Novinky, Suv/Crossover, Zaujímavosti,

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg). Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový model výrobcu. Aký bude? Francúzi...

11.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Eurocarfg).

Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový model výrobcu. Aký bude?

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?Foto: youtube.com/@Eurocarfg

Francúzi už nejaký čas zdôrazňujú, že budú vyrábať autá, ktoré sa zameriavajú na jednoduché riešenia a prijateľnú cenu. Predzvesťou tohto nového prístupu bol kontroverzný elektrický Citroen Oli, ktorý sa vyznačoval netradičným štýlom a veľmi podareným interiérom.

V nedávnom rozhovore Thierry Koskas – šéf francúzskej značky – priznal, že Citroen sa nebojí byť považovaný za konkurenta značky Dacia. Príkladom je nový C3 Aircross, ktorý je s cenou len o pár eur drahší ako Duster.

Nový Citroen C5 Aircross: stredná architektúra STLA

Ešte stále aktuálna generácia Citroenu C5 Aircross je na trhu od roku 2017. Je založená na platforme EMP2 a mnohé komponenty zdieľa s predchádzajúcou inkarnáciou Peugeotu 3008, ktorá dostala nástupcu minulý rok.

Úplne nový Citroen C5 Aircross na rozdiel od modelu C3 Aircross nebude založený na platforme lacného Smartu.

Nové kompaktné SUV z Francúzska bude postavené na architektúre STLA Medium. Teda tej istej, ktorá si už našla cestu okrem iného do modelov Peugeot 3008 a 5008 a druhej generácie Opelu Grandland.

Spoločnosť Koskos potvrdila, že nová platforma umožní budúcemu modelu Citroen C5 Aircross po prvýkrát získať elektrický pohon. V prípade modelu e-3008 pôjde krútiaci moment štandardne na predné kolesá, kde je umiestnený motor s výkonom 210 koní.

V zálohe je aj variant 4×4 s druhou elektrickou jednotkou. Celkový výkon systému je 320 k. Teoretický dojazd Peugeotu e-3008 sa pohybuje od 525 do 680 km v závislosti od kapacity trakčnej batérie (73 alebo 98 kWh).

Hybrid a plug-in hybrid

Primárnym zdrojom energie nového Citroenu C5 Aircross bude pravdepodobne hybridný systém s výkonom 136 koní. Bude pozostávať z 1,2-litrového agregátu PureTech, elektromotora (21 k, 51 Nm) a 6-stupňovej automatickej prevodovky.

Ponuku doplní plug-in hybrid. V prípade modelu 3008 má systémový výkon 195 k a trakčnú batériu so solídnou využiteľnou kapacitou 17,9 kWh.

Váži 160 kg, ale na jedno nabitie prejde 85-87 km (priemer podľa WLTP) a v mestskej premávke 99 až 102 km.

„Plug-in hybrid by mohol byť odpoveďou na požiadavky niektorých trhov. Sú to však ďalšie náklady, pretože batéria nie je malá, takže jej umiestnenie do menších vozidiel nemá zmysel,“

– Koskos.

Nové kompaktné SUV z Francúzska bude postavené na architektúre STLA Medium.
Foto: youtube.com/@newmotoring

Nový Citroen C5 Aircross: žiadne digitálne hodiny?

Očakáva sa, že nový Citroen C5 Aircross sa po štylistickej stránke bude inšpirovať nedávno predstavenými modelmi C3 a C3 Aircross. Možno teda očakávať škatuľovitejší exteriér, nové logo francúzskej značky a expresívny vzhľad.

Interiér pravdepodobne nebude vyžarovať obrovský panel obrazoviek, ako je to v prípade modelu 3008/5008. Aby sa udržali náklady na uzde, Francúzi pravdepodobne siahnu po jednoduchom head-up displeji v podobe úzkej lišty v hornej časti kokpitu a nie príliš veľkom centrálnom displeji.

Debut nového Citroenu C5 Aircross sa uskutoční koncom budúceho roka alebo začiatkom roka 2026, uvádza Autocar. Zároveň sa stane vlajkovým modelom francúzskej značky po skončení životného cyklu modelu C5 X.

Koskas hovorí o rozhodnutí ukončiť výrobu modelu C5 X: „dnes je to naša vlajková loď, ale celkom okrajová. Nie preto, že by nebol úspešný: jeho podiel na trhu sa ukazuje ako celkom dobrý, ale segment je absolútne malý“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Veľký problém BMW. 1,5 milióna áut na opravu, pokles zisku

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť BMW musela v dôsledku závažnej recidívy súvisiacej s poruchou bŕzd prehodnotiť svoju prognózu zisku na fiškálny rok 2024.…

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla…

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Beyondmedia10). Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025. Kia EV2 (2025): Malé…

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov