Správy, Zaujímavosti,

Volvo priznáva porážku: Do roku 2030 nebude plne elektrické.

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DougDeMuro). Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až 100 % celosvetového predaja tvoriť...

8.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DougDeMuro).

Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až 100 % celosvetového predaja tvoriť plne elektrické a plug-in hybridné modely. Zvyšných 0 až 10 percent budú tvoriť mild hybridy. Nedávno to oficiálne oznámila automobilka, ktorá je súčasťou spoločnosti Geely.

Spoločnosť Volvo upúšťa od svojho plánu predávať od roku 2030 len plne elektrické vozidlá. V budúcnosti majú 90 až 100 % celosvetového predaja tvoriť plne elektrické a plug-in hybridné modely.
Foto: youtube.com/@DougDeMuro

V druhom štvrťroku 2024 predstavoval podiel plne elektrických vozidiel (BEV) spoločnosti Volvo Cars 26 percent. Je to najvyššie číslo spomedzi všetkých prémiových výrobcov. Spolu s plug-in hybridnými vozidlami (PHEV) dosiahla švédska značka 48 percent.

V nasledujúcom roku chce Volvo zvýšiť kombinovaný podiel vozidiel BEV a PHEV na 50 a 60 percent. Výrobca chce ponúkať kompletný sortiment BEV dlho pred koncom tohto desaťročia. Volvo v súčasnosti ponúka vo Veľkej Británii štyri vozidlá BEV: EX30, EX40, EC40 a EX90. Spolu s elektrickou dodávkou EM90 ponúkanou v Číne je to päť modelov. Podľa spoločnosti Volvo sa pripravuje ďalších päť elektrických vozidiel. Jedným z nich je zrejme elektrický sedan ES90, ktorý bol teraz predstavený.

Dlhodobým cieľom spoločnosti Volvo však zostáva stať sa výrobcom čisto elektrických vozidiel. Zmena plánov nebude mať žiadny významný vplyv na investičné plány spoločnosti.

Volvo ako dôvod zmeny cieľov uviedlo „zmenené podmienky na trhu a požiadavky zákazníkov“. Okrem toho rozširovanie nabíjacej infraštruktúry bolo pomalšie, ako sa očakávalo, na niektorých trhoch boli zrušené vládne stimuly a ďalšiu neistotu vyvolali clá na elektromobily z Číny. Je potrebná silnejšia a stabilnejšia vládna podpora prechodu na elektrickú mobilitu, píše spoločnosť Volvo.

Naša budúcnosť je elektrická

„Pevne veríme, že naša budúcnosť je elektrická,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Jim Rowan. „Je však jasné, že prechod na elektrifikáciu nebude lineárny a že zákazníci a trhy budú mať rôznu rýchlosť prijatia. Sme pragmatickí a flexibilní a zároveň si udržiavame vedúce postavenie v odvetví z hľadiska elektrifikácie a udržateľnosti.“

V dôsledku zmeny ambícií v oblasti elektrifikácie sa upraví aj plán na dosiahnutie CO2 neutrality. Cieľom spoločnosti Volvo je aj naďalej dosiahnuť do roku 2040 čisté nulové emisie skleníkových plynov.
Foto: youtube.com/@NobbyOnCars

V dôsledku zmeny ambícií v oblasti elektrifikácie sa upraví aj plán na dosiahnutie CO2 neutrality. Cieľom spoločnosti Volvo je aj naďalej dosiahnuť do roku 2040 čisté nulové emisie skleníkových plynov. Do roku 2030 sa majú emisie na jedno vozidlo znížiť o 65 až 75 % v porovnaní s rokom 2018 – predtým sa plánovalo 75 %. Cieľ do roku 2025 je teraz mínus 30 až 35 percent v porovnaní s rokom 2018 namiesto 40 percent. V prvom polroku boli emisie CO2 na automobil o 25 percent nižšie ako v roku 2018.

Spoločnosť Volvo považuje plug-in hybridy za preklenovacie riešenie. Najnovšie údaje ukázali, že približne polovica kilometrov, ktoré najazdia najnovšie plug-in hybridy Volvo, je poháňaná výlučne elektricky.

Záver

O trhu s elektromobilmi začíname uvažovať ako o hre domina: jeden výrobca za druhým ustupuje od svojich hrdých elektrifikačných ambícií. No to už nezmeníme. Dúfajme, že sa situácia v určitom okamihu opäť zmení. A dovtedy budú musieť ostatné odvetvia presadzovať svoju neutralitu voči skleníkovým plynom, aby zachránili klímu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové SUV značky Volvo sa už vyrába. Odstráni EX90 konkurenciu?

Volvo už neurobí žiadnu chybu. Elektrické modely nevytlačia spaľovacie modely tak rýchlo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v bungee jumpingu

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto. youtube.com/@guinnessworldrecords). Nissan Qashqai prekonal rekord v bungee jumpingu. Tento kúsok bol zorganizovaný pre reklamu. Nissan Qashqai vytvoril svetový rekord v…

Európsky automobilový priemysel riskuje pokuty vo výške miliárd eur. Šéf Renaultu hovorí

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sycomoream8959). Európskemu automobilovému priemyslu hrozia pokuty až do výšky 15 miliárd eur za nedodržanie úrovní emisií uhlíka. Európsky automobilový priemysel…

Sú čínske značky lepšie ako globálne značky? Túto štúdiu nevynecháte

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@joenohs1). Značky z Číny rastú impozantným tempom, čo čoraz viac oceňujú čínsky používatelia automobilov. Tu sú prekvapivé výsledky prieskumu spokojnosti…

Prvé fotografie nového Volkswagenu Tayron. Väčší brat Tiguanu debutuje 10. októbra

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomaticAddiction27). Volkswagen zverejnil prvý teaser pripravovaného modelu Tayron. Väčší brat modelu Tiguan bude predstavený 10. októbra. Prvé fotografie nového Volkswagenu…

Tesla Cybercab Robotaxi: Je to ono?

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TeslaJigsaw. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný svetelný pás podobný modelu Cybertruck. Žiarivo žltá dvojdverová verzia má údajne zadný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov