Správy, Zaujímavosti,

Neobyčajný „morský klzák“ s prízemným efektom schválený na letové testy v plnom rozsahu

13.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@regentcraft). Ak náhodou žijete na Rhode Islande, koncom tohto roka možno uvidíte prvé pilotované lety lietadla Regent Seaglider. Toto jedinečné elektrické lietadlo sa pohybuje po...

13.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@regentcraft).

Ak náhodou žijete na Rhode Islande, koncom tohto roka možno uvidíte prvé pilotované lety lietadla Regent Seaglider. Toto jedinečné elektrické lietadlo sa pohybuje po oceáne a pri predĺžení doletu využíva efekt krídla na zemi (známy aj ako s prízemný efekt).

Ak náhodou žijete na Rhode Islande, koncom tohto roka možno uvidíte prvé pilotované lety lietadla Regent Seaglider.
Foto: youtube.com/@regentcraft

Kľúčom k úspechu je efektívnosť

Viceroy seaglider je osobný dopravný prostriedok poháňaný batériami, akýsi kríženec hydroplánu, akýsi kríženec hydroplánu, krídla s nízkym odporom vzduchu a ruského Ekranoplánu z obdobia 2. svetovej vojny s prízemným efektom. Spoločnosť Regent verí, že ich nový dopravný prostriedok ponúkne rýchlu, ekologickú a cenovo výhodnú dopravu pre pobrežné oblasti.

Kľúčom k úspechu je efektívnosť. Obmedzenia súčasnej technológie batérií však výrazne skracujú dojazd čistých lietadiel a námorných plavidiel. Systém hydroplášťov však dokáže vytiahnuť hydroplán z vody, čím sa dosiahne nízky odpor a vysoká účinnosť pri vzlete, a prízemný efekt môže radikálne zvýšiť dolet počas letu.

Efekt s prízemným efektom nastáva, keď lietadlo letí relatívne nízko (v rámci vlastného rozpätia krídel) nad zemou a využíva vzniknutý vzduchový vankúš medzi krídlom a zemou – alebo v tomto prípade vodou – na generovanie dodatočného vztlaku, čím sa výrazne zvyšuje účinnosť a viac ako zdvojnásobuje dolet, ktorý môžete získať z daného zdroja energie v porovnaní s lietadlom letiacim vyššie.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Regent (a absolvent MIT) Billy Thalheimer pri vysvetľovaní tohto javu poukazuje na prírodu a minulý rok pre denník The Wall Street Journal povedal:

„Keď letíme nízko nad vodnou hladinou, letíme na vzduchovom vankúši. Na to sa [spoliehajú] pelikány alebo iné vtáky na mori… je to aerodynamicky výhodné, takže preto dochádza k takému predĺženiu doletu.“

Dolet až 800km

Spoločnosť Regent tvrdí, že jej 12-miestny hydroplán Viceroy bude schopný na jedno nabitie prekonať vzdialenosť až 180 míľ (290 km) s maximálnou rýchlosťou 180 míľ za hodinu (290 km/h). Spoločnosť verí, že v konečnom dôsledku bude schopná dodať vozidlo s dojazdom 500 míľ (800 km).

Od roku 2021 sledujeme pokrok spoločnosti Regent’s Seaglider. Doteraz sme videli iba bezpilotný prototyp vo štvrtinovej veľkosti, ktorý bol dostatočne veľký na prepravu Jack Russell teriéra, ale nie platiacich zákazníkov. Jeho letové testy môžete vidieť nižšie.

To sa tento rok zmení, pretože spoločnosť Regent získala súhlas pobrežnej stráže Spojených štátov amerických na testovanie plnohodnotnej verzie v domovskom štáte Ocean State.

„Toto schválenie oprávňuje spoločnosť (Regent) začať testovať svoj prototyp morského krídla v plnej veľkosti v Narragansett Bay a Rhode Island Sound,“ vysvetľuje sa v správe pre médiá. „Testovanie prototypu v plnom rozsahu s ľuďmi na palube sa začne ešte tento rok a prvý let je naplánovaný na začiatok budúceho roka.“

Veľký záujem prepravcov

Áno, pobrežná stráž, nie FAA. Hoci hydroplán môže (alebo, dúfajme, bude môcť) lietať, definujeme ho ako námorné plavidlo. Preto spadá pod pobrežnú stráž USA, nie pod Federálny úrad pre letectvo. To by malo spoločnosti uľahčiť a zlacniť certifikačný proces.

Zatiaľ nie je jasné, či má Regent skutočne postavené vozidlo v plnej veľkosti – spoločnosť má určite maketu v plnej veľkosti, ale ešte sme nevideli funkčné lietadlo dostatočne veľké pre 12 cestujúcich.

Hoci Viceroy seaglider je novým druhom osobného vozidla, jeho všeobecnú koncepciu už nejaký čas poznáme. Niekoľko konštruktérov v minulosti postavilo „vozidlá-lietadlá“, ktoré využívali prízemný efekt. Medzi ne patril aj kolosálny (a značne nepraktický) Ekranoplán Sovietskeho zväzu.

Napriek takýmto nie príliš presvedčivým pokusom o využitie výhod tohto fenoménu v minulosti, Regentov hydroplán údajne získal vážny záujem spoločností ako Mesa Air Group a Brittany Ferries

Spoločnosť tvrdí, že má uzavreté predbežné dohody o predaji viac ako 600 jednotiek. Medzi svojich investorov zaraďuje Petra Thiela, Marka Cubana, Y Combinator, Lockheed Martin a Founders Fund. V súvislosti s uvedeným príkladom sa o projekt zaujímajú aj aerolínie Hawaiian Airlines, ktoré však tento záujem zatiaľ nepodporili peniazmi.

Spoločnosť Regent medzitým uviedla, že vyvíja závod na výrobu hydroplánov v Rhode Islande. Spočiatku dúfa, že bude dodávať až 12 hydroplánov ročne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Rekordné eVTOL dostanú veľkú podporu od popredného svetového výrobcu batérií

Veľká vzducholoď AS700 prešla dôležitou skúškou. Preletela rekordnú vzdialenosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Pozrite si: Prvý súkromný výstup do vesmíru na svete

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Ukončil sa prvý súkromný výstup do vesmíru na svete. Dňa 12. septembra 2024 o 7:58 EDT sa dvaja zo…

Pasažieri cestovali v superrýchlom vlaku rýchlosťou 1 000 km/h

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TransPod). Superrýchla železnica budúcnosti FluxJet čoskoro umožní cestovanie medzi krajinami rýchlosťou blesku. Testy tejto technológie budúcnosti už prebiehajú v Kanade.…

Veľký problém BMW. 1,5 milióna áut na opravu, pokles zisku

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BMWGroup). Spoločnosť BMW musela v dôsledku závažnej recidívy súvisiacej s poruchou bŕzd prehodnotiť svoju prognózu zisku na fiškálny rok 2024.…

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla…

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Beyondmedia10). Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025. Kia EV2 (2025): Malé…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov