Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Ktorá značka získala najvyššie hodnotenie v oblasti bezkľúčového zabezpečenia?

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen_usa). Takmer všetky bezkľúčové systémy sa dajú ľahko prekonať, pretože len deväť percent z nich je primerane bezpečných. Takzvané bezkľúčové systémy predstavujú pohodlný spôsob, ako...

14.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen_usa).

Takmer všetky bezkľúčové systémy sa dajú ľahko prekonať, pretože len deväť percent z nich je primerane bezpečných.

Ktorá značka získala najvyššie hodnotenie v oblasti bezkľúčového zabezpečenia?
Foto: youtube.com/@volkswagen_usa

Takzvané bezkľúčové systémy predstavujú pohodlný spôsob, ako si uľahčiť každodenný život. Kľúč od auta (zvyčajne karta) môže zostať vo vrecku nohavíc, dotykom kľučky sa otvoria dvere a auto sa naštartuje stlačením tlačidla. Bohužiaľ, takmer všetky tieto systémy sa dajú prekabátiť a umožňujú krádež auta.

Na to teraz upozornil najväčší európsky automobilový zväz ADAC so sídlom v Nemecku. Klub v posledných rokoch otestoval bezkľúčové zabezpečenie viac ako 700 rôznych modelov. Iba deväť percent z nich bolo lepšie chránených, ako sa uvádza v podrobnom článku tu. Nájdete v ňom aj rozsiahly zoznam testovaných vozidiel.

Dôkaz o krádeži s nástrahami

Nechceme predbiehať zistenia ADAC v plnom rozsahu a uvedieme len niekoľko kľúčových bodov. Okrem iných aj tento:

Iba deväť percent testovaných vozidiel sa nepodarilo prekabátiť a boli lepšie chránené pred útokom s predlžovačom, ktorý používa ADAC.

Dôležité vedieť: Táto bezpečnostná medzera v bezkľúčových komfortných kľúčoch existuje aj vtedy, ak je kľúč v dome alebo ak ho máte pri sebe počas cestovania.

Záludnosť spočíva v tom, že po naštartovaní motora možno s vozidlom jazdiť bez kľúča dovtedy, kým je v nádrži benzín. Ak zlodej natankuje palivo, kým motor beží, môže s ukradnutým vozidlom ľahko prejsť dlhé vzdialenosti.

Majitelia vozidiel modelov s bezkľúčovým systémom sa môžu stať obeťami aj druhýkrát: Ak sa ukradnuté vozidlo nájde a polícia ho vyšetruje, nie sú na ňom žiadne stopy po vlámaní alebo iné stopy po krádeži. To môže viesť k problémom pri likvidácii poistnej udalosti alebo k podozreniu, že majiteľ krádež iba predstieral s cieľom spáchať poistný podvod.

Jaguar Land Rover je prvým výrobcom automobilov, ktorý využíva technológiu UWB od roku 2018 a inštaluje ich do svojich modelov.
Foto: youtube.com/@volkswagen_usa

Ktoré značky a modely ponúkajú lepšiu ochranu?

Výrobcovia môžu využiť digitálnu rádiovú technológiu na zvýšenie bezpečnosti svojich bezkľúčových modelov. Táto technológia využíva v systéme zamykania počítačové čipy s ultraširokopásmovou technológiou (UWB), pomocou ktorej možno z času šírenia rádiového signálu presne určiť vzdialenosť medzi kľúčom a vozidlom. Ak sa použije rádiové predĺženie, ktoré používa ADAC, vozidlo už nereaguje.

Našťastie je Jaguar Land Rover prvým výrobcom automobilov, ktorý túto technológiu od roku 2018 inštaluje do nových modelov. Okrem modelu Discovery je podľa výrobcu rovnaká nová bezkľúčová technológia nainštalovaná aj v modeloch Range Rover, Range Rover Sport (od modelového roku 2018), Jaguar E-Pace a i-Pace.

Od roku 2019 je UWB chránených aj čoraz viac modelov automobilov značiek Audi (vrátane A3, Q4 e-tron), Cupra (vrátane Born, Formentor), Seat (Leon), Škoda (vrátane Enyaq, Octavia) a Volkswagen (vrátane modelov Golf 8, ID., Caddy, T7). S lepšou ochranou sú k dispozícii aj prvé modely značiek BMW, Genesis, GWM (Great Wall Motors), Hyundai, Kia, Mercedes a Suzuki.

Od júna tohto roku spoločnosť Jaguar Land Rover nainštalovala aktualizácie bezpečnostného softvéru do viac ako 160 000 starších vozidiel pre modely od roku 2018 v Spojenom kráľovstve, čím im poskytla najnovšiu technológiu ochrany proti krádeži.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toto zariadenie vodiči nemôžu používať… A bude ho ešte viac!

Zablokované vozidlo na parkovisku – overte si, čo môžete urobiť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Plnohodnotný demonštrátor otvára cestu k hybridnému elektrickému dopravnému lietadlu

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GU_Official). Práve v júli tohto roku sme sa dozvedeli o lietadle ES-30, hybridnom elektrickom lietadle, ktoré vyvíja švédska spoločnosť Heart…

Veľmi vzácna a dôležitá dopravná značka. Vodiči ju nepoznajú

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/yesanirudh). Výstražná značka so štyrmi čiernymi bodkami sa na cestách vyskytuje len zriedkavo. Preto o jej existencii vie len málo…

Pozrite si: Prvý súkromný výstup do vesmíru na svete

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Reuters). Ukončil sa prvý súkromný výstup do vesmíru na svete. Dňa 12. septembra 2024 o 7:58 EDT sa dvaja zo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov