Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Alkohol na čerpacích staniciach. V ktorých krajinách je dostupný a v ktorých zakázaný?

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roxane 134). Alkoholické nápoje nie je možné kúpiť na čerpacích staniciach okrem iného vo Švédsku, Holandsku a Litve. Úrady vo Francúzsku, Slovinsku a Portugalsku sa...

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Roxane 134).

Alkoholické nápoje nie je možné kúpiť na čerpacích staniciach okrem iného vo Švédsku, Holandsku a Litve. Úrady vo Francúzsku, Slovinsku a Portugalsku sa rozhodli zakázať predaj alkoholu v noci. A kde na to neexistujú žiadne obmedzenia?

Alkohol na čerpacích staniciach. V ktorých krajinách je dostupný a v ktorých zakázaný?
Foto: shutterstock.com/Roxane 134

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Nemecku

V Nemecku je predaj alkoholu na čerpacích staniciach možný, ale v obmedzenom množstve. V roku 2011 Spolkový správny súd stanovil povolené limity predaja alkoholu na čerpacích staniciach do 2 litrov na osobu v prípade nápojov s obsahom alkoholu do 8 %, do 1 litra na osobu v prípade nápojov s obsahom alkoholu od 8 do 14 % a do 0,1 litra v prípade nápojov s obsahom alkoholu nad 14 %. Okrem toho sa alkoholické nápoje nesmú podávať ani predávať na čerpacích staniciach na diaľniciach v čase od polnoci do 7.00 h.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach vo Francúzsku

Vo Francúzsku je predaj nápojov s obsahom alkoholu na čerpacích staniciach zakázaný v čase od 18.00 do 8.00 hod.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Španielsku

V Španielsku je otázka predaja alkoholických nápojov na čerpacích staniciach opakovanou témou politických a spoločenských diskusií na celoštátnej úrovni, ako aj na úrovni 17 autonómnych spoločenstiev krajiny. Podľa stratégie vypracovanej na roky 2017 – 2024 je v obchodoch a stravovacích zariadeniach na čerpacích staniciach zakázaný predaj alkoholu s obsahom alkoholu vyšším ako 20 %. Vo väčšine španielskych regiónov si vodič alebo spolujazdec vozidla nekúpi alkohol v čase od 22.00 do 6.00 hod.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Poľsku

Návrh zákazu predaja alkoholu na čerpacích staniciach v noci v Poľsku je pripravený. Zákaz by mohol platiť už od 1. januára 2025, konečné rozhodnutie sa prijme po verejnej konzultácii. V súčasnosti predaj nie je zakázaný.

Európska komisia koncom júna informovala, že už 12 krajín EÚ zakázalo alebo obmedzilo predaj alkoholických nápojov na čerpacích staniciach.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Portugalsku

Právne predpisy platné v Portugalsku od roku 2013 povoľujú predaj všetkých alkoholických nápojov na čerpacích staniciach, ale len v čase od 8.00 do 24.00 hod.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Českej republike

Vo Francúzsku sa rozhodli zakázať predaj nápojov s obsahom alkoholu na čerpacích staniciach v čase od 18.00 do 8.00 hod. V roku 2018. vtedajší minister zdravotníctva Adam Vojtiech navrhol obmedziť predaj alkoholu na čerpacích staniciach, ale nakoniec nezískal potrebnú podporu.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach na Slovensku

Na Slovensku, rovnako ako v Českej republike alebo Poľsku, je alkohol dostupný v každom licencovanom prevádzke. V roku 2023 jeden z konzervatívnych poslancov Národnej rady navrhol zákaz predaja alkoholických nápojov na čerpacích staniciach, ale táto myšlienka sa v parlamente ani nedostala na hlasovanie.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Slovinsku

V Slovinsku alkohol kúpite takmer na každej čerpacej stanici, ale predaj je obmedzený. Od roku 2003 nemôžete kúpiť alkohol v obchodoch a na čerpacích staniciach medzi 21.00 a 6.00 hodinou.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Litve

V Litve bol v roku 2016 zakázaný predaj alkoholu na čerpacích staniciach a o rok neskôr vstúpil do platnosti aj zákaz konzumácie alkoholu v autách cestujúcimi, vo verejnej doprave, na uliciach, štadiónoch a v parkoch. Alkoholické nápoje v Litve je možné zakúpiť len od pondelka do soboty medzi 10.00 a 20.00 h a v nedeľu medzi 10.00 a 15.00 h.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Lotyšsku a Estónsku

V Lotyšsku a Estónsku nie je možné zakúpiť alkohol v obchodoch vrátane čerpacích staníc v čase od 22.00 do 22.00 hod. v Estónsku a od 22.00 do 8.00 hod. v Lotyšsku. V lotyšskom parlamente v súčasnosti prebiehajú práce na skrátení času predaja alkoholu, ale návrh na zákaz predaja alkoholu na čerpacích staniciach nezískal dostatočnú podporu. Poslanci okrem iného argumentovali tým, že predajňa fungujúca na stanici je často jediným predajným miestom v danej oblasti. V Estónsku sa návrh na možné obmedzenie predaja alkoholických nápojov na čerpacích staniciach zvažoval len pred niekoľkými rokmi.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach vo Švédsku

Vo Švédsku je predaj alkoholu na čerpacích staniciach zakázaný, rovnako ako v iných maloobchodných predajniach vrátane obchodov s potravinami. V krajine platia najprísnejšie predpisy v EÚ a nákup alkoholu s obsahom alkoholu vyšším ako 3,5 % je možný len v štátnej sieti predajní s alkoholom Systembolaget. Tieto predajne sú spravidla otvorené v pracovných dňoch od 10.00 do 19.00 a v sobotu do 15.00.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach vo Fínsku

Vo Fínsku, kde je zdanenie alkoholických nápojov najvyššie v EÚ, má výhradné právo predávať vodku, likéry a väčšinu vín štátna spoločnosť Alko, ktorej predajne sú otvorené od 9.00 do 21.00 (v sobotu do 18.00). V predajniach potravín vrátane tých, ktoré sa nachádzajú na čerpacích staniciach, je možné predávať len alkoholické nápoje s obsahom alkoholu do 8 %, pričom nápoje s obsahom alkoholu nad 2,8 % je možné zakúpiť do 21.00 h. Reštaurácie nachádzajúce sa na čerpacích staniciach, ktoré majú príslušné licencie, môžu na mieste podávať aj liehoviny.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Nórsku

Alkohol sa na čerpacích staniciach v Nórsku nepredáva, ale pravidelne sa vedú politické diskusie o jeho povolení. V niektorých prípadoch, keď je čerpacia stanica zároveň obchodom so zmiešaným tovarom, môže miestny orgán predaj alkoholu povoliť, ale v praxi ide o zriedkavé prípady.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Dánsku

Dánsko má najliberálnejšie predpisy o alkohole v Škandinávii. V tejto krajine sa alkohol predáva na čerpacích staniciach rovnako ako v iných obchodoch.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Taliansku

Taliansko je známe svojimi elegantnými supermarketmi na čerpacích staniciach pozdĺž diaľnic a dôležitých ciest po celej krajine. Sieť týchto predajní, ktoré sú kombináciou baru, reštaurácie a supermarketu, predáva alkohol, najmä víno, často vysokej kvality a z miestnych pivníc v regióne. Ich predaj nie je nijako obmedzený.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Rakúsku

Podobná situácia je aj v Rakúsku, kde je alkohol jedným z najdôležitejších položiek dostupných na tamojších čerpacích staniciach a predáva sa na základe príslušnej licencie. Dostupnosť alkoholu na čerpacích staniciach je nespochybniteľná najmä vďaka liberálnym predpisom, ktoré stanovujú prípustné množstvo alkoholu v krvi vodiča na 0,5 promile.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Spojenom kráľovstve

V Spojenom kráľovstve môžu čerpacie stanice predávať alkohol od roku 2013, ak získajú licenciu. O udelení licencie na predaj alkoholu a jej podmienkach, ako aj o tom, či sa alkohol môže predávať počas určitých hodín alebo 24 hodín denne, rozhodujú spravidla miestne orgány. V Škótsku a Severnom Írsku je predaj alkoholu povolený len do 22.00 alebo 23.00 hod.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Belgicku

Nová legislatíva v Belgicku od 1. apríla 2025 zakazuje predaj alkoholických nápojov na čerpacích staniciach pozdĺž diaľnic v čase od 22.00 do 7.00 h. Výnimku tvoria prícestné reštaurácie, kde bude naďalej možné alkoholické nápoje zakúpiť. Zákaz predaja alkoholu však v plnej miere platí na holandských čerpacích staniciach. Iná situácia je v Luxembursku, kde väčšina čerpacích staníc spolupracuje so supermarketmi, ktoré majú v ponuke všetky druhy alkoholu.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Srbsku

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Srbsku je legálny, ak je kupujúci starší ako 18 rokov. V roku 2011 belehradská samospráva prijala uznesenie, ktorým zakázala predaj alkoholu na čerpacích staniciach a iných maloobchodných predajniach od 22.00 do 6.00 h, ale srbský ústavný súd ho označil za nezlučiteľné so základným zákonom krajiny.

Vo Švédsku, Holandsku, Litve a ďalších krajinách zakazujú predaj alkoholických nápojov na čerpacích staniciach.
Foto: youtube.com/@CityNews

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Izraeli

V Izraeli môžu bary a reštaurácie predávať alkohol len v čase od 23.00 do 6.00 hod. ráno.

Počas dňa sa alkoholické nápoje môžu kúpiť aj v obchodoch pri čerpacích staniciach. Koncom júna izraelský parlament povolil predaj vína vo štvrtok a v dňoch pred židovskými sviatkami v čase od 23.00 do 02.00 hod. Výnimka slúži na uľahčenie prípravy na tradičné oslavy šabatu a iných židovských sviatkov. A týka sa len veľkých supermarketov a zákazníkov, ktorí si okrem vína kupujú aj iné produkty.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v USA

V USA sa zákony týkajúce sa predaja alkoholu na čerpacích staniciach a v iných obchodoch s potravinami značne líšia. A závisia od štátnych a v niektorých prípadoch dokonca od miestnych predpisov. Takmer vo všetkých štátoch môžeme na čerpacích staniciach kúpiť slabé alkoholické nápoje, ako je pivo alebo víno. Silnejší alkohol však môžeme kúpiť komplikovanejšie: v 19 z 50 štátov ho predávajú len bežné obchody, zatiaľ čo v ostatných štátoch ho zvyčajne predávajú len špeciálne obchody s alkoholom, ktoré určia miestne orgány.

Predaj alkoholu na čerpacích staniciach v Kanade

V Kanade závisí predaj alkoholu od predpisov v každej z trinástich provincií a teritórií. V najľudnatejšej provincii Ontario bol predaj alkoholických nápojov donedávna obmedzený na tri siete obchodov s alkoholom. Ale miestna vláda zákon liberalizovala a 450 obchodov s alkoholom teraz môže predávať pivo a cider a 226 z nich aj víno. Od 5. septembra tohto roku bude pivo, cider a víno dostupné v malých sídliskových predajniach. Od 31. októbra tohto roku budú môcť tieto nápoje predávať všetky predajne potravín vrátane tých, ktoré sa nachádzajú na čerpacích staniciach s licenciou (PAP).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako dlho trvá, kým alkohol opustí krvný obeh. Bude mi zadržaný vodičský preukaz, ak odmietnem test?

Jeho telo produkuje alkohol. Sudca: Nevinný z jazdy pod vplyvom alkoholu!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov