Tipy, Zaujímavosti,

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bengregers). Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň...

15.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bengregers).

Auto po záplavách údajne vyzerá dobre, ale voda mohla spôsobiť škody, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. Ako spoznáte zaplavené auto? Vlhkosť, pleseň v čalúnení, nepríjemný zápach, problémy s elektronikou. To sú len niektoré z varovných príznakov. Dá sa takéto auto ešte zachrániť? To závisí od typu vozidla a rozsahu poškodenia. Najhoršie sú na tom majitelia hybridov a elektromobilov.

Ako spoznať auto po záplavách. „Povodne zanechávajú stopy“.
Foto: youtube.com/@bengregers

Zaplavený elektromobil alebo hybrid? Je koniec

Najmä vodiči týchto vozidiel by sa mali vyhýbať jazde cez hlboké kaluže alebo zaplavené nadjazdy. Samozrejme, batéria je hermeticky uzavretá, ale ak sa voda preleje cez prahy a dostane sa dovnútra vozidla, situácia môže byť nebezpečná.

Môže dôjsť k skratu a dokonca k smrteľnému úrazu elektrickým prúdom osôb v kabíne.

Elektromobily sa servisujú špeciálnym spôsobom. Na elektromobile nemožno vykonávať žiadne práce bez vypnutia hlavnej poistky. Vykonáva sa to so špeciálnym ochranným odevom vrátane rukavíc a topánok.

Zaplavené elektrické alebo hybridné vozidlo čaká len jeden osud – likvidácia.

Neexistuje prakticky žiadna možnosť použiť dokonca ani žiadne časti zaplavených elektrických a hybridných vozidiel.

V prípade automobilov so spaľovacím motorom je situácia po povodni o niečo lepšia. Takéto auto sa dá zachrániť, ale aj tak bude vždy generovať rôzne problémy súvisiace s elektrickým systémom a elektronikou. Interiér sa síce dá rozobrať, vyčistiť a vysušiť, ale nie je možné dostať sa do všetkých zákutí, do ktorých prenikla voda.

A voda zo záplavy nie je čistá ako z vodovodného kohútika. Naopak, nielenže je špinavá, ale obsahuje množstvo rôznych druhov chemikálií, ktoré z dlhodobého hľadiska spôsobujú koróziu elektronických komponentov.

Dá sa očakávať, že hrdza napadne aj podvozok a komponenty výfukového systému.

Ako vysušiť auto vo vnútri po záplavách?

Samozrejme, ak auto nebolo veľmi zaplavené, napr. voda sa dostala cez prahy, pretože tesnenia už boli opotrebované, takéto auto sa dá zachrániť. Ako vysušiť auto po záplavách? Môžete to urobiť aj sami. V prvom rade musíte počkať na dobré počasie. Až potom môžete z auta odstrániť mokré koberčeky a zvukovú izoláciu a potom pomocou slnka nechať auto otvorené vyschnúť.

Ako rozpoznať autá po záplavách

Ako zistíte, či bolo auto zaplavené? Je to náročná úloha. Pozornosť by mali upútať stopy po demontáži interiéru – napr. odtlačky kľúčov na skrutkách sedadiel alebo zlomené spojovacie prvky plastových dielov. Indíciou môže byť aj akýkoľvek silný zápach, ktorý – najčastejšie – má maskovať zatuchlinu alebo vlhkosť.

Pozornosť by mali upútať stopy po demontáži interiéru.
Foto: youtube.com/@SalvageSecrets

Okrem toho by sa do kategórie „výstražných svetiel“ mala zaradiť aj čerstvá údržba podvozku, ktorej cieľom je – spravidla – zakryť stopy po poškodení vodou. To isté platí pre akékoľvek „neštandardné“ výkvety korózie – napríklad na koľajniciach alebo rámoch sedadiel. Stojí za to pozrieť sa na svetlá a kontrolky, či v nich nestojí voda alebo či nie sú zahmlené.

Smerovky sú často prilepené a ťažko sa odstraňujú. Spôsob ich odstránenia potom spočíva vo vyvŕtaní malých otvorov, cez ktoré môže voda vytiecť. Oplatí sa skontrolovať, či sa v aute, ktoré chceme kúpiť, nenachádzajú takéto stopy.

Niekedy môžu pomôcť aj spoločnosti ponúkajúce správy o histórii vozidla vytvorené na základe čísla VIN. Niekedy sa informácie o poškodení a zaplavení môžu objaviť v databázach poisťovní.

Oplatí sa kúpiť auto po povodni?

Stručne povedané – v prípade povodní je prevencia lepšia ako liečba. Vzhľadom na také prognózy, akým momentálne čelíme, je lepšie auto preparkovať vyššie, ako neskôr podstupovať nerovný boj so zaplavenou elektronikou auta. A pamätajte – aj najlepšie vysušené auto už nikdy nebude také, aké bolo pred povodňou. Preto kúpa auta po povodni, aj keď predajca nasadil atraktívnu cenu, nie je nikdy dobrý nápad. Problémy sú len otázkou času.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Náhla povodeň po lejaku – záchrana auta môže skôr uškodiť ako pomôcť!

Búrky a silné lejaky znamenajú zvýšené riziko aquaplaningu. Čo robiť, ak sa už vyskytne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thesouthcarolinasecessioni3637). Tu sa dozviete, koľko mesiacov trvá, kým sa dopravný priestupok premlčí. Keď vodič poruší pravidlá cestnej premávky, hrozí mu…

Kríza batérií v Európe pokračuje

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Spoločnosť Northvolt zatvorí svoj najväčší závod a prepustí zamestnancov. Európsky batériový priemysel prechádza ťažkým obdobím. Mnohí výrobcovia prehodnocujú svoje…

Pirelli sa spája so spoločnosťou Bosch pri vývoji superinteligentných pneumatík

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Na základe novej dohody o spolupráci poskytne spoločnosť Bosch svoje odborné znalosti v oblasti hardvéru a softvéru Na základe…

Cupra Terramar – 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RastoChvalaofficial). Cupra zvyšuje vzrušenie! Terramar je najnovším modelom značky, ktorým sa začína úplne nová éra v histórii SUV španielskeho výrobcu.…

Prečo sa autá balia do červenej fólie? Je to jasný odkaz

17.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAuctionRebuilds). Youtuber sa vybral na dvor aukčného domu, aby si našiel ďalšie auto na projekt. Jeho pozornosť upútalo parkovisko plné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov