Tipy, Zaujímavosti,

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel). Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale s motorom V8 pod kapotou....

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@retrocarchannel).

Verejnosti bol predstavený na autosalóne v Chicagu v roku 1962 a bol navrhnutý v duchu súčasných európskych automobilov, ale s motorom V8 pod kapotou.

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept 1961 – rýchlik, ktorý sa nikdy nenarodil.
Foto: youtube.com/@retrocarchannel

V Spojených štátoch sa píše začiatok 60. rokov a Pontiac, jedna z najsilnejších značiek známych svojimi športovými a výkonnými vozidlami, predstavuje koncept Tempest Monte Carlo, dizajnovú štúdiu, ktorá má predvídať podobu vozidiel nasledujúcich rokov.

Je to speedster s veľmi nízkym pásom, malým čelným sklom a bočnými oknami a skôr klasickými líniami, ktoré anticipujú slávne modely značky. V tejto podrobnej prezentácii sledujeme jeho históriu, pričom nezabúdame, že sa nikdy nedostal do štádia sériovej výroby.

Príbeh a projekt

Na začiatku 60. rokov 20. storočia bol americký automobilový priemysel v plnom prúde. Výrobcovia sa snažili zviesť na vlne povojnového hospodárskeho rozmachu ponukou stále výkonnejších, elegantnejších a inovatívnejších automobilov. Pontiac, ktorý bol v tých rokoch stále súčasťou koncernu General Motors (GM), hľadal nové spôsoby, ako rozšíriť svoju ponuku a odlíšiť sa od konkurencie.

1961 Pontiac Tempest Monte Carlo Concept Car: Zrodenie odkazu klasického auta.

V tejto súvislosti sa zrodila myšlienka Tempest Monte Carlo. Vychádzal z novej platformy Tempest, navrhnutej s cieľom konkurovať na rýchlo rastúcom trhu automobilov strednej triedy, a bol koncipovaný ako dokonalá kombinácia elegancie európskych športových vozidiel a výkonu veľkých amerických motorov.

Koncept Tempest Monte Carlo vychádzal z klasického modelu Tempest zo 60. rokov, ktorý bol upravený na športový fastback s elegantnými aerodynamickými líniami jasne inšpirovanými európskym dizajnom a pod kapotou mal veľký motor V8.

Plynulé aerodynamické tvary umožňujú veľkorysú mriežku chladiča v kombinácii s chrómovými detailmi, ktoré sme vybrali tak, aby pôsobili elegantne a ladili s luxusným interiérom s koženými sedadlami a obložením z pravého dreva.

Prezentácia pre verejnosť

Pontiac Tempest Monte Carlo Concept bol prvýkrát predstavený verejnosti v roku 1961 na autosalóne v Chicagu. Na výstave vozidlo okamžite upútalo pozornosť svojou jedinečnou kombináciou európskeho štýlu a americkej techniky.

General Motors oznámila svoje rozhodnutie upustiť od projektu kvôli pochybnostiam o skutočnom úspechu vozidla.
Foto: youtube.com/@retrocarchannel

Reakcie verejnosti boli viac než pozitívne, ale hneď po výstave spoločnosť General Motors oznámila svoje rozhodnutie upustiť od projektu kvôli pochybnostiam o skutočnom úspechu vozidla s takými odvážnymi tvarmi karosérie a skutočnosti, že jeho výroba by sa nakoniec mohla ukázať ako príliš nákladná.

Napriek tomu jeho avantgardný štýl neskôr ovplyvnil ďalšie vozidlá značky, napríklad slávne GTO a Firebird. Vozidlo sa v súčasnosti predáva v Hunting Ridge Motors v meste Mt. Kisco v štáte New York.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Opel-Vauxhall Mokka 2025

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L. Dongfeng Box…

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tvzrru). Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov