Zaujímavosti,

Bezpohybové turbíny dodávajú superúčinnú veternú energiu do továrne BMW

12.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť Aeromine Technologies so sídlom v Houstone namontovala na strechu výrobného závodu MINI spoločnosti BMW v Oxforde v Spojenom kráľovstve niekoľko tichých a nehybných...

12.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup).

Spoločnosť Aeromine Technologies so sídlom v Houstone namontovala na strechu výrobného závodu MINI spoločnosti BMW v Oxforde v Spojenom kráľovstve niekoľko tichých a nehybných aerodynamických zariadení na využívanie veternej energie. Majú dopĺňať solárne panely v továrni a vyrábať čistú energiu, pričom zaberajú oveľa menej miesta.

Spoločnosť Aeromine Technologies so sídlom v Houstone namontovala na strechu výrobného závodu MINI spoločnosti BMW v Oxforde v Spojenom kráľovstve niekoľko tichých a nehybných aerodynamických zariadení na využívanie veternej energie.
Foto: youtube.com/@BMWGroup

O koľko menej? Spoločnosť Aeromine tvrdí, že každá z jej turbín – ktoré neobsahujú žiadne viditeľné pohyblivé časti – potrebuje na výrobu rovnakého množstva energie len 10 % plochy strechy ako solárny panel. Spoločnosť tiež tvrdí, že dodávajú o 50 % viac energie ako solárne zariadenia pri rovnakých nákladoch.

Finančne nenáročné na výstavbu

Spoločnosť Aeromine už v roku 2022 uviedla, že svoje zariadenia testovala v závode chemického výrobcu BASF Corporation v Michigane. Nedávno nainštalovaný bezpohybový systém veternej energie v závode MINI je prvým svojho druhu v Spojenom kráľovstve.

Okrem malej plochy sú tieto turbíny aj finančne nenáročné na výstavbu a údržbu. Spoločnosť uvádza, že sú vyrobené z ľahko recyklovateľných materiálov, využívajú utesnený generátor, ktorý nevyžaduje pravidelné mazanie, a mali by vydržať 20 rokov.

Tieto turbíny sa umiestňujú na okrajoch striech budov v smere prevládajúceho vetra. Keď vietor prechádza cez okraj budovy, zrýchľuje sa a prúdi cez vertikálne aerodynamické kryty umiestnené na oboch stranách vysokého centrálneho stĺpa.
Foto: youtube.com/@GommeBlog

Ako fungujú?

Tieto turbíny sa umiestňujú na okrajoch striech budov v smere prevládajúceho vetra. Keď vietor prechádza cez okraj budovy, zrýchľuje sa a prúdi cez vertikálne aerodynamické kryty umiestnené na oboch stranách vysokého centrálneho stĺpa. Tým sa za stĺpom vytvorí nízkotlaková zóna, ktorá spôsobuje nasávanie vzduchu cez spodnú časť zariadenia a otáčanie vnútornej vrtule na výrobu energie.

Spoločnosť Aeromine chce veternými zberačmi doplniť strešné solárne zariadenia, ktoré vyrábajú energiu len za slnečného počasia. Takto získate robustnejší systém. Keďže majú malé rozmery, máte veľa priestoru na umiestnenie solárnych panelov medzi turbínami.

Ak bude tento úvodný projekt s BMW úspešný, spoločnosť Aeromine dúfa, že povedie k širšiemu rozšíreniu jej systémov v závodoch automobilky na celom svete. BMW Group podporuje Aeromine prostredníctvom svojho projektu BMW Startup Garage, v rámci ktorého sa zúčastňuje ako prvý zákazník na špičkových technológiách.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

BMW si nie je isté elektrickou budúcnosťou. Predstavuje novú stratégiu

BMW sa nevzdá spaľovacích motorov. Mníchov vsádza na „flexibilný technologický prístup“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Veľký problém BMW. 1,5 milióna áut na opravu, pokles zisku

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť BMW musela v dôsledku závažnej recidívy súvisiacej s poruchou bŕzd prehodnotiť svoju prognózu zisku na fiškálny rok 2024.…

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla…

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Beyondmedia10). Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025. Kia EV2 (2025): Malé…

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SoNowYouKnowMan). Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov