Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Starliner sa vracia na Zem prázdny – posádka na ISS stále ostáva

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CBSEveningNews). Nešťastná vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem po 93-dňovej misii, ktorá mala trvať len osem dní. Prázdna kapsula bezpečne pristála 7. septembra 2024...

10.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CBSEveningNews).

Nešťastná vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem po 93-dňovej misii, ktorá mala trvať len osem dní. Prázdna kapsula bezpečne pristála 7. septembra 2024 o 12:01 EDT vo vesmírnom prístave White Sands v Novom Mexiku.

Starliner sa vracia na Zem prázdny – posádka na ISS stále ostáva.
Foto: youtube.com/@CBSEveningNews

Za normálnych okolností je odlet vesmírnej lode z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v týchto dňoch sotva hodný pozornosti. Keď však prvá návšteva Boeingu Starliner s posádkou v orbitálnom laboratóriu vyústi do uviaznutia dvojice astronautov NASA na osem mesiacov bez možnosti návratu domov, vzbudí to pozornosť.

Odlet, ktorý sa uskutočnil 6. septembra o 18:04 EDT, sa niesol v znamení nechcenej drámy napriek tomu, že NASA trvala na tom, aby sa to zľahčovalo, akoby išlo o rutinnú záležitosť.

Starliner sa vracal prázdny

Starliner sa vracal prázdny kvôli chybnému systému pohonu, ktorý zlyhal v júni minulého roka, a vesmírna agentúra a inžinieri spoločnosti Boeing nemohli zaručiť, že počas odpojenia nedôjde k ďalšej poruche. Horšie bolo, že počítače kapsule sa museli pre tento manéver preprogramovať a jediným spôsobom, ako ho skutočne otestovať, bolo vyskúšať ho v reálnom svete.

V dôsledku toho bolo v živom prenose NASA z tohto podujatia cítiť výrazné napätie. Už predtým sa objavili špekulácie, že Starliner sa v súčasnom stave nedokáže samostatne odpojiť a že by mohol poškodiť alebo dokonca zablokovať dokovací mechanizmus.

Nakoniec sa vesmírna loď odpojila od ISS podľa plánu, ale ešte nebola z metaforického lesa von. Prvých 10 minút letu strávila cúvaním, kým sa nedostala mimo bezpečnostnej zóny okolo stanice. Potom zapálila svoje trysky, aby sa dostala na mierne vyššiu obežnú dráhu a zabránila tak zrážke s ISS v prípade úplného zlyhania pohonu.

Dočasne stratený kontakt s loďou

O 23:17 EDT vykonal Starliner 60-sekundový deorbitálny zážih a zorientoval sa na návrat do atmosféry. Pri dopade do zemskej atmosféry nad južným Tichým oceánom sa dočasne stratil kontakt s loďou, pretože teplota okolo kapsule dosiahla 3 000 °F (1 600 °C). Po vstupe do nižších vrstiev atmosféry a pri rýchlostiach, ktoré už boli podzvukové, sa rozvinuli padáky, aby sa kapsula ešte viac spomalila.

Boeing Starliner sa vracia na Zem bez astronautov.

Vo výške 900 m sa odrazil tepelný štít a automaticky sa nafúkli štyri airbagy, aby absorbovali náraz pri pristátí.

Po bezpečnom návrate Starlinera bude ďalšou úlohou vrátiť ho spoločnosti Boeing na kompletné preskúmanie. A to nebude jediná vec, ktorá sa bude skúmať. Keďže dvaja astronauti sú stále na obežnej dráhe, celý projekt Starliner je teraz v nedohľadne. NASA určite neschváli plavidlo do prevádzky, kým úspešne neabsolvuje aspoň jednu misiu s posádkou. Keďže Boeing pracuje na základe zmluvy s pevnou cenou, spoločnosť je už teraz takmer dve miliardy dolárov v mínuse a ďalšia misia k tomu ľahko pridá 100 miliónov dolárov v čase, keď sa bohatstvo Boeingu už vážne oslabilo.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kolosálna 20-megawattová veterná turbína je (zatiaľ) najväčšia na svete

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoInsightReviews69). Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L. Dongfeng Box…

Rusi Ladu skrátili a privarili 25 cm. Má byť lepšia ako Passat

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@tvzrru). Lada pripravuje spustenie výroby nového modelu - Lada Aura. Ide o „biznis sedan“, ekvivalent automobilov ako Toyota Camry alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov