Novinky, Zaujímavosti,

Čo sa stane, ak nedoplníte palivo, keď sa rozsvieti kontrolka paliva?

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor). Ak je v nádrži málo paliva, na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka paliva. Má podobu palivového čerpadla alebo LED diódy v blízkosti ikony čerpadla....

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor).

Ak je v nádrži málo paliva, na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka paliva. Má podobu palivového čerpadla alebo LED diódy v blízkosti ikony čerpadla. Tu sa dozviete, čo sa stane, ak nedoplníte palivo, keď sa rozsvieti výstražná kontrolka paliva a budete pokračovať v jazde „na oranžovú“.

Ak je v nádrži málo paliva, na prístrojovej doske sa rozsvieti kontrolka paliva. Má podobu palivového čerpadla alebo LED diódy v blízkosti ikony čerpadla.
Foto: youtube.com/@PeterFinnTheCarDoctor

Všetci výrobcovia automobilov a mechanici odporúčajú vodičom vždy natankovať, aby sa vyhli nedostatku paliva. V zásade nikdy nejazdite s menej ako štvrtinou nádrže, aby ste sa vyhli rôznym problémom, ktoré môžu nastať.

Mnohí vodiči však túto radu nedbajú a jazdia, kým sa nerozsvieti kontrolka paliva. To znamená, že v nádrži zostalo veľmi málo paliva a už ide o núdzovú situáciu.

Čo však robiť, ak sa to stane v odľahlej oblasti a najbližšia čerpacia stanica je vzdialená desiatky kilometrov.

Koľko kilometrov môžete prejsť, keď sa rozsvieti kontrolka paliva?

Keď sa rozsvieti kontrolka paliva, znamená to, že vám v krátkom čase dôjde benzín alebo nafta.

Počítač vozidla spustí „výstrahu“, keď v nádrži zostane malé množstvo paliva. Vo všeobecnosti sa výstražná kontrolka paliva rozsvieti, keď vám v nádrži zostáva 10 % maximálneho množstva benzínu alebo nafty.

Ak má teda vaše vozidlo 40-litrovú nádrž, výstražná kontrolka paliva sa rozsvieti, keď vám zostanú približne 4 litre paliva. Čo znamená, že napríklad pri priemernej spotrebe paliva 8 l/100 km vám palivo dôjde maximálne za 50 km.

V závislosti od vášho štýlu jazdy a podmienok na ceste sa však táto vzdialenosť môže zvýšiť alebo znížiť.

Vyhnite sa preto takýmto nebezpečným situáciám. A keď sa rozsvieti kontrolka paliva, mali by ste okamžite doplniť palivo.

Keď dochádza palivo, palivové čerpadlo odoberie všetky nečistoty, ktoré sa časom nahromadili v nádrži. To môže spôsobiť upchatie čerpadla.
Foto: Súkromný archív

Čo sa stane, ak nedoplníte palivo, keď sa rozsvieti kontrolka paliva?

Keď dochádza palivo, palivové čerpadlo odoberie všetky nečistoty, ktoré sa časom nahromadili v nádrži. To môže spôsobiť upchatie čerpadla.

Palivové čerpadlo sa môže aj prehrievať, pretože niektoré používajú palivo na chladenie. Ak teda nie sú úplne ponorené do paliva, prehrievajú sa.

Preto, aby ste predišli týmto možným problémom, mali by ste tankovať, keď sa rozsvieti kontrolka paliva. Alebo ešte lepšie, nikdy nejazdite bez aspoň štvrtinovej nádrže benzínu alebo nafty.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mýtus alebo pravda: Znižuje prémiové palivo spotrebu? Rozdiel medzi naftou a benzínom

Jazdíte týmto štýlom? Tu sú skvelé spôsoby, ako jazdiť úspornejšie a znížiť účty za palivo


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L. Dongfeng Box…

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tvzrru). Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov