Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@renewedenergy). Spoločnosť Mingyang Smart Energy minulý týždeň oznámila, že v rámci projektu v čínskom Hainane nainštalovala „najväčšiu veternú turbínu na svete“. Turbína poskytuje výkon až...

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@renewedenergy).

Spoločnosť Mingyang Smart Energy minulý týždeň oznámila, že v rámci projektu v čínskom Hainane nainštalovala „najväčšiu veternú turbínu na svete“. Turbína poskytuje výkon až 20 MW, čím prekonáva svoj predchádzajúci 18 MW model z roku 2023.

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete.
Foto: youtube.com/@renewedenergy

Podľa spoločnosti Mingyang je turbína MySE18.X-20MW navrhnutá tak, aby bola ľahká, modulárna a vysoko spoľahlivá. S masívnym priemerom veterného rotora 260 – 292 m má maximálnu plochu veterného záberu 66 966 m2 – to je viac ako 12 futbalových ihrísk NFL.

Spoločnosť má za sebou výstavbu najväčších turbín, aké kedy oceány videli, a uvádza, že pri priemernej ročnej rýchlosti vetra 8,5 m/s dokáže jej nová turbína vyrobiť 80 miliónov kWh elektrickej energie, čo by údajne stačilo na napájanie bytov pre 96 000 obyvateľov ročne.

Pri takejto veľkej turbíne by sme mohli dúfať, že vydrží extrémne počasie. Spoločnosť Mingyang uviedla, že túto turbínu postavila tak, aby odolala tajfúnom s rýchlosťou vetra až 79,8 m/s (178,5 mph).

Na veľkosti záleží

Ambiciózne projekty, ako je tento, sú dôležité nielen na zvýšenie výroby čistej energie, ale aj na zvýšenie nákladovej efektívnosti tohto úsilia.

Najvýkonnejšia veterná turbína na svete postavená čínskou spoločnosťou, ktorá mení hru.

V správe Medzinárodnej agentúry pre obnoviteľné zdroje energie uverejnenej v auguste minulého roka sa uvádza, že globálny vážený priemer LCoE veternej energie na mori sa zmenil z viac ako dvojnásobne drahšieho ako najlacnejšia alternatíva fosílnych palív v roku 2010 na len o 17 % drahší v roku 2022. Počas tohto obdobia klesli náklady z 0,197 USD/kWh na 0,081 USD/kWh.

Táto správa tiež ilustruje, ako sú lokalizované náklady na elektrickú energiu (LCoE) z veternej energie na mori stále vysoké v porovnaní s inými obnoviteľnými zdrojmi energie, ako sú slnečná, vodná a geotermálna energia. Takže je potrebné urobiť ešte veľa práce, kým sa veterná energia z mora stane celosvetovo obľúbenejšou.

Existuje však obrovský potenciál na výrobu oveľa väčšieho množstva energie pre naše potreby z veterných projektov na mori. Vďaka stále silnému vetru na mori môžu tieto turbíny vyrábať energiu spoľahlivejšie a efektívnejšie ako veterné turbíny na pevnine.

Veľké veže a lopatky je tiež jednoduchšie prepravovať na more na lodiach ako po ceste. A s väčšími turbínami prichádza aj viac energie.

Spoločnosť Mingyang pracuje aj na väčšej turbíne na mori, ktorá bude schopná dodávať 22 MW energie. Tá by mala byť nainštalovaná budúci rok a jej plocha bude 75 477 m2. Už len keď o tom píšem, mám megalofóbiu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bude to najväčší štadión na svete. Prekoná severokórejského giganta o tisíc miest

Zmena klímy. Globálne otepľovanie sa opäť prejavuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov