Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates). Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy spoza volantu? Jazda v meste,...

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates).

Zablokovaná križovatka, pol auta v jazdných pruhoch, keď majú chodci zelenú, čudné manévre iných vodičov, hlasné trúbenie… známe obrazy spoza volantu? Jazda v meste, najmä v hustej premávke, môže byť stresujúca nielen pre začínajúceho vodiča. Ak budete vedieť, ako plynulo jazdiť v mestskej džungli, dosiahnete cieľ plynulejšie a ušetríte palivo.

Plynulá jazda v meste. 5 jednoduchých tipov pre vodičov.
Foto: youtube.com/@InfilmAfterEffectsTemplates

Pravdepodobne väčšina vodičov sa už aspoň raz stretla s nešťastným správaním na ceste, pocitom bezmocnosti a zvukom klaksónov, ktoré sa za nimi ťahali. Je dôležité poučiť sa zo svojich chýb a neopakovať správanie, ktoré môže negatívne ovplyvniť nielen plynulosť, ale aj bezpečnosť vašej jazdy.

Pozerajte sa dopredu a predvídajte

Pri jazde predovšetkým pozorne sledujte cestu pred sebou a predvídajte nebezpečenstvá. Ak dostatočne včas uvidíte červenú alebo chodcov blížiacich sa k priechodu, budete môcť včas zareagovať. Vďaka tomu budete môcť vopred odhadnúť, či budete môcť napríklad včas opustiť križovatku, aby ste sa vyhli uviaznutiu a jej zablokovaniu. Pozorným sledovaním dopravnej situácie sa môžeme vyhnúť aj zablokovaniu priechodu pre chodcov alebo priechodu pre cyklistov.

V mestách, kde je intenzita premávky vyššia, je kľúčové jazdiť plynulo a prehľadne pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Vodiči sa často sústreďujú na to, aby za každú cenu získali späť čas strávený státím v zápchach alebo na semaforoch, a jazdia nervózne, ale chaotická jazda nielenže zvyšuje riziko chýb za volantom a kolízií, ale je aj nehospodárna.

Zohľadniť podmienky

Prispôsobením rýchlosti a štýlu jazdy prevládajúcim podmienkam a plynulosti premávky získate čas, ktorý potrebujete na to, aby ste v reálnom čase reagovali na dianie na ceste. Ak je to možné, snažte sa udržiavať relatívne konštantnú, rovnomernú rýchlosť bez prudkého zrýchľovania alebo brzdenia – je to bezpečnejšie a tiež v súlade so zásadami ekologickej jazdy, pretože pri zrýchľovaní spotrebujú autá veľa paliva. Musíte brať do úvahy poveternostné podmienky, možnosť zrážok a predĺženie brzdnej dráhy na klzkom povrchu, čo je dôležité najmä v zime.

Nenechajte sa rozptyľovať

Každodenné jazdenie po tých istých trasách môže podporovať správanie vodiča, ktoré nesúvisí s riadením vozidla a niekedy drasticky znižuje bezpečnosť jazdy. Maximálna sústredenosť za volantom znižuje riziko, že prehliadnete brzdenie vozidla pred vami alebo akúkoľvek inú neočakávanú udalosť na ceste, ktorá môže vodiča podnietiť k prudkému brzdeniu.

Prispôsobením rýchlosti a štýlu jazdy prevládajúcim podmienkam a plynulosti premávky získate čas.
Foto: youtube.com/@Giocoh

Vzdialenosť

Nezabudnite dodržiavať dostatočný odstup od vozidla pred vami. Odstupová rezerva bude veľmi užitočná najmä v dopravných zápchach, keď je potrebné vytvoriť tzv. koridor života a dať prednosť vozidlu s právom prednostnej jazdy. Vtedy budeme môcť včas zastaviť bez ohľadu na to, či tak už urobili ostatní vodiči alebo nie.

Sledujte svoje zrkadlá

Správne nastavené zrkadlá sú kľúčom k tomu, aby sme pri jazde správne videli na cestu. Znižuje sa tak riziko tzv. mŕtvych uhlov a vbehnutia do dráhy niekomu inému alebo vbehnutia do iného vozidla.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Šmyk na vode. Ako by mal vodič reagovať?

Osud nafty v Európe je ohrozený. Pôjdu milióny áut do šrotu?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L. Dongfeng Box…

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tvzrru). Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov