cúvnuť?

Pravidlá cestnej premávky majú zabrániť nehodám a pomôcť plynulosti premávky. Platí to aj v prípade, že sa na úzkej ceste stretnete s iným vodičom.

Ak neexistuje dopravná značka, ktorá by určovala, kto má právo prednosti v jazde, prednosť sa určuje podľa veľkosti vozidla.

Ak teda na úzkych cestách nemajú dve vozidlá priestor na vzájomné predbiehanie, musíte cúvať:

  • stretnete skupinu vozidiel;
  • stretnete nákladné vozidlo;
  • stretnete vozidlo verejnej osobnej dopravy.

V každej z týchto situácií teda musíte dať prednosť protiidúcemu vozidlu. Samozrejme, ak riadite osobné vozidlo.

Ale ak stretnete auto, ste povinný dať prednosť?

Mýtus alebo skutočnosť: terénne vozidlá majú na úzkych uliciach prednosť v jazde

Ak napríklad minibus prechádza okolo sklápacieho vozidla prevážajúceho štrk, osobné vozidlo má právo prednosti v jazde. Ak je cesta príliš úzka, vodič sklápacieho vozidla musí cúvnuť, aby uvoľnil cestu minibusu.

Terénne vozidlá patria do rovnakej kategórie ako všetky ostatné vozidlá. Aj keď sú väčšie, majú pohon všetkých štyroch kolies a sú väčšie, možno ich riadiť s vodičským preukazom skupiny B. Ich hmotnosť teda nepresahuje 3,5 tony.

Ak teda šoférujete malé auto na úzkej, šikmej ceste a ste v kopci, keď sa z opačného smeru blíži vozidlo SUV, ste povinní cúvnuť.
Foto: youtube.com/@Toilu

Keď sa teda osobné a terénne vozidlo stretnú, platí pravidlo rovnakej kategórie. Ak teda šoférujete malé auto na úzkej, šikmej ceste a ste v kopci, keď sa z opačného smeru blíži vozidlo SUV, ste povinní cúvnuť, aby ste mu poskytli priestor na obehnutie.

Ak však idete z kopca, vodič SUV musí cúvnuť, aby vám uvoľnil cestu.

Ak sa však táto križovatka nachádza na rovnej ceste, ide o „malú dohodu“. Za normálnych okolností by mal cúvací manéver vykonať skúsenejší vodič. Častejšie však bude cúvať vodič menšieho vozidla. Je to preto, že je pre neho jednoduchšie vykonať tento manéver a môže rýchlejšie nájsť miesto na zaparkovanie, aby umožnil cúvajúcemu vozidlu prejsť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nedostatok sily? Skontrolujte palivový filter!

Aká je maximálna rýchlosť, ak máte strešný nosič


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Mercedes-Benz oznamuje vlastné polovodičové batérie. Dojazd by sa mohol zvýšiť až o 80 %

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Spoločnosti Mercedes-Benz a Factorial vytvorili novú technológiu pre batérie elektromobilov, ktorá by podľa nemeckej automobilky zvýšila dojazd až o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov