Správy, Zaujímavosti,

Dôležité vyhlásenie spoločnosti Volvo. Všetko sa to týka nákladných vozidiel

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow). Spoločnosť Volvo ustúpila od svojho plánu ponúkať od roku 2030 len elektrické vozidlá. Na druhej strane, spoločnosť Volvo Trucks sa vydala úplne iným smerom...

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carwow).

Spoločnosť Volvo ustúpila od svojho plánu ponúkať od roku 2030 len elektrické vozidlá. Na druhej strane, spoločnosť Volvo Trucks sa vydala úplne iným smerom a oznámila, že od roku 2040 chce vyrábať len nákladné vozidlá s nulovými emisiami. Na tom však nie je nič prekvapujúce; tieto dve spoločnosti nemajú už roky nič spoločné, samozrejme okrem názvu.

Spoločnosť Volvo ustúpila od svojho plánu ponúkať od roku 2030 len elektrické vozidlá. Na druhej strane, spoločnosť Volvo Trucks sa vydala úplne iným smerom a oznámila, že od roku 2040 chce vyrábať len nákladné vozidlá s nulovými emisiami.
Foto: youtube.com/@carwow

Značka Volvo na výrobu osobných automobilov patrila od roku 1999 spoločnosti Ford a v roku 2010 prešla do rúk čínskej spoločnosti Geely. Spoločnosť Volvo Trucks je od roku 2012 súčasťou skupiny Volvo Group Trucks, do ktorej patria aj značky Renault Trucks a Mack Trucks. Výrobcovia osobných a nákladných automobilov teda nemajú nič spoločné a sledujú odlišné stratégie.

Spoločnosť Volvo Trucks, líder vo výrobe nákladných vozidiel, sa zaviazala dosiahnuť do roku 2050 čisté nulové emisie, čo znamená, že od roku 2040 bude vyrábať len vozidlá s nulovými emisiami. Spoločnosť Volvo Trucks už teraz plánuje znížiť emisie CO2 o 40 % do roku 2030, čo je prvý významný krok na ceste k tomuto cieľu.

Výhradne nákladné vozidlá Volvo s nulovými emisiami od roku 2040

Spoločnosť Volvo Trucks je jedným z najväčších výrobcov nákladných vozidiel na svete. Jej podiel na trhu v Spojených štátoch je 44 % a v Európe 56 %. Spoločnosť už začala sériovú výrobu ôsmich modelov elektrických nákladných vozidiel a investovala do švédskej továrne na výrobu batérií. Okrem toho spoločnosť Volvo získala od americkej spoločnosti Proterra výskumné a vývojové centrum a závod na výrobu batérií.

V súčasnosti je na cestách 3 500 elektrických nákladných vozidiel Volvo, ktoré už najazdili viac ako 61 miliónov kilometrov, čo zodpovedá 1 500 okruhom okolo Zeme.

Spoločnosť Volvo uvedie na trh novú verziu modelu FH Electric budúci rok. Výrobca uvádza, že dojazd tohto ťahača s návesom by mal byť až 600 km.
Foto: youtube.com/@bjornnyland

Nové nákladné vozidlo Volvo vydrží celý deň bez nabíjania

Spoločnosť Volvo uvedie na trh novú verziu modelu FH Electric budúci rok. Výrobca uvádza, že dojazd tohto ťahača s návesom by mal byť až 600 km. To umožní dopravným spoločnostiam prevádzkovať elektrické nákladné vozidlá na medziregionálnych a diaľkových trasách a jazdiť celý pracovný deň bez dobíjania, čo by bol míľnik vo vývoji elektrických nákladných vozidiel. Nové Volvo FH Electric sa začne predávať v druhej polovici roka 2025.

Volvo Trucks nie je len o pohone na batérie

Spoločnosť Volvo Trucks sa však v súčasnosti nezameriava výlučne na vozidlá s batériovým pohonom. Ako zdôraznila generálna riaditeľka spoločnosti Volvo Trucks, stratégia zahŕňa vývoj troch kľúčových technológií. Okrem batériových vozidiel k nim patria aj vozidlá s palivovými článkami a spaľovacie motory poháňané obnoviteľnými palivami, ako je bionafta alebo HVO, prípadne obnoviteľná nafta.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ohlásené Volvo FH Electric s dojazdom 600 km

Ohlásenie modelu Volvo EX60 na novej platforme SPA3


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Plnohodnotný demonštrátor otvára cestu k hybridnému elektrickému dopravnému lietadlu

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Práve v júli tohto roku sme sa dozvedeli o lietadle ES-30, hybridnom elektrickom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart…

Veľmi vzácna a dôležitá dopravná značka. Vodiči ju nepoznajú

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/yesanirudh). Výstražná značka so štyrmi čiernymi bodkami sa na cestách vyskytuje len zriedkavo. Preto o jej existencii vie len málo…

Pozrite si: Prvý súkromný výstup do vesmíru na svete

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Ukončil sa prvý súkromný výstup do vesmíru na svete. Dňa 12. septembra 2024 o 7:58 EDT sa dvaja zo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov